Hormonlu gıda terörü

Güncelleme Tarihi:

Hormonlu gıda terörü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2004 00:00

Ülkemizde gıda maddelerinde hormon kullanımı, 1960’lı yılların sonuna rastlıyor.Hormon, doğru zamanda ve doğru dozda uygulandığı zaman, insan sağlığı için tehlikeli değil. Ancak dozunun üzerinde verilen sentetik hormonlar vücutta kolay parçalanmadığı için, vücut hücrelerinin normal çalışmasını engelliyor. İşte size hormon testi: Aşırı büyük ve çok etli, çekirdek yuvası boş biberler hormonludur. Etli kısmı sünger gibi kof, şekli bozuk, kenarında meme gibi şişlikleri olan patlıcanlar hormonludur. Yine çok şekilsiz, kabuğu soyulunca yer yer kararmalar göreceğiniz patates de hormonludur. Hormonlu karpuzların ise, çekirdek yuvaları genellikle boştur. Bir ucu kalın, bir ucu ince, yan yana yapışık parçalar halindeki şekilsiz bir salatalık da hormonludur. İnce NoktalarBütün haldeki dana eti, tavuk ya da hindi etini, çabuk ve sağlıklı pişirme yöntemlerinden birisi de, fırın poşetleri kullanmaktır.KABUL GÜNÜEtli butlu poğaçaYapılışı:Öncelikle tencereye sıvıyağı koyup, kıymayı ve soğanları ekleyip, karıştıralım. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırarak 10 dakika kavuralım. Öte yandan, dolmalık fıstığı, ılık suda beklettiğimiz kuş üzümlerini, yeni baharı, tuz ve karabiberi, kıymanın içine aktaralım ve bir sefer daha karıştırıp, ocaktan alalım. Şimdi de hamurumuzu hazırlayalım. Bir yoğurma kabının içine margarin, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, sirke, kabartma tozu ve tuzu koyalım ve elimizle hepsini birden karıştıralım. Unu azar azar ekleyerek, hamuru tutalım. Sonra da tezgahın üzerine alarak, kulak memesi yumuşaklığına gelenek dek yoğuralım ve üzerini örterek en az 30 dakika dinlendirelim. Daha sonra hamurdan 18 adet beze yapıp, tezgahın üzerinde çay tabağı büyüklüğünde açalım. Tam ortasına 2 tatlı kaşığı kıymalı harcımızdan koyup, hamurun uçlarını yukarıya doğru toplayarak birleştirelim. Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığımız poğaçaları sıralayıp, üzerlerine de yumurta sarısı sürerek, 175 dereceli fırında 25-30 dakika pişirip, servise sunalım.18 adetHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 20 dakikaHamuru için1 çay bardağı margarin (eritilip, ılıtılmış)1 çay bardağı sıvıyağ1 çay bardağı yoğurt 1 adet yumurta1 yemek kaşığı sirke1 paket kabartma tozu7 çay bardağı unYarım çay kaşığı tuz1 adet yumurtanın sarısıİç harcı için200 gr orta yağlı kıyma3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)2 yemek kaşığı sıvıyağ1 yemek kaşığı kuş üzümü1 yemek kaşığı dolmalık fıstık1 tatlı kaşığı yenibahar, karabiber, tuzHindistan cevizli kurabiyeYapılışı:İlk olarak bir yoğurma kabının içerisine yumurta, vanilya, limon rendesi ve şekeri koyup, elimizle iyice karıştıralım. Daha sonra yumuşamış margarini ekleyip, yine elimizle karıştırmaya devam edelim. Beyazlaşıp, köpükleşen karışıma unu yavaş yavaş ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir kurabiye hamuru tutalım. Sonra hamuru tezgahın üzerine alarak, iyice yoğurup, 20 dakika dinlendirelim. Beklettiğimiz kurabiye hamurundan ceviz kadar parçalar kopartıp, elimizin içinde yuvarlayıp bastırarak inceltelim. Eğer varsa kurabiye kalıbıyla kesebilirsiniz. Şimdi de kurabiyeleri önce çırpılmış yumurta akına batırıp, sonra da Hindistan cevizine bulayarak, yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Önceden 175 dereceye ayarladığımız fırında, 15 dakika pişirip, soğuduktan sonra servise sunalım.10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 adet yumurta1 su bardağı toz şeker150 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)1 paket vanilya5 su bardağı un (miktar çok az artırılabilir)1 adet limon kabuğu rendesiÜzeri için6 yemek kaşığı Hindistan cevizi1 adet yumurtanın akı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!