Her ayın 10'u, 10 dakika

Güncelleme Tarihi:

Her ayın 10u, 10 dakika
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2011 17:52

Universal Hastaneler Grubu, Şişli Belediyesi işbirliği ve Kansersiz Yaşam Derneği desteği ile Türkiye’nin ilk meme okulu olan “Universal Meme Okulu” projesini hayata geçirdi.

Haberin Devamı

 Proje, meme kanserinin tedavisi için hayati önem taşıyan erken teşhis konusunda duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşturup, kadınlara meme kanserinin önlenebilir ve erken teşhisinde de tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmayı amaçlıyor.  “Her ayın 10’u, 10 dakika” sloganı ile bu hastalığa karşı duyarlılık oluşturmayı hedefleyen okulda kadınlar hem kendi kendilerine meme muayenesi yapmayı öğrenecekler hem de meme kanseri öncesi, tedavisi ve sonrası hakkında bilgilendirilecekler.

Universal Hastaneler Grubu meme kanserini kadınların korkulu rüyası olmaktan çıkaracak “Universal Meme Okulu” projesini hayata geçirdi. Şişli Belediyesi işbirliği ve Kansersiz Yaşam Derneği desteği ile gerçekleştirilen projede kadınlar Türkiye’nin ilk meme okulunda kansere karşı bilinçlenecek, erken teşhis için kendi kendine muayene yöntemlerini öğrenecek ve bu bilinçle de toplum içerisinde hastalıkla ilgili şikayetlerini daha rahat ifade edebilecekler.
“Universal Meme Okulu”nun faaliyete geçmesi nedeniyle Şişli Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül, Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Genel Müdürü Dr. Mahir Turan ve Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz’ın katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.
Universal Hastaneler Grubu Genel Müdürü Dr. Mahir Turan da Universal Meme Okulu projesini tanıtırken şu bilgileri aktardı:
“Bir sosyal sorumluluk projesi olmanın ötesinde, uzun soluklu bir girişim olarak planladığımız Universal Meme Okulu, ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyor. Meme kanserinin sadece belirli gün ve haftalarda gündemde kalmasının önüne geçerek tüm yıla yayılan aktivitelerle okulumuz, erken teşhis bilincinin insanlarımızın hayatının bir parçası olmasını sağlayacak. İstatistikler, meme kanseri riskine karşı takip edilen kadınlarda kanserin çok erken tespit edilebildiğini ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olduğunu gösteriyor. Universal Meme Okulu’nda kadınlara meme kanserini tanıtacak, kanser işaretleri hakkında bilgi verecek, risk unsurlarını anlatacağız. ‘Her Ayın 10’u, 10 dakika’ sloganıyla kadınlara yaptığımız kendi kendini muayene çağrısı, projemizin temel unsurlarından birini oluşturuyor. Projede her kesimden kadınlara eğitim verirken, doktor ve sağlık personeline yönelik eğitim programları da hazırlayacağız. Universal Meme Okulu’nun en önemli başarısının, meme kanserinin erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğunu öğreterek kadınlar için korkulu bir rüya olmaktan çıkarmak olacağına inanıyorum.”
Amaçlarının meme kanseri konusunda toplumsal bilinci güçlendirerek hastalıkla ilgili tabuları yıkmak olduğunu belirten Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Azmi Ofluoğu şunları söyledi:
“Meme kanseri ülkemizde kadın sağlığını ve yaşam kalitesini en çok tehdit eden hastalıkların başında geliyor. Hastalık kadının fiziki ve ruhsal durumunu, sosyal ilişkilerini, kısaca hayatının tümünü etkiliyor. Kadınlar bu hastalığın erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun yeterince bilincinde değiller. Bizler ‘ayıptır konuşulamaz’ tabusunu kırarak bu hastalığı konuşulabilir hale getirmek için bir adım attık. Türkiye’ de ilk kez sadece bu alanda eğitim verecek olan okulumuzu kurarak büyük bir eksiği gideriyoruz. ‘Bana olmaz’ anlayışından uzak ‘erken teşhis’ ile hayat kurtaracak bir projenin öncüsü olduk. Önümüzdeki dönemde daha da gelişip büyüyecek Universal Meme Okulu projesinin birçok kadının hayatını değiştireceğine inanıyorum.”
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, kadın sağlığını korumayı amaçlayan Universal Meme Okulu projesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Sarıgül şöyle konuştu:
“Ülkemizde toplum sağlığının geliştirilmesi konusunda yerel yönetimlere önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Biz, Şişli Belediyesi olarak tüm yurttaşlarımıza en kaliteli sağlık hizmetlerinin ulaştırılması konusunda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyor, desteği veriyoruz. Universal Hastaneler Grubu ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ise, bu alanda yürüttüğümüz çalışmalara güzel bir örnek oluşturuyor. Universal Hastaneler Grubu hekimlerinin, kadınların meme kanserine karşı daha güçlü durmalarını sağlayacak tüm bilgi ve donanımı büyük bir titizlik ve uzmanlık ile sunacaklarından kuşku duymuyorum. Şişli Belediyesi olarak kadın sağlığı konusunda böylesine önemli bir projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz da, meme kanseri konusunda kadınların bilinçlerinin güçlendirilmesine verilecek desteğin ve işbirliklerinin önemine değinerek şunları aktardı:
“Kadın hayatını ve yaşam kalitesini tehdit eden hastalıkların başında gelen meme kanserine karşı, kadınlarla el ele, bilinçli bir mücadele yürütmemiz gerekiyor. Kansersiz Yaşam Derneği yönettiği, destek verdiği ve hayata geçirdiği projelerle kadınların meme kanserine karşı bilinçlendirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Çalışmalarımızın başarısında, toplumun her kesiminden gelecek destek önemli bir rol üstleniyor. Bu anlamda, Universal Hastaneler Grubu ve Şişli Belediyesi’nin bu projede bir araya gelmesi çok değerli. Universal Meme Okulu’nu, bugüne kadar bu alanda hayata geçirilmiş en etkili projelerden biri olarak görüyor projenin, Türkiye’de meme kanserine karşı yürütülen mücadelede bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz.”
“Her ayın 10’u, 10 dakika” hayat kurtarır
Universal Meme Okulu, meme konusunda uzman, dünyanın önde gelen hekimlerinin üye olduğu uluslararası “EAoS” (Avrupa Meme Bilimi Akademisi) kuruluşunun temsilcilerinin de arasında olduğu Universal Hastaneleri uzman hekimlerinin yönetiminde faaliyet gösterecek. Okulda kadınlar, hekimler ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesi konusunda eğitim ve sağlık kontrolleri başta olmak üzere bir dizi etkinlik yapılacak ve tıpkı bir okul gibi bu çalışmaların sürekliliği sağlanacak. “Her ayın 10’u, 10 dakika” sloganı ile gerçekleştirilecek olan kendi kendine meme muayenesi eğitimi, eğitim programının temel unsurunu oluşturuyor. Kadınlar eğitimlerde ayda sadece 1 kere kendi kendilerini muayene etmeyi öğrenecekler.
Universal Meme Okulu’na kayıt yaptıran kadınlar meme kanseri konusunda eğitilecek, kendi kendine meme muayene programlarına katılacak. Kontrol tarihleri katılımcılara SMS ve e-mail yoluyla hatırlatılacak. Kadınlar ayrıca proje kapsamında ilerleyen dönemlerde düzenlenecek etkinliklere de davet edilecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!