Thor’luğun bedeli ağır

Güncelleme Tarihi:

Thor’luğun bedeli ağır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 12:03

Geçen haftadan çok konuşulan bir magazin bombası: Ebru Şallı’nın “Erkeklerin kas hırsı evlilik yıkar” açıklaması... Ama son dönemde spor salonları, ellerinde protein içecekleriyle süper kahraman Thor’un kaslarına sahip olmak isteyenlerle dolup taşıyor. Peki, bu bisepslere ulaşmak için neler riske atılıyor?

Haberin Devamı

Yazın yaklaşmasıyla spor salonlarından manzaralar: Damarları şişmiş, ter içinde, iri kaslı erkekler, haykırarak halter kaldırıyor. Sonra ellerinde muhtelif tozlarla yapılmış shake’ler, aynada uzun uzun kaslarını süzüyor. Hepsinin hedefi aynı: ‘Thor’ gibi olmak. Son dönem her süper kahraman filminde karşımıza çıkan oyuncu Chris Hemsworth, aşırı gelişkin kasları, kalın ve damarlı kollarıyla dergilere poz verdikçe, erkekler spor salonuna koşuyorlar. Bu durumun yarattığı semptomun adı: Bigoreksiya. Anlamı, mükemmel vücut takıntısı. Peki bunun bedeli ne?

 

SOSYAL HAYAT SIFIR

Thor’luğun bedeli ağır

Haberin Devamı

Bobby Holland Hanton

 

The Avengers-Yenilmezler’ filminde Chris Hemsworth’ün dublörü olan Bobby Holland Hanton, yıldızın beden ölçülerine ulaşmak için çektiklerini Buzzfeed’e verdiği röportajda şöyle anlattı: “Haftada altı gün spor yaptığım için sürekli yorgundum. Günde 35 öğün yemek yemem gerekti. Mönüde de sadece haşlanmış tavuk, hindi, ıspanak ve ceviz vardı. Bunların dışında ağzıma hiçbir şey koyamadığım için sosyal hayatım da kalmadı. Restorana bile gidemiyordum. Çok zordu ama işim bu, kazanacağım parayı düşünüp kendimi avutmaya çalıştım.”

Bu işi para yüzünden değil, plajda hava atabilmek adına yapanlar için, internet ‘altı haftada Thor vücudu’ vaat eden rejim ve antrenman programlarıyla dolup taşıyor. Ancak, spor hocası Erkay Çetinsaraç’a göre bu fiziği altı haftada elde etmek mümkün değil:“Thor gibi kaslı olmanın iki yolu var. İlk yöntem vücut geliştirme sporuyla ilgili altyapısı olan, en az beş yıldır yapan ileri derecede sporcular için uygun. Haftada dört gün spor hocasıyla antrenman yapıp, aminoasit ve protein takviyeleri alarak Hemsworth tipi fiziğe iki, iki buçuk yıl içinde erişebilirler.”

 

YENİLMEZLER YATAKTA YENİLİYOR MU?

Haberin Devamı

Thor’luğun bedeli ağır

Chris Hemsworth


Çetinsaraç, kısa yoldan Thor olmak isteyenlerinse streroid’e yöneldiğini söylüyor: “Steroid, doktor kontrolünde kullanılmadığı zaman tehlikeli sonuçlar doğurur. Üç zararı var:  Karaciğeri yorar, ileride organın iflasına sebep olabilir. Sperm üretimini düşürür, kısırlığa yol açar. Cinsel performans düşer. Psikolojik olarak da aşırı sinirli ruh hali yaratır, depresyona sokar. Tüm bunlar hakkında uyarsak da, ne yazık ki kas uğruna inatla steroid alan, hatta yarış atları için hazırlanan dopingleri kullananlar var.”

 

GÜNDE BEŞ YUMURTA, ALTI TAVUK

Thor’luğun bedeli ağır

 

Haberin Devamı

Hugh Jackman


‘Wolverine’ filminin gösterime girdiği zaman konuştuğum filmin yıldızı Hugh Jackman, hazırlık sürecini ağlamaklı anlatmıştı: “Deliler gibi spor yapmamın yanı sıra günde en az altı haşlanmış tavuk ve ıspanak yemek zorunda kaldım. Patlayana kadar toktum, daha çok getirdiler. Hayatım boyunca tavuk görmek istemiyorum, yeter!”

Jackman’ın tavuk dramı ‘hipertrofik kas çalışması’ yapan tüm erkeklerin kabusu. Çünkü protein bazlı beslenme, kaslanma sürecinin olmazsa olmazı. Beslenme uzmanı Dilara Koçak, şöyle anlatıyor: “Kas hücresinin sayısı artmaz, sadece enine doğru genişler. Bir kasın gelişmesi  de ortalama 6 hafta sürer. Haftada üç gün ‘normal’ spor yapanların kilo başına ihtiyacı 0.8-1 gram arası proteindir ama hipertrofik kas çalışması yapanların kilo başına 2 gram protein tüketmeleri gerekir. Yani 100 kiloysanız 200 gram proteine ihtiyaç duyarsınız: Bu da günde ortalama beş yumurta, altı tavukgöğsünden oluşan garip bir diyet demektir.”

 

Haberin Devamı

SONUÇ GARANTİLİ DEĞİL

Thor’luğun bedeli ağır

 

Fakat altı tavuğu mideye indirince de iş bitmiyor. Çünkü bedenin işletim sistemi, sadece bir kısmını kabul edebiliyor. Koçak, şöyle anlatıyor:“Vücudumuz bir öğünde ancak 27 gram protein sentezleyebilir. Yani, günde altı öğün yesek bile bu proteini sadece besin yoluyla almamız imkânsız. Diyetin yağ oranını da artırmak gerekir ama karbonhidrat bu tip antrenmanları yapanların düşmanı. Çünkü sırf ‘kaslı’ olmak istiyorlar. Bu yüzden protein tozu ve streroid’e yöneliyorlar. Ama kontrolsüz steroid, sadece kalp ve damarlar ve  karaciğere fazla yük bindirmekle, sperm miktarını azaltmakla kalmaz. Kimi zaman erkeklerde, fiziksel anlamda kadınsı özelliklerin gelişmesine sebep olabilir. Yani istedikleri sonucun tam aksiyle karşılaşabilirler.”

Haberin Devamı

“Bir biseps uğruna ne güneşler batıyor” kervanına katılmak istemiyorsanız şimdi sakince o ağırlığı yere bırakın. Çünkü Thor’luğun bedeli, görünenden çok daha ağır olabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!