Hazine'nin batık banka alacağı 53.8 milyar YTL

Güncelleme Tarihi:

Hazinenin batık banka alacağı 53.8 milyar YTL
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 09:35

Hazinenin, batık bankaların zarar ve yükümlülüklerinin tasfiyesi için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktardığı kaynaklar nedeniyle oluşan toplam alacağı geçen yıl sonunda 53.8 milyar YTL’ye kadar çıktı.

Hazine Müsteşarlığından edinilen verilere göre 2004 yılı sonunda 44 milyar YTL olan TMSF’nin Hazine’ye olan borcunun toplam tutarı 2005 yılında yapılan 4.3 milyar YTL’lik geri ödemeye rağmen 9.8 milyar YTL daha büyüyerek 53.8 milyar YTL’ye kadar çıktı. 2005 yılında TMSF’ye yeni kaynak aktarmamasına rağmen Hazine’nin alacak stokundaki bu büyüme söz konusu alacaklara faiz yürütülmesinden kaynaklanıyor.
TMSF’nin Hazineye olan borçlarının 24.5 milyar YTL’Lik kısmını vadesi geçmiş alacaklar oluşturuyor. 29.3 milyar YTL’lik bölümü ize henüz vadesi dolmamış olan alacaklardan kaynaklandı. Geçen yıl vadesi geçmiş alacaklar 6 milyar YTL artarken, vadesi gelmemiş alacaklarda ise 3.7 milyar YTL’lik büyüme kaydedildi.

İÇ BORÇ STOKUNUN YÜZDE 22’Sİ

Hazinenin batık bankalar nedeniyle Hazine’den olan alacakları 2005 yılı sonunda 244.7 milyar YTL olan iç borç stokunun yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyor. Buna göre iç borç stokunun beşte biri hortumlanan bankalardan kaynaklanıyor.

TMSF 2005 yılında yaptığı 4.3 milyar YTL’lik ödemeyle birlikte şimdiye kadar Hazine’ye toplam 5.3 milyar YTL’lik geri ödeme yaptı. Söz konusu ödemelerin bu yıl biraz daha hızlanarak artması bekleniyor. TMSF batık bankalardan kaynaklanan alacaklar için en fazla 18 milyar dolarlık bir tahsilat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu nedenle de TMSF’nin 41 milyar doları aşan Hazine’yle olan toplam borcunu tümüyle geri ödemesine olanak bulunmadığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle de bir süre sonra söz konusu alacakların büyük bir kısmının silinmesi bekleniyor.

TOPLAM ALACAK STOKU

Hazinenin TMSF dışındaki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlardından da alacağı bulunuyor. TMSF’den olan 53.8 milyar YTL’yle bilikte toylam alacak stoku 74.6 milyar YTL olarak açıklandı. Bu tutarın da 32 milyar YTL’lik kısmı vadesi geçmiş alacaklardan kaynaklanıyor.
TMSF’den sonra Hazine’yle en fazla borçlu kuruluş ise 3.3 milyar YTL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi. Üçüncü sıra da da 1.9 milyar YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi geliyor. EÜAŞ’ta 1.8 milyar YTL’lik borçuyla üst sıralarda yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!