İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı

Alain de Botton

Çev. Süha Sertabiboğlu

Sel Yayıncılık

Çalışmanın erdemi üzerine söylenmiş bütün atasözlerini ve deyimleri şöyle bir hatırlamaya çalışın. En iyi ihtimalle beşi, bilemediniz onu geçmez.

Ya kötülüğü üzerine edilmiş bir iki laf gelir mi aklınıza? Pek değil.

Oblamov’un döktürdüklerini bir kenara bırakırsak tabii.

Neyse, gelelim biz son yılların zeki yazarı, düşünürü Alain de Button’un çalışmanın güzelliğini, zevkini anlattığı, felsefesini yaptığı kitabına.

Çeşitli meslekleri seçip o işi yapmanın nasıl bir şey olduğunu anlatmak için yola çıkmış bu kez Botton.

Kargo gemisi gözleme, lojistik, bisküvi yapımı, roket bilimi, ressamlık, aktarım mühendisliği, muhasebecilik, girişimcilik ve havacılık içine girip ıncığını cıncığını ortaya döktüğü meslekler.

Özellikle bisküvi yapımcılığı ve ressamlık gibi görece keyifli işler ile roket yapımcılığı gibi okuyana ilginç gelecek olanları var anlattıkları arasında.

Bir ressamın iki yıl boyunca bazen günde 12 saat bir meşe ağacını gözlemleyip yaprak yaprak resmini yapmaya çalışması ya da bir bisküvi çeşidinin hazırlanıp piyasaya sürülmesinin, aşçının değil pazarlama müdürünün nasıl bir strateji belirlemesi gerektiğine kadar ilginç detaylar var kitapta.

Fakat iş çalışmayla ilgili olduğu için midir nedir bilmem ama Alain de Botton’un şimdiye kadar okuduğum en kuru kitabı bu.

Bir lojistikçinin kamyonları nasıl yönlendirdiği ya da kargo gemilerinin nasıl işlediği bilgileri neden işime yarasın ki?

Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Aşk Üzerine, Öp ve Anlat, Romantik Hareket, Felsefenin Tesellisi, Seyahat Sanatı, Statü Endişesi, Mutluluğun Mimarisi, Görmek ve Farketmek adlı kitapları çok sevildi ve okundu bizde.

Kitap, çalışma ateşiyle yanıp tutuşan, yeni ve ilginç meslekleri merak eden, yaptığı işin felsefesini yapamadığı için onu okuyacak olanlara ilginç gelebilir ancak.

Oblamov’lar hariç...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!