Hayatı sevin

Güncelleme Tarihi:

Hayatı sevin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hayatı doya doya yaşamak, geleceğe dair kaygılardan arınmak ve bugünü hissetmek çok mu zor? Aslında değil. Sadece yaşama sevincinizi kaybetmeyin yeter.

İçinizdeki ihtiras duygusunu gizlemeye çalışmak yerine serbest bıraktığınız zaman her günün her saniyesini dolu dolu yaşayabilirsiniz. Başkalarının ihtiraslarının da etkisinde kalabilirsiniz. Ancak size mutluluğu getirecek olan kendi ihtirasınızdır. Eğer ihtiras dolu bir yaşam sürmek istiyorsanız, şu önerilere kulak verin:

Tekrar çocuk olun

Küçük bir çocuğun nasıl oyun oynadığını dikkatle izlerseniz, büyük bir ihtirasın varlığı hemen dikkatinizi çekecek. Çocuğun kendini büyük bir ihtirasla oyununa vermesinin nedeni nedir? Bunda çocuğun saflığı etkili olur. Sesinin güzel olup olmadığını düşünmeden, dilediği gibi şarkı söylemekte bir sakınca görmez. Patenle kaymayı öğrenirken üst üste düşmek, çocuğu hiç etkilemez. Başkalarından utanmayı bilmediği için düşmeyi de olağan sayar. Çocuklar içgüdüsel olarak ihtirasın yararlarının bilincindedirler. İçinden gelerek gülmek, ağlamak, duygularını olduğu gibi gözler önüne sermek onların ihtiraslarının bir sonucudur.

Kendinize bir ilgi alanı seçin

Ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz? İyice düşünün ve karar verin. Sonra bir gününüzü hoşlandığınız şeye ayırın. Çevrenize alıcı gözle bakın. İş yerinize giderken yolda görmeye alıştığınız ağaçlar evleri sanki ilk kez görüyormuşçasına dikkatle inceleyin. Karşınızdaki insana inandığınızı kabul edin. Size sunulan fikirleri beğendiğinizi itiraf edin. Gerçekten ilgi duyduğunuz bir şeye bir gün ayırmanın sizi ne kadar değiştirdiğini farkedince şaşıracaksınız.

Kontrollü yaşamaktan vazgeçin

Hayatınızı kurallarla çevrelemişsiniz. Bu çerçevenin dışına çıkamazsanız, hayatı sevmeniz mümkün olmayacak. Neden arada sırada kuralların dışına çıkmayı denemiyorsunuz? Yaz tatilinizde, bir göl kenarında olduğunuzu hayal edin. Gölün suyunun soğuk olduğunu biliyorsunuz ve göle girmenizin doğru olmayacağını düşünüyorsunuz. Bu düşünceyi aklınızdan çıkarın ve göle girmeyi deneyin. Buz gibi su, sizi neşelendirecek. Yapılmaz sanılan bir şeyi başarmanın mutluluğunu yaşayacaksınız. Kontrollü ve aşırı derecede disiplinli hayat insanları mutsuzluğa iter. Depresyona girmesine neden olur. Her zaman değilse bile ara sıra şu kuralları, yasakları bir yana bırakın.

Düzeltme ve özür

12 Ağustos 1998 tarihli Kelebek’te ‘‘Hisar semalarında Cahide efsanesi’’ başlıklı yazıda adı geçen Tomris Giritlioğlu yazar ve yönetmen olup bahsedilen tiyatro oyunuyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Oyunda oynayan ve bahsedilmek istenen tiyatronun usta oyuncularından ve bu mesleğe yıllarını veren Tomris Oğuzalp’tir. Düzeltir, özür dileriz...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!