Sakallı bebek doğdu!

Güncelleme Tarihi:

Sakallı bebek doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 11:52

Şaka şaka. Hâlâ bu haberlere inanıyorsanız, Murat Toklucu’nun yeni kitabına bir göz atın. Toklucu’nun üç ciltlik arşiv derlemesi ‘Zihinler Altında 20.000 Fersah’ın ikinci kitabı ‘Nurcihan’ın Çamaşırları ve Diğer Meseleler’ çıktı. Bu cildin mevzuu ‘haberi birazcık renklendirme’. Başrol oyuncusu da seksenlerde halkın hayatını ‘renklendiren’ sakallı bebek.

Haberin Devamı

Gazeteci Ayhan Kavas’ın 1986’da UBA tarafından tüm abonelerine servis edilen ve Kayseri’deki Erciyes Dağı’nın 10-15 yıl içinde faaliyete geçip patlayacağına dair haberi birçok gazetede yer almıştı. İş büyüyüp Hollanda Büyükelçiliği’nin “Bu haberin dayandığı Hollandalı heyet diye bir heyet yoktur” diye açıklama yapmasına kadar gidince gözler haberi yapan Nevşehir muhabiri Ayhan Kavas’a çevrildi.

Sakallı bebek doğdu

 Haliyle Kavas’ın diğer haberlerine de: “85 çocuğu oldu hepsi de kız”, “Zincirle bağladıkları delileri kuyuya sarkıtıp tedavi ediyorlar”, “Sovyetler Birliği okyanusun altından tünel kazıyor”, “80 yaşındaki sünnetçi kendi kendini sünnet etti”. Böyle gidiyor... Memleket basınında tuhaflık saymakla bitmiyor. Uç noktası, bugün bile konuşulan sakallı bebek.

Haberin Devamı

Sakallı bebek doğdu



Siyasi meselelere de giriyor Toklucu. Örneğin komünistliğin, 1950’lerde mahkemeye uzanan en kısa yol olduğunu söylüyor. Komünistin epey geniş bir tanımının olduğunu yine onun arşivinden görüyoruz. Komünist olduğu için yargılananlara şöyle suçlamalar yöneltilebiliyordu: “Ruslar iyidir” demek (1949), “Rusya’dan sitayişkâr bir lisanla bahsetmek” (1951), “Ruslar 600 milyon biz 20 milyonuz diyerek korku yaratmak” (1951), “Vapurun iskeleye geç yanaşmasına sinirlenerek komünizm propagandası yapmak” (1952), “Kırmızı topraktan Atatürk büstü yaparak kızıl propagandası yapmak” (1952), “Ruslar ilim ve fende Amerika’dan iyidir diyerek dost ülkeleri rencide edici propagandada bulunmak” (1953), “Yuri Gagarin’e tebrik mektubu yazmak” (1961).

Tan gazetesinin 1987’de yayımlayıp bir milyona yakın tiraj aldığı ‘sakallı bebek’ haberi basında çok tartışıldı (üstte), Basına olduğu kadar halka da sirayet eden bir başka furya da antikomünizm propagandasıydı 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!