Hiçbir şey yapmama tatili

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir şey yapmama tatili
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2006 00:00

Ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean Jacques Rousseau Fransız İhtilali’nin en politize, en entrikalı, en karmaşık ortamından bir süre için İsviçre’ye kaçar. Göl kenarında, Paris’in tozu dumanından uzak, neredeyse hiçbir şey yapmadan bir süre kafa dinler. Oradayken yazdıklarında bu hiçbir şey yapmama halini kaleme alan Rousseau, "farniente"ye yani "hiçbir yapmamaya" uzun uzun övgüler düzer.

Şimdi Bodrum Gümbet’teki Rexene, size Rousseau’nun bu kendine has tatil anlayışını sunuyor, "hiçbir şey yapmamanızı" öneriyor. Aslında biraz karışık bir felsefe. İstediğiniz her şeyi yapıyor ama gerçekten istemediğiniz şeyleri yapmıyorsunuz. Ya da onun gibi bir şey. Rexene’nin anlayışını işletmecisi Yelda İpekli ile konuştuk.

Hiçbir şey yapmamak ne demek? Neden böyle bir slogana ya da konsepte ihtiyaç duydunuz?

- Fazla vaat vermemek bence en önemli iddia. Tatil planlarında eskiden herkes gibi cümleye başlardım: Bu tatilde iki kitap okuyacağım, uyuyacağım, tura katılacağım vs. Şartlanmaların etkisiyle kendimizi akışa bırakacak kadar programsız bir tatile inanamayız. Mutlaka ne yapacağımızı bilip beklentilerimizi sınırlamaya çalışırız. Oysa tatil yapmak programsızlığı, kendi halindeliği, içinden geldiği gibiliği kapsayacak detayda ve sunumda olmalı. Tatil insanın kendini, benliğini, ruhunu dinlendirdiği, program ve planları geride bıraktığı o an neyi isterse onu yapabileceği bir tanımda olmalı. Yani eğer hiçbir şey yapmamak geliyorsa içinden, hiçbir şey yapmamalı. Burada özlemle beklenen tatil günlerini, tamamen arınmak, dinlenmek için sunmayı hedefledik. Akışına bırakmak, Rexene’nin sana sunduğunu yaşamak. Deniziyle, köklü ağaçların gölgesinde bir o iskelede bir diğerinde, kumsalda boylu boyunca sonsuzluğu hissedercesine "hiçbir şey yapma" diyoruz. Bir de Ege kültürü insana bu dinginliği verir.

Rexene projesinin hikayesi nasıl ortaya çıktı? Kimin fikri?

- Rexene bulunduğu konum itibariyle kendi hikayesini kendi yarattı ve bize "hadi" dedi. Çok detaylı pazar araştırmaları, fokus gruplar, tüketici beklenti analizleri ve trend çalışmaları yapıldı. Rexene’nin ruhunu doğru tanımlamak ve sunmak adına. Yalnızca bir tatil değil bir felsefe sunuyor olması, bir yaşam tarzını sahiplenmesi, çok detaylı ve özverili çalışmaları gerektirdi. Mekanın eski ana girişinde köklü bir Melengüç ağacı vardır. Özenle koruduğumuz bu ağaç aslında çok simgesel değerleri de barındırıyor bizim açımızdan. Çok köklü, çok insani, çok kendine özgü ve çok şey vaat eden... Toplantıların çoğu bu ağacın gölgesinde yapıldı ve bize bu ruhu bu ağaç verdi.

Yurtdışında örnekleri var mı?

- Yurtdışında da artık tatil bir mekan yönetimi değil bir kavram yönetimi olarak ele alınmaya başlandı. Dünyanın birçok yerinde SPA kültürüyle başlayan, sağlık turizmiyle desteklenen, çiftlere özel ya da çocuklu ailelere özel mekanlar bir kavramı destekler şekilde kurgulanıyor. Biz de Rexene’yi felsefi bir akımın temsilcisi olarak kurguladık. Wilfred A. Peterson’un bir şiiri var; "Beni yavaşlat tanrım! Zamanın sonsuz görüntüsüyle hızımı azalt!" diyor. Şu anda çoğu felsefi platformda "akışa bırakmak ve hayatı dinleyerek yaşamak" tartışmaları yapılıyor. Rexene böyle bir akımın mekansal anlamda temsilcisi olmak istiyor.

Doğal bir müşteri kitlesi var mı? Kimler bu tür tatille ilgileniyor?

- Bu düşünceyi sahiplenme ihtiyacı duyan, biraz ara vermek isteyen her yaş ve gelir seviyesinindeki aile ya da bireyi karşılamaya hazırız. Evcil hayvanı olup da onu bırakma telaşı yaşamak istemeyen, çocuğuyla ama özgürce tatil yapmak isteyen anne-babaları da, tek başına gelenleri de memnun edebileceğimize inanıyoruz. Ayrıca çok yakınımızdaki tam teşekküllü özel hastaneyle orta yaşın üzerindeki kişiler için de tatilin mekanı olacağımızı düşünüyoruz. Rexene’de keşmekeş, telaş, boğucu program, alternatif planlar yok. Hiçbir şey abartılı değil ama tam yerinde.

Böyle bir tatil, alışılmış tatilden daha ucuza mı geliyor, daha pahalıya mı?

- Fiyatlandırmayı yaparken yılda en az bir kez hakkıyla tatil yapmak isteyecek kişilerin bütçesini zorlamadan Rexene’yi tercih etmelerini istedik. Ve o tatil bir kezle kalmayıp ikiye çıkabilme gücü de versin. Hizmet farklılığı ve sunduğu imkanlar sebebiyle ucuz değil ama bir ailenin bütçesini sarsmayacak kadar makul. Unutulmaz tatillerin bedeli fiyatında değil, anılardadır bilirsiniz.

İÇİNDE HAYVAN OTELİ DE VAR

Rexene bugünlerde Bodrum Gümbet’te hizmete giriyor. Gümbet’in kalabalığı ve gürültüsünden uzak, Asarlık tarafında. 28 dönüm arazi içinde 260 odası, denize sıfır özel koyu, iki iskelesi var. Arazi doğal bitkilerle düzenlendi ve deniz kokusunun ıhlamur kokusuyla buluşması sağlandı. Otelin içinde bir de evcil oteli var. Kedi, köpek ve tavşanlar için veteriner kontrolünde özel bir alan tasarlandı. Türk hamamı, SPA’sı, kır kahvesi ve özel bir mönüsü olan Ege lokantası var. Çocuklu ailelere yalnızca bir miniclub değil bir tatil köyünün tamamı sunuluyor. Çocuk eğitimi konusunda uzman bir kadro yaş gruplarına göre çocuklara otelin tamamını kullanabilecekleri özel aktiviteler hazırlamışlar. Rexene’de çocuklar kah otelin ana mutfağında düzenlenmiş bir alanda kek yapacak, kah Aykut Abi’lerinin yönetiminde animasyona katılacak ya da akşamki gösteriye hazırlanacaklar. (444 0 385, 0212 249 27 01, www.hicbirseyyapma.com)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!