Hayvanseverler için uçuş rehberi

Güncelleme Tarihi:

Hayvanseverler için uçuş rehberi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Nafiz ALBAYRAK
Haberin Devamı

Uçakla yolculuğa çıkarken, sevgili kedinizi, köpeğinizi ya da kuşunuzu da birlikte götürmek istiyorsanız, havaliman ında uçuştan vazgeçmenize bile neden olabilecek olaylar yaşamamak için önlemlerinizi alın.

Yurtiçine de yurtdışına da gidiyor olsanız, evcil hayvanınız için kesinlikle rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Sevimli dostunuzun, sizinle birlikte seyahat edebilmeniz için ona uygun bir kafes ya da kutuya sahip olmanız gerekiyor. Bazı havayolu şirketleri belirli bir ücret karşılığında gerekli muhafazayı yolcuya veriyor olsa da, THY'de böyle bir uygulama yok. Yolcu kafesi kendi getirmek zorunda. Eğer muhafaza, check-in işlemleri sırasında, havayolu görevlisi tarafından uygun bulunmazsa, evcil hayvanınızın taşınması kabul edilmeyebilir. Evcil hayvanlar için öngörülen en uygun muhafaza boyutu, 46x31x25 olarak belirlenmiş.

BELGELERE DİKKAT

Ayrıca, gideceğiniz yer yurtiçi bile olsa, kutu içinde kabine alınacak canlı hayvanın geçerli sağlık belgesi, kimlik cüzdanı ve aşı kağıdını yanınızda bulundurmak zorundasınız. Eğer yurtdışına gidiyorsanız, gittiğiniz ülkenin kurallarına göre başka belgeler de istenebilir.

Evcil hayvanlar, kabinde, bulundukları kutu ya da kafes muhafazasından çıkarılamazlar. Sahibinin oturduğu koltuğun önünde, kabin içindeki gidiş geliş ve servisi engellemeyecek biçimde yerleştirilirler. Aynı uçuşta, kabinde sadece bir tek evcil hayvan bulunabiliyor. Yani sizden önce herhangi biri kedi, köpek ya da kuşu için rezervasyon yaptırdıysa, sizin evcil hayvanınızla birlikte kabinde uçmanız yasak.

6 KG’DEN AĞIRSA KARGOYA

Aralarında THY'nin de bulunduğu bir çok havayolu şirketi, yolcunun serbest bagaj hakkına bakmaksızın, evcil hayvanlar için, kilo başına bilet ücretinin yüzde biri kadar ayrı ücret alıyor. Ayrıca, sizinle yolculuk edebilmesi için, evcil dostunuzun 6 kilodan ağır olmaması gerekiyor. Yalnızca, görme ve işitme engelli yolcuların beraberindeki, özel eğitimli köpekler için ağırlık sınırlaması yok.

YILAN VE ZÜRAFA UÇAMAZ

IATA kurallarına göre, geçerli sağlık, kimlik ve aşı belgelerine, ülkeye giriş izinlerine ve transit ülkelerden istenen öteki belgelere sahip, yılan, zürafa ve kokarca dışındaki tüm hayvanlar, uygun muhafazalar içinde olmak üzere, kargo bölümünde taşınabilir.

Kaybolan köpeğin yerine iki bilet verilmişti

Birkaç yıl önce Londra-Melbourne seferinde Samsun cinsi bir köpek kaybolmuştu. Köpek, İngiltere Havayolları'na ait Boieng 747 tipi uçağın Bangkok'ta yapılan aktarma sırasında kaybolmuştu. Köpeğinin kaybolduğunu Avustralya'ya gittiğinde öğrenen Avustralyalı sahibine, tazminat olarak iki bilet verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!