Her evde bir fırıncı

Güncelleme Tarihi:

Her evde bir fırıncı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 22:57

Her sabah farklı çeşit bir ekmeğin kokusuyla uyandığınızı, bunun için kimsenin bakkala ya da fırına gitmek zorunda kalmadığını, evde istediğiniz kıtırlıkta, istediğiniz saatte taptaze ekmekler piştiğini düşünün. Üstelik ne hamur yoğurmakla uğraşmanız gerekiyor ne de bir odun fırını almanız... Sadece gereken malzemeleri toplayıp, bir haznenin içine atıyorsunuz. Ekmek makineleri sayesinde şimdi her evde bir fırıncı var; tek bir programla mutfakta harikalar yaratabiliyorsunuz.

Markaya göre bazen farklılık gösterse de, ekmek makinelerinin kullanımı çok kolay. İçindeki kalıbı dışarı çıkarıyorsunuz, kalıbın orta kısmına karıştırıcıyı yerleştiriyorsunuz. İstediğiniz malzemeleri; sıvı, un ve maya sırasıyla olacak şekilde koyuyorsunuz. Programı seçip cihazı çalıştırıyorsunuz. Ortalama üç saat sonra ekmeğiniz hazır! Bazı modellerde ‘hızlı çalıştır’ tuşu da var. Böylece süreyi bir saate indirmek mümkün. Tek yapmanız gereken ekmeğinizi nasıl istediğinize karar vermek oluyor. KITIRLIĞINA BİLE SİZ KARAR VERİYORSUNUZFarklı programlarla beyaz ekmek, Fransız ekmeği, kepekli, mısır, yulaf ve tahıl ekmeği gibi aklınıza gelen her çeşidi hazırlayabiliyorsunuz. Ayrıca portakal, böğürtlen, yoğurt, üzüm, ceviz ve fındık gibi ek malzemelerle kendi spesiyalinizi yaratabiliyorsunuz. Bazı modeller reçel, çorba ve pizza yapmanıza da imkan veriyor. İçindeki malzemeyle birlikte, ekmeğinizin pişirme derecesine siz karar veriyorsunuz. Örneğin dışını normalden daha kıtır yapabilirsiniz. Evde farklı damak tatlarına sahip kişiler varsa çift hazneli modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece aynı anda iki somun ekmek pişmiş olur. YATARKEN DÜĞMEYE BASIN SABAHA HAZIR/_np/4068/12464068.jpg<ımg>Ekmek makinelerini cazip kılan özellik; zaman program ayarları. Akşam yatmadan önce tüm ayarlamalarınızI yapıyorsunuz. Sabah, ekmek kokusuyla uyanıyorsunuz. Makine, ayarladığınız saate devreye giriyor, uyanmanıza yakın ekmeği hazır ediyor. Evden dışarı çıkmanıza gerek kalmadan kahvaltı sofranızda taze ekmek oluyor. Bazı modellerde bir saate kadar sıcak tutma özelliği var. Eğer makinenin başında heyecanla beklemeyi tercih ediyorsanız da cam pencerelerle ekmeğinizin ne kadar kabardığını takip edebiliyorsunuz. Seçim yaparken kapasite de belirleyici bir özellik. 500 ila 1000 gram arasında değişiyor. Kapasite arttıkça, cihazın boyutları büyüyor. Yayvan ya da dik kalıplı değişik tasarımlar var. Dik kalıplar, mutfakta yer sıkıntısı çekenler için daha uygun bir tercih olabilir. Ekmek makinelerinin fiyatları 90 ile 300 lira arasında değişiyor.ADIM ADIM CEVİZLİ EKMEK 1. Malzemeleri hazırlayın: Bir bardak beyaz un, iki bardak tam buğday unu, bir tatlı kaşığı hazır kuru maya, bir buçuk tatlı kaşığı tuz, bir buçuk bardak oda sıcaklığında su, bir çorba kaşığı yumuşak tereyağı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir bardak çok iri kıyılmış ceviz.2. Makinenin ekmek pişirme haznesini alıp pervanesini takın. Kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unları bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin. 3. Malzeme haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın. 4. Tahıl ekmek, 500 gram, açık kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.5. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. 6. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gerekli. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.7. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra cevizleri ekleyin. 8. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ortalama 20 dakika soğuttuktan sonra ekmeğiniz hazır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!