Belgesel geldi gitti... Bakanlık çekildi... Altın Portakal'da belgesel krizi

Güncelleme Tarihi:

Belgesel geldi gitti... Bakanlık çekildi... Altın Portakalda belgesel krizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 07:48

‘Kanun Hükmü’ belgeseli, Altın Portakal Film Festivali seçkisinden alınınca jüri üyeleri görevlerini bırakmıştı. Tepkiler üzerine belgesel geri alındı. Ancak bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bazı sponsorlar çekildiklerini açıkladı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ise hakkında açılan soruşturmayı duyurduğu paylaşımında belgeselin tekrar seçkiden çıkarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

BU yıl 60’ıncısı düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ isimli belgesel nedeniyle üst üste krizler yaşanıyor. 7-14 Ekim arasında düzenlenecek festivalin Belgesel Yarışma kategorisinde yer alan Nejla Demirci’nin yönettiği ‘Kanun Hükmü’ seçkiden çıkarılmıştı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiğini ve yapımın bu nedenle seçkiden çıkarıldığını ifade etmişti. Bu karara tepki gösteren festivalin jürisindeki Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim görevlerini bıraktıklarını duyurmuştu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan 27 filmin yönetmen ve yapımcısı da filmlerini festivalden çekme kararı aldıklarını sosyal medya hesaplarından açıklamıştı.

BELEDİYE DAHİL OLMAMIŞTIR

Haberin Devamı

Krizin ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek de sosyal medyadan bir açıklama yaptı. Böcek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Antalya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 4 yıl boyunca seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dahil olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.”

Belgesel geldi gitti... Bakanlık çekildi... Altın Portakalda belgesel krizi
‘Kanun Hükmü’nün festival seçkisine geri alınmasının ardından yönetmen Nejla Demirci sosyal medya hesabında, “Sinemamız, halkımız, Antalya el ele verdi ve demokrasi mücadelemizi kazandık” paylaşımını yapmıştı.

FİLM GERİ ALINDI

Tepkilerin ardından festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu filmin seçkiye geri alındığını açıkladı. Ancak bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı. KHK ile kamudan ihraç edilen bir öğretmen ile bir doktorun hikâyesini anlatan belgeselin yeniden yarışma seçkisine alınmasının ardından Bakanlık şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

Terör örgütü propagaTndası

“Önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Altın Portakal Film Festivali’nden çekilmiş bulunuyoruz.” Bakanlığın ardından festival sponsorlarından THY ve Corendon Airlines da çekilme kararı aldı. Tüm yaşananların ardından Ahmet Boyacıoğlu bir açıklama daha yaparak, şahsı hakkında soruşturma açıldığını, kendisi ve ekibine tehditler olduğunu belirtti ve belgeselin tekrar festival seçkisinden çıkarıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Belgesel geldi gitti... Bakanlık çekildi... Altın Portakalda belgesel krizi

BAKMADAN GEÇME!