2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Annie Ernaux aldı! Fransız yazar Annie Ernaux kimdir, kaç yaşında?

Güncelleme Tarihi:

2022 Nobel Edebiyat Ödülünü Annie Ernaux aldı Fransız yazar Annie Ernaux kimdir, kaç yaşında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2022 17:13

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Annie Ernaux merak edilen isimler arasında yer alıyor. Çoğunlukla otobiyografik eserler yazan ERnaux, sosyoloji dalıyla da iç içedir. Fransız yazar Annie Ernaux, Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik keskinliği nedeniyle" aldı. Peki, Annie Ernaux kimdir, kaç yaşında? İşte, Annie Ernaux kitapları ve biyografisi...

Haberin Devamı

Nobel Edebiyat Komitesi başkanı Anders Olsson, Ernaux'nun çalışmalarının genellikle "tavizsiz ve sade bir dille yazılmış, temiz" olduğunu söyledi. Ernaux, stilini "düz yazı" (ecriture plate), betimlediği olayların çok nesnel bir görünümü, gösterişli açıklamalar veya ezici duygular tarafından şekillendirilmemiş olarak tanımlar. Babasıyla olan ilişkisini anlatan “La Place” (Bir Adamın Yeri) adlı kitabında şöyle yazıyor: “Lirik anılar yok, muzaffer ironi yok. Bu nötr yazı stili bana doğal geliyor.”

ANNIE ERNAUX KİMDİR?

Annie Ernaux, 1 Eylül 1940 yılında doğmuştur. Fransız yazar ve edebiyat profesörü olan Ernaux, Normandiya'daki Yvetot'ta büyüdü. Rouen ve ardından Bordeaux üniversitelerinde okudu, okul öğretmeni olmaya hak kazandı ve modern edebiyatta daha yüksek bir derece kazandı (1971). Bir süre Marivaux'da bitmemiş bir tez projesinde çalıştı. 1970'lerin başında, Bonneville Lycée'de, Annecy-le-Vieux'deki Évire kolejinde, daha sonra Pontoise'de , Ulusal Uzaktan Eğitim Merkezi'ne (Centre National d'enseignement à Distance - CNED) katılmadan önce öğretmenlik yaptı.

Haberin Devamı

Annie Ernaux edebi kariyerine 1974 yılında otobiyografik bir roman olan Les Armoires vides (Cleaned Out) ile başladı. 1984'te, babasıyla ilişkisine ve Fransa'da küçük bir kasabada büyüyen deneyimlerine ve sonraki taşınma sürecine odaklanan otobiyografik bir anlatı olan La Place (Bir Adamın Yeri) adlı otobiyografik çalışmalarından bir diğeri için Renaudot Ödülü'nü kazandı.

Kariyerinin çok başlarında, otobiyografiye odaklanmak için kurgudan uzaklaştı. Çalışmaları, tarihi ve bireysel deneyimleri birleştirir. Ebeveynlerinin sosyal gelişimini ( La place , La honte ), gençlik yıllarını ( Ce qu'ils disent ou rien ), evliliğini ( La femme gelée ), Doğu Avrupalı ​​bir adamla olan tutkulu ilişkisini ( Passion simple ), Alzheimer hastalığı ( Je ne suis pas sortie de ma nuit ), annesinin ölümü ( Une femme ) ve meme kanseri ( L'usage de la photo ) yıllarını eserlerine taşıdı. Ernaux ayrıca Frédéric-Yves Jeannet ile birlikte L'écriture comme un couteau (Bıçak kadar Keskin Yazmak) eserini yazdı.

Haberin Devamı

Fransız eleştirmenler tarafından çok iyi karşılanan 2008 tarihli tarihi anı kitabı Les Années (Yıllar), birçok kişi tarafından başyapıtı olarak kabul edilir.

2019 yılında The Years adlı kitabıyla Uluslararası Booker Ödülü'ne aday gösterildi. Eserlerinin çoğu İngilizce'ye çevrildi ve Seven Stories Press tarafından yayınlandı.

BAKMADAN GEÇME!