Hayata Woody Allen gözlüğünden bakmak

Güncelleme Tarihi:

Hayata Woody Allen gözlüğünden bakmak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2013 01:44

Eleştirmenler tarafından tam not almış, yeni filmi ‘Blue Jasmine’ vizyonda; tuhaf ritüelleri, takıntılı huyları, nevrotik karakterleri, kemik, yuvarlak gözlükleri ve New York esintili hikâyeleriyle Woody Allen tekrar huzurlarınızda. Bu kez roller değişti, kadınları Woody’i anlattı.

Haberin Devamı

Ona hayır deme şansınız yok
Cate Blanchett

“Woody Allen’ın sizi arayıp ‘Yeni filmin senaryosu hazır ve daha ilk günden başolde senin olacağına karar verdim’ dediği zaman size pek seçenek kalmıyor. Aynen böyle oldu ve kendimi Blue Jasmine setinde buldum. Yeryüzünde ona hayır diyecek bir oyuncu olduğunu zannetmiyorum.”

İlerde bir Woody sergisi açabilirim
Scarlett Johansson

“Bakmayın takıntılı huylarına. Sette onun kadar rahat bir yönetmen yoktur. Herhangi bir yerde kestirebilir, uyuyabilir. Elimde yüzlerce Palaroid resmi var. Dev kalabalıkların, gürültülü motorların tam ortasında, koltukta uyukluyor. Mekan değişiyor, kare değişmiyor. İlerde sırf onun fotoğraflarından oluşan bir sergi açabilirim. Neden olmasın?”

İstiyorsan kendi kelimelerini ekle demişliği var

Hayata Woody Allen gözlüğünden bakmak

Mira Sorvino
“Prova yapmak zorun değiliz demesine şaşırmıştım fakat asıl şaşkınlığı ‘Senaryoyu boşver. Söylemek istemediklerini söyleme. Kendini rahat hisset. İstiyorsan kendi kelimelerini ekleyebilirsin’ dediğinde yaşadığım. Sinemanın yaşayan en büyük komedi yazarı sana laflarını beğenmediysen kendininkileriyle değiştirebileceğini söylüyor. Şaka mı? Daha sonra ‘Senaryo sadece bir fotokopi kağıdı. Önemli olan gerçek durması için içinden geldiği gibi konuşman, harakret etmen’ deyince anladım.”

Haberin Devamı

Bazı sahnelerde ne söylediğimden haberi yok
Penolope Cruz

“Vicky Christina filmi için görüşmemiz 30 saniye sürdü. Şöyle bir baktı ve roün benim olduğunu söyleyip gitti. Bir sonraki görüşümüm setin ilk günüydü. İspanyolca konuşmamı istediği sahnelerde elime bir metin vermedi. ‘İçinden ne geliyorsa onu söyle. Nükleer bombalardan filan bahsetmediğin sürece sorun yok’ Aynı şey ‘Roma’dan Sevgilerle’ filminde İtalyanca konuştuğum sahnelerde olmuştu. Bazı sahnelerde tam olarak ne dediğimi hâlâ bilmez. ”

“Bana sorma. Aktris olan sensin” der durur
Naomi Watts

“Ne zaman bir sahne öncesi ‘Sence böyle bir mimik yapmalı mıyım?’ dediğimde ‘Bilmiyorum. Gerçekten bilmiyorum. Aktris olan sensin. Bana sorup durma’ der durur. Asıl amacı oyuncuya daha rahat çalışması için yeteri kadar alan bırakmasıdır, orası ayrı.”

Aklı hep maçtadır
Diane Keaton

“O kadar çalışkan gözüktüğüne bakmayın. Sıkı bir New York Knicks taraftarı ve tek derdi çekimleri erken bitirip akşam evinde maç seyretmek. Setinde ‘Tatlım, biraz hızlanabilir misin? Maçı kaçırmak istemiyorum’ lafı eksik olmaz.

5 WOODY EFSANESİ

Yanlış: Oscar törenine hiç katılmadı
23 kez aday gösterildi, 4’ünü kazandı ama Oscar gecesine katılmamasıyla, ödülü almaya gitmemesiyle biliniyor. Fakat sanılanın aksine Oscar törenine yalnızca bir kere katıldı, o da ödül almak ya da takdim etmek için değil çok sevdiği New York hatrına. Yıl 2002. 11 Eylül’ün ardından düzenlenen ilk Oscar gecesinde Akademi New York’a saygı duruşu niteliğinde en romantik New York filminlerinden bir potpori hazırlar; bu lezzetli seyirliği takdim etmek de Woody Allen’a düşer, kahkahalar eşliğinde: “4 hafta önce evde otururken telefon çaldı. Arayan bir Akademi yetkilisiydi. Panik oldum. Önce Oscar’larını geri istiyorlar diye düşündüm. Değilmiş. “Ha tamam! Özür dilemek için mi aradınız?” dedim. O da değilmiş. Son filmin hiçbir kategoride aday gösterilmemişti çünkü. Meğer New York’a destek vermek için bir bölüm hazırlamışlar, onu sunmamı istiyorlar. Bunun için benden daha karizmatik, daha güçlü yönetmenler olduğunu söyledim. ‘Mike Scorsese, Spike Lee, Mike Nichols...’, ‘Evet, Bay Allen. Önerileriniz için teşekkürler ama hiçbiri müsait değilmiş.’ Neticede smokinimi giydim, uçağa atladım ve hayatımda ilk kez buraya geldim. New York için yapmayacağım hiçbir şey yok şu hayatta”

Doğru: Senaryoları aynı masada, aynı daktiloyla yazıyor
Asistanı yok, ofisi yok, yazar ekibi yok. Senaryolarını evinde, yatağının yanındaki çalışma masasında, daktilosuyla yazıyor. “Alman, markası Olympus. 30 yıldır yazdığım her şeyi bu daktiloda yazdım. Tuttuğum notları kimseye anlayamaz. ”

Haberin Devamı

Doğru: Oyuncu seçmeleri 10-15 saniye sürüyor
İş casting aşamasına gelince, Allen’in kendisine yakışır derecede, tuhaf ritüelleri var. 40 küsür yıldır, ilk filminden beri aynı casting direktörüyle, Juliet Taylor ile çalışıyor. Seçmeler boyunca Woody, odanın bir köşesinde öylece oturuyor. Senaryo yok, prova yok. Oyuncuya şöyle bir bakması yetiyor. 10-15 saniye içinde oyuncuya “Geldiğiniz için teşekkürler” denip uğurlanıyor. Woody’nin bu alışagelmedik mearasime dair mazereti hazır: “Benim onlara söyleyeceğim bir şey yok, onların bana söyleyeceği bir şey yok. Bakılmak için ordalar ve muhtemelen kendilerini şişman, çirkin hissediyorlar.”

Hayata Woody Allen gözlüğünden bakmak

Yanlış: Çekimler öncesi Hollywood ünlüleriyle pek haşır neşir
Bakmayın, tüm oyuncularından dilinden ‘Woody... Woody’nin eksik olmamasına. Tekliflerin görütülmesi, senaryoların ulaştırılması hepsi gizem içinde, tuhaf bir ritüel halinde yapılıyor. Senaryo içinWoody’nin ekibinden biri, bizzat New York’tan kalkıyor, oyuncunun evinin bulunduğu şehre uçuyor. Sabah erken saatlerde senaryonun tek nüshasını elden, kapıdan teslim ediyor ve oyuncuya senaroyuyu bitirmesi için akşam 5’e kadar müddet veriyor, bu esnada evin kapısında bekliyor. Oyuncunun senaryoyu birkaç gün elinde tutmasına, menajerine ya da başkalarına göstermesi/iletmesine izin verilmiyor. Woody, senaryounun yanına mutlaka ufak, muzur bir not iliştiriyor. Josh Brolin, “Josh selam, ben Woody. Beni hatırlarsın belki. Melinda&Melinda diye bir filmde rol almıştın ya hani. O filmin yönetmeni bendim işte.” ile başlayan notu çerçeveletip duvara asmış. Keza, Scarlett da öyle: “Merhaba Scarlett. Bu yaz Londra’da bir film çekiyorum. Noa Rice karakterini senin oynamanı isterim. Umarım senaryoyu beğenirsin. Beğenmediysen çöp öğütücü makinesine atman yeterli. Umarım bir gün birlikte çalışabiliriz. Büyük hayranınım.”

Haberin Devamı

Doğru: Soon-Yi skandalından pişmanlığı yok
“Skandal mı? Ne skandalı?” diyor Allen. 1992 yılına, Woody’nin 10 küsür yıllık sevgilisi Mia Farrow’un 20 yaşındaki evlatlık kızı Soon-Yi’ye aşık olduğunu itiraf ettiği güne dönelim. Farrow’un Allen’ın çekmecesinde Çıplak Soon-Yi fotoğrafları bulmasıyla başlayan skandal uzun süre Time’ın, Newsweek’in kapağından; New York Times’ın, Daily Mail’in manşetinden inmemişti. Tüm o gazetelerin, dergilerin kapağında kendimi görünce kendi kendine ilk mırıldandığı şey şu olur: “Hadi canım! Yok artık, daha neler! Ben gerçekten o kadar da ünlü müyüm yani?” Geçen sene verdiği röportajlardan birinde “Skandal mı? Ne skandalı? Ben bir kızla tanıştım, aşık oldum ve evlendim. 15 yıldır çok mutluyuz. İnsanlar bunu skandal olarak görebilir, benim için bir sakınca yok. ‘Evet, benim de hayatımda böyle ‘juicy’ bir skandal var’ demek hoşuma gidiyor.

Haberin Devamı

“Benim için bir Woody Allen filminde yer alıyorsan, oyuncu olarak artık olmuşsun demektir” - Scarlett Johansson

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!