Herkes benim rol yaptığımı zannetti

Güncelleme Tarihi:

Herkes benim rol yaptığımı zannetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

‘Arka Sıradakiler’ dizisindeki Yadigar karakteri geçtiğimiz sezon izleyici karşına tekerlekli sandalyeyle çıktı. İzleyicilerin çoğu bunun hikayenin bir parçası olduğunu düşündü. Fakat Yadigar’ı canlandıran Temmuz Karikutal gerçekten trafik kazası geçirdi ve boynundan altı felçli kaldı. Uzun süre tedavi gördü. Tekerlekli sandalyeyle diziye döndü ama bu sezon aniden tekrar veda etti. Bazıları bunun nedenini Karikutal’ın engelli olmasına bağladı. Biz de onunla buluştuk. Geçirdiği kazayı, kaza sonrası yaşadıklarını ve diziden neden ayrıldığını konuştuk

Yapımcılığını Birol Güven, yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın üstlendiği ‘Arka Sıradakiler’ üç yıl önce Fox TV’de başladı. Bir gençlik dizisi olan ‘Arka Sıradakiler’de, lisedeki öğrenciler ve okula yeni gelen idealist bir öğretmenin bu öğrencileri doğru yola sokma mücadelesini anlatılıyordu. Dizi kısa sürede gençlerin favorisi oldu, pazar günleri reytinglerin üst sıralarında yer aldı.

Dizinin oyuncuları da en az kendisi kadar popüler oldu. Ama dizideki karakterlerden Yadigar’ın hikâyesi diğer arkadaşlarından farklıydı. Yadigar karakteri geçtiğimiz sezon bir kaza geçirdi ve tekerlikli sandalyeye mahkûm kaldı. İzleyiciler onu çoğu zaman hüzünlenerek seyretti. Arkadaşları rol gereği hep ona destek oldu. Ama işin ilginç kısmı, Yadigarı’ı canlandıran Temmuz Karikutal (25) aslında bütün bu sorunları gerçekten yaşıyordu.

Onun hayatı kendi kullandığı araçta 2008’in yılbaşı gecesi geçirdiği kazayla tamamen değişti. Karikutal olayı şöyle anlatıyor: “Yılbaşı gecesi arkadaşlarımla eğlenmek için dışarıya çıktım. Dönüşte E-5 karayolu üzerinden eve dönüyordum. Herkes alkollü olduğumu düşünebilir ama öyle değildim. Avcılar üzerinden geçiyordum. Yolda iki araç kaza yapmıştı. Hiçbir uyarı olmadığı için kazayı geç fark ettim. Yerler buzlu olduğu için frene bastığımda artık çok geçti. Araç hızla kaymaya başladı ve kaza alanına çarptı. Sonrasında her şeyi parça parça hatırlıyorum. Ambulanstaydım. Başımda bir doktor vardı. Vücuduma dokunuyordu ama ne kolumu ne bacağımı, hiçbir yerimi hissetmiyordum. Felç olduğumu o an tahmin ettim. Hatta ambulans şoförüne, ‘Ne olur beni buradan at, ölmek istiyorum’ dedim.”

SADECE SAĞ BACAĞINI HİSSEDİYORDU

Temmuz Karikutal, kazanın ardından üç-dört gün yoğun bakımda kaldı ve büyük bir ameliyat geçirdi. Omurilik zedelenmesi gerçekleşmiş ve boyundan aşağısı felç olmuştu. Ameliyattan çıktıktan sonra sadece sağ bacağını hissedebiliyordu. Altı ay hastanede kaldı. Uzun süre yoğun fizik tedavi gördü. “İlk zamanlar dostlarım hep yanımdaydı. İçinde bulunduğum durumu düşünmeme pek fırsat vermediler. Sonrasında tabii herkes kendi hayatına dönmeye başladı. Bir süre sonra kendimle baş başa kaldım. Bundan sonra ne yapacağımı düşündüm. Öncelikle bakımım çok zordu, oturamıyordum bile. Sürekli olarak birilerinin yardımına ihtiyacım vardı. Gün ışığına çıkmayı bile çok özlemiştim. Ama pes etmedim, çok mücadele ettim.”

Hastaneden çıktığında durumu biraz daha iyiydi. Ama artık tekerlekli sandalyeyle yaşaması gerekiyordu. Fizik tedaviler zamanla kendini göstermeye başladı. Sağ eli ve kolunu da zamanla hisseder hale geldi. Ankara GATA’da bir süre tedavi gördü. Sol bacağının yüzde 40’ı his kazandı. Artık kendini toparlamaya başlamıştı.

KARAKTERE ÖLME HAKKI BİLE TANINMADI

Bütün bu süreç içinde ‘Arka Sıradakiler’deki Yadigar karakteri senaryo gereği amcasının yanına gönderildi. Karikutal kendini iyi hissettikten sonra tekerlekli sandalyeyle tekrar dizi setine döndü. Tıpkı gerçek hayatındaki gibi senaryoda da ona kaza geçirtmişlerdi. Ve dizide engellilerin hikayesini gerçekten yaşayarak oynamaya başladı.
“Kazadan önce fırlama bir çocuğu canlandırıyordum. Rolüme kendimden bir şeyler ekliyordum. Ama bu sefer bir kitleyi temsil ettiğim için senaryoya bağlı kalmam gerekiyordu. Aslında tekerlekli sandalyeyle rol yaptığımı söyleyemem. Orada kendi hayatımı oynadım. İnsanlar da beni iyi bir oyuncu olduğum için değil temsil ettiğim şeyden dolayı sevdi.”
Fakat bu sezon Karikutal tekrar diziden çıktı. Bunu engelli olmasına bağlayanlar da oldu: “Bana bunun hikâye gereği gerçekleştiği söylendi. Ama engelli hikayelerinde bir kısırlık yaşanacağını düşünmüyorum. Yeni sezonda olmadığımı ben de birdenbire öğrendim. Karakterime ölme hakkı bile tanınmadı. Ama yapımcım Birol Güven beni hiç yalnız bırakmadı. Şimdi Mint Yapım’da cast görevlisi olarak çalışıyorum.”

BİR SÜRPRİZLE TEKRAR DÖNEBİLİR

Uzun tedavilerden sonra Karikutal yürüme konusunda zorluk çekse de şimdi vücudunun büyük bir bölümünü hissediyor. Sadece sol ayak bileğinde ve sol parmaklarında hareket kısıtlılığı yaşıyor. Bundan sonrası için de hayata umutla bakıyor. Ama yine de vücudunda kalıcı bir şeyler olacağını düşünüyor. Temmuz Karikutal oyunculuğa devam etmek istiyor ama yaşadıklarından sonra asıl hedefi kamera arkasında olup yönetmenlik yapmak. ‘Arka Sıradakiler’in yapımcısı Birol Güven de Temmuz Karikutal’ın diziye geri dönüşü konusunda şöyle bir yorumda bulunuyor: “Bizim dizimiz sürprizlerle dolu. Gelecekte bu sürprizlerden biri Temmuz olabilir. Çünkü bu karakter ölmedi. Buna senaristler karar verecek.”

YOLDA TEYZELER KIYAMAM SANA DİYOR

İnsanlar benim dizide tekerlekli sandalyede olmamın sadece rol olduğunu sanıyordu. Sokakta gerçekten engelli olduğumu gördüklerinde şaşıranların haddi hesabı yoktu. Özellikle teyzeler boynuma sarılıp “Ay kıyamam sana” diyordu. Ama benim yeniden ayağa kalkmam hastanelerdeki omurilik felçli gençlere umut verdi. Ankara’ya tedaviye gittiğimde belki 700 engelli vardı. Ayağa kalkan üç kişi varsa onlardan biri bendim. Beni daha sağlıklı yapan inat, hırs ve azim oldu.

ÇOCUĞUM OLACAK BİR SORUN YOK

Kaza geçirdiğim sırada bir ilişkim yoktu. Sonrasında da kendimi hazır hissetmedim. Belki de kendime uygun biri karşıma çıkmadı. Ben zaten platonik aşkları seviyorum. Belki açılsam ilişkiye başlarım ama karşımdakini kaybetmekten korktuğum için aşk acısını kendi içimde yaşıyorum. Kazadan sonra ilk zamanlarda tekrar yürüyüp yürüyemeyeceğimi düşünüyordum. Sonrasında çocuğum olup olmayacağını kafama takmaya başladım. Ama onu hallettik bir sorunum yok (gülüyor).

SAKATLIK YÜZÜNDEN FUTBOLA KAZA YÜZÜNDEN OYUNCULUĞA VEDA ETTİ

Temmuz Karikutal, Aydınlı bir ailenin ikinci çocuğu. Annesi emekli ilkokul öğretmeni, babası eski gazeteci. Dört yaşında ailesiyle İstanbul’a geldi. Çocuk yaşlarda hedefi iyi bir futbolcu olmaktı. Bir yandan okurken bir yandan da top kovaladı. Galatasaray Spor Kulübü’ne girdi. Kendini orada geliştirirken hayatının ilk aksiliğini yaşadı. Bir maç sırasında ayağı kırıldı. Bir dizi ciddi ameliyat geçirdi. Bu operasyonlar sonrasında artık futbol oynayamayacağını öğrendi. Futbol kariyerinin başlamadan bittiğini anlayınca bir yandan Açıköğretim Fakültesi’nde İşletme okurken bir yandan da kendine yeni bir şeyler aradı. Ve oyunculukta karar kıldı. Bir ajansa kaydoldu. Görüşmelere gidip gelirken önce ‘Yağmur Zamanı’ sonra ‘Binbir Gece’ dizilerinde oynadı. Ve kariyerinin dönüm noktası olan ‘Arka Sıradakiler’ dizisinden teklif aldı. Temmuz Karikutal, çocukluk yıllarında televizyonda görünme sevdası olduğunu söylüyor: “Hatta bir sene kadar İsviçre’de oyunculuk eğitimi bile aldım. Bu işten keyif alıyorum. Şans da önemli bir faktör tabii... Ve o zamanlar şans bana güldü.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!