Huzursuz bacağınız sizi uyutmuyorsa…

Güncelleme Tarihi:

Huzursuz bacağınız sizi uyutmuyorsa…
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2004 16:21

Bütün gün yoğun bir tempoda çalıştınız ve artık dinlenme vakti geldi. Şöyle bir bacaklarınızı uzatıp kestireceksiniz. Ancak ne mümkün, bacağınızda bir karıncalanma, uyuşma ve istem dışı kasılmalar size bir türlü rahat vermiyor.

Haberin Devamı

Bu garip durum peşinizi bırakmayıp her uyumaya yattığınızda başınıza geliyorsa, uykuda dinlenememe ve sık uyanmalar nedeniyle huzursuz bacağınızla başınız dertte demektir.

 

Huzursuz bacak sendromu halk arasında ve hatta hekimler arasında bile yeterince tanınmayan ancak sanıldığı kadar nadir görülmeyen bir hastalıktır. Amerikan toplumunda hastalığın görülme yüzdesi %5’dir. Hareket halinde, çalışırken hiçbir yakınması olmayan kişi dinlenmeye geçince bacakta yanma, uyuşukluk, kasılmalar ve hatta tekme atar tarzda hareketler ortaya çıkmakta ve uyku kalitesini etkilemektedir. Bacaktaki bu yakınmalar nedeniyle yeterince uyuyup dinlenemeyen kişi ertesi güne yorgun ve bitkin başlamakta, dolayısıyla verimi düşmektedir. Bu hastalığın uzun süre etkisinde kalan kişilerde ise kronik yorgunluk depresyona bile neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

 

Hastaların oldukça büyük bir bölümünde organik bir bozukluk bulunamamakla birlikte demir eksikliği, şeker hastalığı, gebelik gibi nedenler huzursuz bacak sendromuna yol açabilmektedir. Altta yatan psikolojik nedenler halen en büyük suçlu gibi görülmektedir.

Parkinson hastalığı ile bu hastalık arasında bir bağ olmamasına karşın Parkinson hastalığında kullanılan bazı ilaçların bu hastalıkta da etkili olduğu gösterilmiştir.

 

Uyku hem bedensel hem de beyinsel sağlığımız için son derece önemlidir. Uzun süreli uyuyamama sorunu yaşayanlarda cinsel sorunlar, şişmanlama, öğrenme ve hatırlama problemleri, çocuklarda büyüme sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bazı hormonların sadece uykuda salgılandığı bu nedenle de düzenli ve kaliteli bir uykunun önemi tartışılamaz.  Elbette uyku bozukluklarına yol açan bir çok neden vardır. Psikolojik sorunlar bunların başında gelse de organik bazı hastalıklar da ciddi uyku bozukluğuna yol açabilmektedir. Üstelik bu hastalıkların hemen hepsinin tedavisi mümkündür. Yeter ki hastalar sorunu algılayıp doğru doktora başvurabilsinler.

Haberin Devamı

 

Unutulmamalıdır ki yeterli uyku, uyunan toplam zaman dilimi ile değil kaliteli uyku süresi ile ölçülebilir. Yani uyku ihtiyacınız 6 saat ise ve siz 8 saat uyuyup bunun ancak 2 saatini gerçekten dinlendirici uyku olarak geçiriyorsanız farkında olmadan kronik yorgunluk ve uykusuzluk belirtileri (gerginlik, sinirlilik, aşırı yorgunluk ve uykululuk hali, dikkat ve konsantrasyon eksikliği) ile karşılaşabilirsiniz. Oldukça sık görülen uykuda horlama ve tıkayıcı nefes durması hastalığında olduğu gibi huzursuz bacak sendromu da uyku bozukluğuna yol açtığından ciddi sonuçlar doğurabilir.

 

Dinlenmeye çekildiğinizde ya da uyumak için yattığınızda dayanılmaz bir istekle bacağınızı hareket ettirmek istiyorsanız, bacağınızda uyuşmalar, yanma, batma, ağrı gibi hisler ya da uyuşmalar oluyorsa ve bu nedenle uyuyamadığınızı, dinlenemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek/Sorun Yanıtlayalım/Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!