Her ülkenin kendi kahve makinesi var

Güncelleme Tarihi:

Her ülkenin kendi kahve makinesi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Çay ülkesi Türkiye son yıllarda artık bir kahve ülkesi haline de geldi. Kahve ithalatında ve tüketiminde patlamalar yaşanıyor. Genç nüfusun kahve merakının artmasıyla uluslararası kahve zincirleri rotalarını Türkiye’ye çevirdi. Kahve patlamasında kuşkusuz bu zincirlerin etkisi büyük oldu. Sokaklarda karton bardakla kahve içenlerin sayısı artmaya başladı. Bu artışa paralel olarak evlerdeki kahve tüketimi de arttı, çeşitlendi. Mutfak tezgahlarını çeşit çeşit kahve makineleri, rafları da her biri farklı kahve fincanları ve kupaları doldurdu. Kahve aparatları, bir rehber gerektirecek kadar arttı. İşte bazıları.

FİLTRE KAHVE MAKİNESİ

Amerikan tarzı

Amerikan tarzı kahvenin yapıldığı bu alet, evlerde en çok rastlanan kahve makinelerinin başında geliyor. Bu makinelerde filtre olarak genellikle kağıt filtreler kullanılıyor, bunları ayrıca almak gerekiyor. Orta çekilmiş kahve, filtenin üzerine konuyor. Yukardan gelen sıcak su, bu kahveden geçerek aşağı süzülüyor. Bu kahve yapım tarzında, kahvenin üzerinden akan suyun, kaynama derecesinin hemen altında ısıtılmış olması gerekiyor. İyi bir tat elde etmek istiyorsanız, kahve çekirdeklerini taze çekin. Çünkü taze çekilmiş çekirdeklerin doğal aromatik yağları böylece kahveye geçiyor. Ancak çekilmiş çekirdeğin bekleme süresi uzarsa, bu yağlar bozuluyor ve kahveye acımsı bir tat hakim oluyor. Filtre kahve makinesini üreten yerli ve yabancı çok sayıda şirket var. Fiyatları 50-150 YTL arasında.

FRENCH-PRESS, PLUNGER-POT VEYA CAFETIERE

Fransız tarzı


Bu, kahve makinelerinin en eskilerinden biri. 19. yüzyıl ortasında Fransa’da geliştirildiği sanılıyor, ilk "cafetiere"in patentini 1931’de Attilio Calimani almış. Büyük bir cam kupa olan bu makineye, önce orta çekilmiş kahve konuluyor. Bunun ardından yeni kaynatılmış su kahvenin üzerine dökülüyor. Böylece kahvenin tümü suyla temas ediyor. 20-30 saniye kahvenin dibe çökmesini beklemek şart. Sonra filtre kapağı kapatılıyor ve filtre çubuğu yavaş yavaş, tüm kahve dibe çökecek şekilde indiriliyor. Bu sırada su ısısı 80 derece civarında; yani kahve için ideal ısıdır. Sonra iki dakika bekleniliyor. Artık kahve servise hazır. Çok çeşitli markalar bu kahve makinelerini üretiyor. Fiyatlar 15-45 YTL civarında değişiyor.

ESPRESSO MAKİNESİ

İtalyan tarzı


İtalyan usulü espresso ve türevlerini yapabilen bu makineler, tüm kahve makineleri arasında en komplike olanları. Çok kavrulup ince çekilmiş olan kahve, filtre yuvasına konuyor ve yukardan yüksek basınçla gelen 90 derece su, kahveden geçerek aşağı akıyor. Üzerinde bir krema tabakası oluşuyor. Bu köpük tabakası kahveye tadını veren yağların erimesinden oluşuyor. Yerli ve yabancı pek çok markanın espresso makinesi var. Bunlardan alırken, ihtiyaca göre seçmek en önemlisi. Tek bir markanın bile en pahalısından en ucuzuna pek çok ürün çeşidi var. Örneğin Kenwood espresso makinesi 318 YTL.

ELEKTRİKLİ CEZVE

Türk tarzı

Türk kahvesi kuşkusuz en iyi cezvede ve kömür ateşinde yapılır ancak evlerimizde kömür ateş bulmak çok kolay olmadığı için en iyi pişirme ocakta yapılandır. Ama cezveler de teknolojiye uygun ve elektrikli oldu. Ketıl mantığı ile üretilen cezveler 35 saniyede Türk kahvesini yapıyor. Üreticileri cezvelerin hızla kaynattığı için köpüğü tuttuğunu da ileri sürüyor. Fiyatları 38 YTL (Kahve Dünyası)

VE DİĞERLERİ

PİLLİ CAPUCCINO KÖPÜRTME APARATI Sıcak kahve fincanın veya kupanın içine konur. Üstteki düğmesine basılınca aparatın ucundaki helozonik tel dönerek kahvenin köpürmesini sağlar. 17.50 YTL.

KAHVE TERMOSU Kahvesini evinde pişirip sokakta veya aracında içmek isteyenler için kahve termoslarının çeşidi çok. Bu termoslar kahveyi 1-3 saat sıcak tutabiliyor. Starbucks’larda 45-48 YTL arasında satılıyor.

KAHVE ÖLÇÜ KAŞIĞI Kahvenin yapımında ölçünün önemi büyük. Kaç fincan kahve yapacaksanız, hepsinin ölçüsü aynı olmalı. Bunun için özel kahve kaşıkları var. Tchibo’da Fiyatı 6.90 YTL

KUPA VE FİNCANLAR Türk kahvesi için fincanlar artık çok çeşitlendi. Tane fiyatları 2 YTL’den başlıyor. Kupaların fiyatları da 3- 16 YTL arasında değişiyor.

Melitta’dan tam otomatik kahve makinesi

Filtre kahveleriyle tanınan Alman Melitta markasının yeni numarası Melitta Caffeo tam otomatik bir espresso & cappuccino makinesi. Bu makine düğmesine basıldığında çekirdek kahveyi anında öğütüp kahve hazırlıyor. Makine aynı zamanda buhar sistemiyle sütü anında ısıtıp köpürtüyor.

Coffee&Chocolate yeni üyeler arıyor

2006 yılında Türk kahveseverlerle buluşan Coffee&Chocolate, Türkiye’deki bayiliklerine yenilerini eklemeyi planlıyor. Amacı Türkiye’nin her noktasına ulaşmak. C&C, franchise bedeli talep etmeden, girişimcileri kendi ailesine katmayı hedefliyor. Bayilik başvuruları www.cc.com.tr adresine yapılıyor. Marka, girişimcilere çalışır durumdaki sistemi anahtar teslimi olarak veriyor.

Mehmet Efendi’de üçüncü kuşak devri

1871’de Mehmet Efendi, kahveyi dibeklerde öğüterek hazır olarak satmaya başladı ve İstanbul’a taze kavrulmuş kahve kokusu yayıldı. Mehmet Efendi de kısa sürede "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anıldı. Bugün torunları Mehmet ve Hulusi Kurukahveci, babaları Ahmet Rıza Kurukahveci’nin vefatından sonra yönetimi devraldı. Hulusi Bey, dedesinin kahve öğüttüğü dibeklerden bir asır sonra yeni kahve makineleri geliştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!