Mutluluğun okulu olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Mutluluğun okulu olur mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 01:11

İstanbul’da bir ‘mutluluk okulu’ açıldı. İlk derse katıldık…

Haberin Devamı

Mutluluğun okulu olur mu?
Okul deyince, kafanız karışmasın. Daha fazla mutluluğu hayatına sokmak isteyenler için geniş kapsamlı bir kişisel gelişim programının uygulandığı bir merkez de denilebilir. Kurucusu Ebru Nurluoğlu, sosyoloji mezunu. Adler International Learning Central Europe sertifikalı profesyonel koç ve kişisel gelişim uzmanı. Koçluğa da danışanının hayalindeki geleceği yaratma sürecindeki yol arkadaşlığı olarak yaklaşıyor.

Mutlu insan kimdir?
Nurluoğlu, yıllar önce “Mutlu insan, neye benziyor ve başkalarından ne gibi bir farkı var”sorusunun peşine düşmüş. Zaten çocukluğundan beri mutlu olup başkalarını da mutlu eden insanlara bir hayranlık duyuyormuş. Şimdi, bulduğu yanıtlar ışığında danışanlarına şunu anlatıyor: “Hayat amacını her gün gerçekleştirmeye devam eden, dolayısıyla, kendi istekleriyle, hayatını bir noktada buluşturabilen insanlar mutlu oluyor.”

Haberin Devamı

Mutluluğun okulu olur mu

Okulda ne yapılıyor?
İlk olarak, 10-12 kişilik gruplar içinde bir eğitim veriliyor. Kişiler, kendi hedefleri doğrultusunda mutluluk koçlarıyla çalışıp hayatlarını yeniden tasarlamak üzere iş birliği yapıyor. İsterlerse okulun danışmanlık yaptığı konularda, kendi tasarladıkları hayatı uygulamaya da geçirebiliyorlar. Bu bir fitness uzmanı da olabilir imaj uzmanı da… Veya manevi bir konuya eğilebilirler. Temel amaç, herkesin her yolla mutlu olabileceğini göstermek. “İnsan sadece yogayla da kendi nirvanasına ulaşabilir; bir enerji çalışmasıyla veya sadece sabahtan akşama kadar koşarak. Bizim iddiamız şu: Bir insan, belli bir temeli gerçekleştirmemişse, ister yogaya gitsin, ister yüzlerce kişisel gelişim kitabı okusun, ister başka bir öğretiye merak sarsın, hiçbir şey onu tatmin etmeyecek.”

Mutluluğun okulu olur mu

Peki, o temel nedir?
-Mutluluğa niyet etmişseniz, küçük tatsızlıklara giderek daha az pabuç bırakmaya başlar; büyük olumsuzluklarda ise elinizdekilerin kıymetini bilip umutsuzluğa teslim olmazsınız.
-“Yaşamak değerlidir” kavramını odağınıza alırsanız; mutluluk size sadece büyük şeylerde değil küçük şeylerde de gözükür.
-Tümselmutçuluğu keşfedin. Ebru Nurluoğlu’na göre tümselmutçuluk, kişinin kendi mutluluğundan gerekirse minumum tavizi vererek ya da hiç taviz vermeyerek, başkalarının mutluluğuna yapabileceği maksimum katkıyı sağlama ahlâkı... Bu tanıma göre mutlulukta başarı için kendinizi hırpalamadan, başkalarının mutluluğuna katkıda bulunabilmemiz gerekiyor.
-Bakış açısını olumluya çevirerek, mutlu olmayı kişi kendisine hatırlatabilir.
-Elinde mutlu olmak için pek çok şeyi tutan ancak bunların kıymetini bilmediği için kendini mutsuz sanan insanlar da var.
-Yaşamınızı tamamen değiştiremeyebilirsiniz, bunun yanında yaşamınızı parça parça iyileştirmek elinizde.

İşe yarıyor mu?
Ben eğitimlerden birine katıldım. Eğitimin sonunda önümde dev bir kâğıt duruyordu. Üzerinde hayattaki değerlerim, halihazırda iyi olduğum ve geliştirmem gereken yönlerim yazılıydı. Bu verilere kurumdaki mutluluk koçlarından Ali Engin’le yaptığımız seanstan sonra ulaştık. Bu veriler benim açımdan tatmin edici ve yönlendiriciydi.

Haberin Devamı

Ayrıntılar için mutlulukokulu.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!