Tindersticks solisti Stuart Staples: 'Biz uzaydan besleniyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Tindersticks solisti Stuart Staples: Biz uzaydan besleniyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 12:15

En basit dille 90’lara damgasını vurmuş İngiliz alternatif rock topluluğu’ olarak bilinse de Tindersticks’in müziği bol katmanlı, ruhu çok derinlikli. Rock sahnesine ‘soul’ ve ‘caz’ tınısı katıyor, bağımsız sinemayla yaşıyor, kafasına göre üretiyor. Grubun solisti Stuart Staples’la bu haftaki İstanbul konseri öncesi konuştuk.

Haberin Devamı

90’ları özlüyor musunuz?

- Dürüst olmak gerekirse hayır, özlemiyorum.  Evet, Tindersticks için heyecan verici bir dönemdi. Fakat İngiltere’de müzik sahnesinin ve popüler kültürün oldukça saçma, hatta korkunç olduğu bir dönemdi 90’lar. Özlenecek bir tarafı yok.

Tindersticks, değişmemesiyle, trendlerden bağımsız duruşuyla ve zamansız sound’uyla bilinen bir grup. Zor değil mi böyle kalmak?

-  Hadi canım, o kadar da değil... Biz de değişiyoruz sürekli. Değişmeseydik 25 yılı deviremezdik. Bir döneme ait müzik üretmek başka bir şey. Bunu asla istemezdim. Müziğimizin zaman içinde dalgalanmasını seviyorum.

Ne kadar değişiyoruz deseniz de son albüm ‘The Waiting Room’ dahil, tüm albümlerdeki o sinematografik ses hep baki.

- Claire Denis (Fransız sinemasının en özgün auteur yönetmenlerinden) ile olan çok uzun soluklu işbirliğimizin bir sonucu olabilir bu. Fakat sinemadan çok uzaydan, uzayın derinliklerinden besleniyoruz. Her seferinde dinleyiciyi müziğin sonsuz boşluğuna çekiyoruz. Bu ne kadar ‘sinematografik’, emin değilim.

 

Haberin Devamı

MÜZİK İÇİN İYİ BİR DÖNEM

Tindersticks solisti Stuart Staples: Biz uzaydan besleniyoruz

Tindersticks konseri 27 Mayıs Cuma akşamı, 21.00’de, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde. 


Son zamanlarda beğenmeniz gerektiği halde sevmediğiniz bir albüm ya da parça var mı?

- Hiç, ‘bir şeyi beğenmem gerektiğini’ düşünmedim, öyle hissetmedim. Bana ilham veren müzikleri, isimleri düşünmeyi tercih ederim. Çoğu da günümüzden... Müzik adına iyi bir dönem bu.

Mutluluk sırrınız?

- İrlanda imalatı, keten yatak örtüsü...

 

KONSERİNE HAZIRLIK KILAVUZU
Dinleyin: Erken dönem klasiklerinden ‘City Sickness’ ile ‘My Sister’ı, ‘We Are Dreamers’ı, eleştirmenlerden ağırlıklı tam not almış son albüm ‘The Waiting Room’dan tribal ve deneysel ‘Hey Lucianda’ ile Help Yourself’ parçalarını...
Bilin: ‘The Waiting Room’un 10’uncu albüm olduğunu... Arada onlarca Claire Denis yapımı için film müziği hazırladıklarını...
İzleyin: 20 Mart 2012 tarihli Barselona konserlerini... Karanlık bir dönem filmi tadında (YouTube’da mevcut).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!