Her 10 kadından 8'inin kabusu

Güncelleme Tarihi:

Her 10 kadından 8inin kabusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adet öncesi gerginlik sendromu, her on kadından sekizini etkilemekte. Adet döneminden bir iki hafta önce ortaya çıkan halsizlik, uyku bozukluğu, sivilce, tatlı yeme isteği, kabızlık, ishal ve huzursuzluk gibi birbiriyle ilgisiz görülen yakınmalar, kadına günlük yaşamı da zehir ediyor. Bilim adamları, bu sendromun egzersiz yapılarak yenilebileceğine dikkat çekiyorlar.

ADET öncesi gerginlik sendromunun (Premenstrüel sendrom-PMS) sayıları 150'ye kadar çıkabilen belirtileri var. Bazen PMS belirtilerinin 30-40 tanesi birden bir kadını etkisi altına alabiliyor. PMS'nin bazı kadınlarda aşırı yemek, alkol alma ihtiyacı, migren tipi başağrıları, mizaç değişimi, hatta cinayet ve intihar girişimi gibi durumlar ortaya çıkarabildiği belirtiliyor.

Roche ilaç firmasının aylık sağlık dosyasında, PMS ile başa çıkmak için kadınlara haftada 3-5 defa egzersiz yapmaları önerildi. Düzenli egzersizin fiziksel ve psikolojik gerilimi azalttığı vurgulanan dosyada, gevşeme teknikleri, derin nefes alma, yürüyüş, masaj ve ılık banyonun da çok yararlı olduğu belirtildi.

PMS'NİN BELİRTİLERİ

PMS'nin hem fiziksel, hem de psikolojik belirtileri bulunuyor. Rahatsızlık, bazı kadınlarda çok hafif ve belirsiz iken, bazılarında günlük yaşamı aksatacak ölçüde şiddetli olabiliyor. PMS'nin nedeni, kesin olarak bilinmemekle birlikte, sosyal, kültürel, biyolojik ve psikolojik fökterlerle ilgili olduğu varsayılıyor. Düzenli âdet gören kadınlarda da görülebilen PMS'nin vücudun yağ asitlerini doğru şekilde kullanamaması ve östrojen-progesteron hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığı düşünülüyor.

PMS'nin fiziksel belirtileri, başağrısı, el ve ayaklarda şişme, sırt ağrısı, karında dolgunluk hissi, kramp ve ağrı, gaz, şişkinlik, göğüslerde duyarlılık, kilo artışı, aknelerin artışı, bulantı, kabızlık ve ishal, iştah artışı ve açlık hissi; psikolojik belirtileri ise endişe ve panik, şaşkınlık hali, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, muhakeme yeteneğinde azalma, depresyon, huzursuzluk, alınganlık ve saldırgan davranış, suçluluk duygusu, bitkinlik ve görünümünden rahatsız olma şeklinde sıralanıyor.

Bol uyuyun, dengeli beslenin

Adet dönemlerinde vücudun daha fazla uykuya ihtiyacı olduğu göz önüne alınarak bol uyku ve dinlenmenin yanı sıra ‘‘dengeli beslenme’’nin de önemine dikkat çekildi ve şu diyet önerileri yer aldı:

Bal, şeker, meyve suları, çikolata, dondurma gibi şekerli yiyecekler tüketmeyin.

Çay, kahve alkol, kolalı içecek ve sigara gibi gerilimi artıran maddelerden uzak durun.

Rafine olmayan tahıl ile kepek ekmeği, makarna, pilav ve patates gibi karbonhidratların yanı sıra kuru baklagillere yönelin.

Beslenmenizdeki protein ve yağ miktarını azaltın.

Taze sebze ve meyveleri artırın. Ancak şişkinlik ve gaz varsa meyve yemeyin.

Tuzlu ve salamura gıdalar, hardal, soya sosu, konserveler ve hazır çorbalar ile süt ve süt ürünlerinden kaçının.

Bol su için.

Üç büyük öğün yerine, az ve sık yenilen küçük öğünleri tercih edin.

Yemeklerinizi her gün aynı saatte yemeye dikkat edin.

B6, A, C, D vitamini ile kalsiyum ve magnezyum alın.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!