Herkesin vitamin ihtiyacı farklı

Güncelleme Tarihi:

Herkesin vitamin ihtiyacı farklı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir eczaneye girdiğiniz zaman öncelikle tezgaha sıra sıra dizilmiş vitamin dolu küçük kavanozlar dikkatinizi çekiyor. Değişik yaş grupları için hazırlanmış vitamin hapları arasından seçim yapmak gerçekten güç.

Düzensiz ve dengesiz beslenmenin yaygınlaşması, vitamin haplarına duyulan ilgiyi artırdı. İki bin yılının en yaygın alışkanlığı hiç kuşkusuz vitamin hapı almak. Ancak uzmanlar rasgele vitamin almanın yararlı değil zararlı olduğunu hatırlatıyorlar. Vitamin haplarını yaşam biçiminize, beslenme düzeninize , alışkanlıklarınıza ve sağlık durumunuza göre seçmeniz gerekiyor. Kimlerin hangi tür vitaminleri alması gerektiğini uzmanlar birbirinden ayırıyorlar.

t Diyet uygulayanlar

Eğer günde 1200 kaloriden daha az kalori alıyorsanız, vücudunuzda bazı maddelerin eksilmesi kaçınılmazdır. Özellikle demir eksikliği önemli bir sorun olarak karşınıza çıkabilir. A,D E ve K vitamini eksikliğine karşı önlem almalısınız. Bu vitaminleri içeren hapları kullanmalısınız.Cildin sağlığının bozulması, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi, sık sık nezle olmak, gözlerde kuruma gibi belirtiler sizin bu saydığımız vitaminlere ihtiyaç duyduğunuzu gösterir.

Sigara, vücuttaki C vitaminini azaltır ve vücuda zarar veren serbest radikallerin çoğalmasına neden olur. Sigara tiryakilerinin günde 100 miligram C vitamini almaları gerekir. Bol taze meyve yiyen kişiler için C vitamini takviyesine ihtiyaç duyulmayabilir.

Stres altındaki vücut normal zamanlara göre daha fazla C vitamini tüketir. Bu yüzden stresten yakınan kişiler günde 100 miligram değil 200 miligram C vitamini almalılar. Sinir sisteminin düzenli çalışması için B vitaminleri gereklidir. Ayrıca çinko takviyesi de düşünülmeli. Her gün B ve C vitaminlerini de içeren multi-vitamin hapları yararlı olur.

Bu kişilerin bol demir, folik asit ve kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Ancak hamilelik döneminde takviye olarak vitamin hapı almak tehlikelidir. Doktor kontrolü altında böyle bir uygulamaya gidilir. Bebeklerini emziren annelerde de vitamin eksiklikleriyle karşılaşılması doğaldır. Özellikle A vitamini alırken miktarın fazla olmamasına dikkat edilmeli. A vitaminini beta karoten olarak almak gerekir. Beta Karoten bitkilerden alınarak hazırlanır ve zararlı değildir.

Her gün düzenli olarak iki kadeh alkollü içki içiyorsanız, vücut için yararlı olan maddeler eksilmeye başlar. Özellikle de vücuttaki B vitaminleri ve C vitamini depoları boşalmaya başlar. İşte bu nedenle her gün düzenli olarak B ve C vitamini hapları alınmalı.

Son yıllarda her türlü hayvansal besini reddeden vejetaryenlerin sayısında büyük artış görülmeye başladı. Bu kişilerin B12 vitamini almaları gerekir. Ayrıca D vitamini demir ve kalsiyum takviyesi de yapılmalı.. B12 vitamininin eksikliği kalıcı sinir hastalıklarına neden olabilir. Demir eksikliği yorgunluk yaratır, kalsiyum eksikliği ise ileri yaşlarda kemik erimesine yol açar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!