Hepimizin içinde bir Alice var

Güncelleme Tarihi:

Hepimizin içinde bir Alice var
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 13:47

Tüm zamanların en çok sevilen masallarından “Alice Harikalar Diyarında”, ünlü yönetmen Tim Burton’un ellerinde yeniden can buldu. Linda Woolverton’un senaryosuyla sinemaseverlerin karşısına çıkan film, geçtiğimiz günlerde ülkemizde de vizyona girdi. Tim Burton ile başlıca rolleri teslim ettiği eşi Helena Bonham Carter, vazgeçilmez aktörü Johnny Depp ve genç oyuncu Mia Wasikowska, Londra’da arkadaşımız Ayşegül Ekinci’nin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Tim Burton        

Çılgın şeyler yapmayı seviyorum     

Kariyerine 1979 yılında The Walt Disney Company’de başlayan ünlü yönetmen Tim Burton, sıra dışı ve tuhaf tarzı ile dünya sinemasının ilgi odağı. “Çılgın şeyler yapmak hoşuma gidiyor” diyen yönetmenin, özellikle stop-motion animasyon tekniğiyle çektiği filmlerdeki insani değerlerini kaybetmemiş, abartılı karakterleri dikkat çekiyor.  “Büyük Balık”, “Ölü Gelin”, “Sweeney Todd: Fleet Sokağı’nın şeytan Berberi” filmleriyle tarzını ortaya koyan Burton, çok küçük yaşlardayken okuyup etkisinde kaldığı “Alice Harikalar Diyarında” masalını film yapma hayalini sonunda gerçeğe dönüştürdü. Filmdeki bütün karakterleri çok sevdiğini söyleyen Burton, bu masalla arasında garip bir bağ olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Filmin tüm kadrosu, “Alice Harikalar Diyarında” ile henüz çok küçükken tanışmış. Siz masalı ilk okuduğunuzda kaç yaşındaydınız?      - Ben “Alice Harikalar Diyarında” ile sekiz yaşındayken tanıştım ve ona çok bağlandım. Masaldaki iyi karakterlerin bile hafif çatlak olması, bana farklı bir dünyanın kapılarını araladı. Belki de filmlerimdeki masalsı anlatım tarzı bana o günlerden kaldı. Bu masalla aramızda garip bir bağ var... Mesela Londra’da oturduğum evin, 1907 basımı “Alice Harikalar Diyarında” kitabının renk paletlerini yaratan ressama ait olduğunu öğrendim... ınsanlar Alice’in hikayelerini tekrar tekrar okuduklarında bile daima şaşırıyorlar. Çünkü “Yüzüklerin Efendisi”nin o kapsamlı anlatısı yok bu hikayelerde. Absürt ve gerçeküstüler. Yine de o karakterler rüyalarımızda, masallarımızdalar. Beyninizde yer eden şeyler, fantastik tiplemeler.Linda Woolverton’un senaryosu hakkında neler söyleyeceksiniz?- Linda’nın senaryosu 3D formattaydı. Senaryoyu daha görmeden çok beğeneceğimi hissetmiştim.Sizin filminizde Alice 19 yaşında. Neden bu yaşta olmasına karar verdiniz?- Çünkü o yaş bana tam bir dönüm noktası gibi geliyor. O yaşta toplum içine girmeye veya evlenmeye ya da başka şeylere yöneliyorsunuz. Bu arada Alice çok ilginç bir karakter. Hem genç hem de yaşlı birinin ruhuna sahip. Alice’in maceralarında kim olduğunu kabullenmesi ve kişisel gücünü kazanması, yaptığı yolculuklar kişiye özel. Aynı zamanda da çok etkileyici. Onun iç dünyasını izlerken, kendi içsel yolculuklarınıza çıkabiliyorsunuz.Johnny Depp ile yakın arkadaşsınız. Çocuklarınız bir arada. Görüyoruz ki beraber çalışmaktan da oldukça keyif alıyorsunuz. Peki, Johnny Depp bir oyuncu olarak size ilham veriyor mu?- Johnny, karakterlere hissedebileceğiniz duygular vermeye çalışır. Bu nedenle onunla çalışmak gerçekten yaratıcı ve farklıdır. Bir de artık 20 yıl içinde birbirimizi acayip tanır olduk. Yani, ilham verme olayını çoktan geçtik!

Haberin Devamı

Helena Bonham Carter

Çocuklarım koca kafamdan korktu

Tim Burton, kötü kalpli Kırmızı Kraliçe rolünü, 2001 yılından beri birlikte olduğu, iki çocuğunun annesi Helena Bonham Carter’a verdi. Kocaman kafasıyla çevresine dehşet saçan ve halkını korkuyla yöneten Kırmızı Kraliçe, çiftin çocuklarını oldukça ürküttü...

Kırmızı Kraliçe rolüne nasıl hazırlandınız?- Ben aslında çok sakin ve yumuşak bir insanım. Kırmızı Kraliçe ise oldukça egoist. Fiziksel sorunları ruhuna da yansıyor. Güzel kardeşini sonsuz bir hırsla kıskanıyor. Biraz garip gelebilir ama rolüm için Bette Davis ve Joan Crawford’u inceledim. Kafamda yarattığım tipleme onlarla birleşti, ortaya böyle bir şey çıktı. Bu arada koca kafam çocuklarımı çok korkuttu. Filmdeki diğer karakterler değil ama ben gerçekten müthişim!Çocuklarınız filmi nasıl buldu?- Bayıldılar! Çok beğendiler. Özellikle altı yaşındaki oğlum her şeye açık. şimdiden kafasında ne fanteziler oluşmaya başladı! Küçük kızım ise pek bir şeyin farkında değil ama koca kafamın zihninde kalacağına eminim.Eşiniz size bu rolü özellikle seçmemiştir umarım! Tabii ki şaka yapıyorum...- Şaka yapmıyor da olabilirsin, fark etmez. Tim’in beni hâlâ filmlerinde oynatıyor olması çok gurur verici bir duygu. Beni hâlâ beğeniyor, bu nedenle keyfim yerinde. Umarım yıllarca böyle gider. Ama itiraf etmeliyim ki beni gerçekten çok acayip bir kılığa soktu. Ona evde gününü gösterdim!“Alice Harikalar Diyarında”nın başarısının kaynağı ne sizce?- Bir kere hepimizin içinde bir yerlerde bir Alice var. Çoğumuz gizemli dünyalarımızı dışarıyla paylaşmayız. ışte bu eser, bilinçaltının bu noktasına dokunuyor. Başarısı da buradan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Johnny Depp

Kızlar beni hâlâ nasıl beğeniyor, anlamıyorum

“Alice Harikalar Diyarında”nın Londra’daki gösterimi, özellikle Johnny Depp’in genç hayranları için büyük heyecan yarattı. “Doğrusunu isterseniz, kızlar beni hâlâ nasıl beğeniyor, anlayabilmiş değilim” açıklamasıyla şaşırtan Depp, filmde Çılgın şapkacı’yı canlandırıyor. Ünlü aktör, Helena Bonham Carter gibi filmi eşi ve çocuklarıyla seyretti. Carter’ınkilerin aksine, onun çocukları filmi çok beğendi.

Siz de küçükken “Alice Harikalar Diyarında”yı okumuş muydunuz?- Evet, küçük yaşlardayken çok okurdum. Bu kitabın karakterleri çok etkileyici. Kitabı okumayanlar bile karakterleri tanır.Bu film, yönetmen Tim Burton ile yedinci çalışmanız. Bu sıra dışı yönetmenle çalışmak nasıl, anlatır mısınız?- Tim Burton’a her zaman hayran oldum. ımkansız şeyleri yapmak isteyen ve yapan bir yönetmen. Ve bugünkü sinemanın gerçek artistlerinden biri. Artık Tim gibi gerçek artistleri bulmamız çok zor. Onu tam 20 yıldır tanıyorum. Bu süre içinde, özellikle aile kurduktan sonra birbirimizi daha çok anlar olduk. şimdi ikimiz de çoluklu çocuklu birer aile reisiyiz. Ama şunu itiraf edeyim; Helena hayatına girdikten sonra Tim’le kavga etmeye başladık...Çılgın şapkacı rolü için neler söyleyeceksiniz?- O zarar görmüş bir karakter. Onu inceledikten sonra bir parça travma verdim, ortaya böyle bir Çılgın şapkacı çıktı... Ben çekimlerden sonra oynadığım karakterleri özlerim. O roller üzerimde bir müddet kalır. Çılgın şapkacı’da da öyle oldu.Oynadığınız her film olay yaratıyor. Başarınızın formülü ne?- Çok şanslıyım! Başarımın formülü sadece şanslı olmam.

Haberin Devamı

5. seçmede rolü kaptıTim Burton’un Alice’i Mia Wasikowska ile buluştuğumuzda, filmdeki lüle lüle saçlarının gittiğini, yerine kısacık, erkek kesimi saçların geldiğini görüyorum. Meğer Mia, yeni filmi için saçlarını kestirmek zorunda kalmış. Genç oyuncu, bizimle “Alice Harikalar Diyarında” filmiyle ilgili ilginç bir sırrını paylaşıyor: “Alice rolü için az ter dökmedim. Tam beş seçmeyi başarıyla vermem gerekti ve rolü sonuncu seçmede kaptım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!