İş görüşmesinde sizi başarıya götürecek 6 ipucu

Güncelleme Tarihi:

İş görüşmesinde sizi başarıya götürecek 6 ipucu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 12:32

Çok iyi bir özgeçmiş hazırladınız, üzerine görüşmeye de çağırıldınız. Şimdi sıra geldi en uygun kıyafeti bulmaya. Klasikler her zaman iyidir. Tamam, kıyafet işini de çözdünüz. Geriye belki hayatınızdaki belki en önemli 45 dakika kaldı. Tabii ki özgeçmiş ve görünüşünüz çok önemli ancak işi almanız için görüşme sırasında dikkat etmeniz gereken önemli adımlar bulunuyor. Gelin uzman görüşlerinden derlenen önemli 6 ipucuna birlikte bakalım.

Haberin Devamı

1- ZİHNİNİZDE BAŞARILI BİR GÖRÜŞMENİN FOTOĞRAFINI ÇİZİN

Görüşmeye girmeden önce bunu psikolojinizi hazırlamak için mutlaka yapın. Gözlerinizi kapatıp, o an güzel geçecek bir görüşmede olduğunuzu hayal edin. Üzerinizde nasıl bir kıyafet var? Kendinizi hangi oturuş ozisyonunda daha rahat hissediyorsunuz? Ne gibi sorular geleceğini düşünüyorsunuz ve bu sorulara nasıl cevaplar veriyorsunuz? Zihninizde yaptığınız bu canlandırma sizi gerçek görüşmeye hazırlayacaktır.

2- ENDİŞENİZİ HEYECAN OLARAK YENİDEN TANIMLAYIN

Harward Business School profesörü Alison Brooks araştırmalarında görmüş ki; görüşmeye girmeden önceki ruh halinizi endişeden çok heyecan olarak isimlendirirseniz, görüşmede daha iyi bir performans göstermeniz daha mümkün. “Kaygı ve heyecan benzer duygulardır ancak heyecan performansı artıran bir duyguyken, kaygı bu duruma zarar verir.” diyen profesör ekliyor: “Duygularınızı sözlü olarak etiketlemek gerçekten nasıl hissettiğinizi değiştirmek için güçlü bir yoldur.”

Haberin Devamı

İş görüşmesinde sizi başarıya götürecek 6 ipucu

3- STRESİNİZİ AZALTACAK RİTÜELLER OLUŞTURUN

Ritüellere ister inanın ister inanmayın, mutlaka kendinize bir tane edinin. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki; stresli durumlar öncesinde sürekli yaptığınız hareketler aslında sizin odaklanmanızı ve stres seviyenizin azalmasını sağlıyor.

4- GÖRÜŞMEYE BAŞLARKEN KÜÇÜK KONUŞMALARDAN ÇEKİNMEYİN

Görüşmede ciddi konulara girmeden önce yapacağınız ‘Havalar bu ara iyi gidiyor?’ ya da ‘Gelirken şurada inanılmaz bir trafik vardı.’ gibi yapacağınız küçük konuşmalar karşı tarafta olumlu algılanıyor. Tabii bunu yine uzmanlar diyor. Çekinmeyin, konuşun.

İş görüşmesinde sizi başarıya götürecek 6 ipucu

5- SORU SORMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Görüşmede genelde soruları görüşmeyi yapan kişi sorar ama bunu tersine çevirmek sizi avantajlı konuma getirebilir. Araştırmalara göre konuştuğunuz konuyla ilgili bir soru sormak, cevabını dinlemek ve ardından cevabı dinlediğinize dair bir soru daha sormak konuya bakış açınızı ele veriyor ve karşı tarafta olumlu bir izlenim yaratıyor.

Haberin Devamı

6- YETENEKLERİNİZDEN BAHSETMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Görüşme esnasında çoğu insan kendisinin başarılarından bahsederse kendi kendini övdüğünü düşünüyor ve bu nedenle bunu yapmamayı tercih ediyor. Ancak başarılarınızdan söz etmek aslında kötü bir şey değil. Bunu direk sizin düşüncelerinizmiş gibi değil de patronunuzun hakkınızdaki bir görüşü, arkadaşınızın bir övgüsü üzerinden yapabilir, altın bileziklerinizi ortalığa dökebilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!