Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2018 17:10

Boğaziçi tarih boyunca güzelliği ile insanları büyülemiş bir su kanalıdır. Günümüzde bile bu kadar yoğun bir yapılaşmayla boğulmuş olmasına rağmen boğazdan geçerken suyun akışına ve hemen yanında bulunan yalılara bakmaya doyamıyoruz. Gemi trafiği ve yapılaşma nedeniyle zaman zaman zarar görseler de hepimizin hayallerini süsleyen bu yalıların hikayelerini sizin için araştırdık.

Haberin Devamı

1- Afif Ahmed Paşa Yalısı

Abdülhamit’in kızı Refia Sultan ve Ahmet Afif Paşa’nın oğlunun evliliğine tanıklık eden ve uzun süre bu ailenin mülkü olarak kalan yalı bir süre sonra el değiştirir. Yeni sahibi o dönem Pera Palas’ın da sahibi olan Misbah Muhayyeş’tir. Agatha Christie ünlü romanı ‘Orient Ekspresi’nde Cinayet’i bu yalıda yazdığı söylenir.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı


2- Emine Valide Paşa Yalısı

Bebek semtinde bulunan bir başka muhteşem yalı da Emine Valide Paşa Yalısı’dır. 2. Abdülhamit bu yalıyı Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın annesine hediye etmiştir. Emine Hanım ‘paşa’ ünvanı alan tek kadın olur. Bu yalıda uzun süre oturur ve yaptığı eğlenceler dilden dile konuşulur. Cumhuriyetin ilanıyla yalıyı devlete hediye etmek ister ama bir süre sonra yalıyı Mısır’a bağışlar. Yalı günümüzde Mısır Konsolosluğu olarak kullanılmaktadır.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı


Haberin Devamı

3- Mediha Sultan Yalısı

Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılmasına rağmen son sahibi Mediha Sultan’ın adıyla anılan yalı, günümüzde Baltalimanı Kemik Hastanesi olarak kullanılmaktadır. Mustafa Reşit Paşa, bu yalıda vefat etmiştir. Nedeni de borçlu olduğu yabancı bir bankerin kapıya dayanması ve zorla içeri girmeye çalışmasıdır. 2. Mahmut’un en güvendiği sadrazam olmasına rağmen maddi sıkıntılar yaşayan paşanın kalbi bu baskıyı kaldıramamıştır.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı


4- Kazanova Köşkü

Boğaz yalıları içinde en ilginç hikayeye sahip olan yalılardan biri de Kazanova Köşkü’dür. Venedikli yazar Giacomo Casanova, üne kavuşmasını sağlayan seyyahlık öykülerini yazmadan önce bir görev nedeniyle henüz 19 yaşındayken Kardinal tarafından 1744 yılında İstanbul’a gönderilir. Bu köşkte kaldığı 3 ay boyunca yaşadığı sefa ve keyif öykülerini hepimiz tahmin edebiliriz.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı


Haberin Devamı

5- Sadullah Paşa Yalısı

Kazanova Köşkü’nün eğlenceli hikayesinden sonra Sadullah Paşa Yalısı’nın öyküsü biraz hüzünlü gelebilir. 2. Abdülhamit tarafından siyasi karışıklıklara sebep olma suçuyla 1877 yılında Viyana’ya sürülen dönemin zengin diplomatlarından Sadullah Paşa, orada bir sinir krizi ardından intihar eder. Eşi Necibe Hanım bu habere asla inanmaz ve tam 19 yıl boyunca paşanın çok sevdiği pembe elbisesini giyer ve onu iskelede bekler.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı


6- Mabeyinci Faik Bey Yalısı

2. Abdülhamit’in mabeyincisi Faik Bey’in yalısı dönemin edebiyat ve musiki sanatçılarının uğrak yeri olarak tanınmıştır. Bahçesindeki çiçeklerin güzelliği ile de ün yapan bu Beylerbeyi yalısı birçok Yeşilçam filminde de kullanılmıştır.

Boğaz’ın 6 muhteşem tarihi yalısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!