Hastalıklar başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Hastalıklar başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ani değişen iklim koşulları, vücut direncinin düşmesine neden olarak üst solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlıyor. Uzmanlar, sıcaklığın birden bire inip çıkmasının vücudun, virüslere duyarlığını artırdığını, daha kolay yerleşmesine olanak tanıdığını, sonunda da hastalıklara yol açtığını belirtiyorlar.

Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Vural'ın verdiği bilgiye göre, bahar aylarında sıklıkla rastlanan hastalıkların başında ‘rhino (burun) virüs enfeksiyonları’ ya da bilinen adıyla ‘nezle’ geliyor. Virüs alındıktan 1-2 gün sonra hastalık görülüyor. Burun tıkanıklığı, akması, hapşırık, bazen ateşin yükselmesi gibi belirtilere yol açıyor. Boğazda yanma, halsizlik, hafif başağrısı, isteksizlik de yapabiliyor. 1 hafta sürüp, sonra kendi kendine düzeliyor. Ancak küçük çocuklarda zatürreeye de neden olabiliyor. Nezlenin kendisine özel tedavisi veya aşısı bulunmuyor. Tedavi de belirtilere yönelik düzenleniyor. C vitamini de tedavide yardımcı. Özellikle çocukların ve yaşlıların ani sıcak değişikliklerinde korunması, nezle hastalığına yakalananlardan uzak durulması hastalıkla karşılaşmamak için alınabilecek 2 önlem.

Dr. Vural, yine nezle ve soğuk algınlığı yapan ‘coxsackie virüs’lerinin de ilk hedeflerinin çocuklar ve yaşlılar olduğunu belirtiyor. Birkaç tipi bulunan coxsackie virüslerinden, boğaza yerleşenlerin boğaz enfeksiyonları, buruna yerleşenlerin ise nezleye neden olduğunu anlatan Dr. Vural'a göre bu hastalıklar bütün dünyada yaygın.

Aniden başlıyor

Soğuk algınlığı ve nezle birdenbire başlıyor. Ateş 38 dereceye kadar çıkabiliyor. Yüzün ve gözün kızarması, ışığa karşı hassasiyet görülüyor. Burun tıkanıklığı ve öksürük de yapıyor. Hastalığın vücut direncini düşürmesi zatürree, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıkların da ne aşısı ne de tedavisi var. Ancak belirtilerin giderilmesine çalışılıyor. Yine hastalardan uzak durmak, vücudu ani sıcak değişiklerinden korumakla önlem alınabilir.

‘Influenza’ adı verilen virüslerin yol açtığı grip, bahar aylarının en fazla korkulan hastalığı. Dr. Vural, ateşli, nezleli her türlü üst solunum yolu hastalığının ‘grip’ zannedilmesinin yanlış olduğunu hatırlatıyor. Gribin aşısı bulunduğunu, ancak diğer virüs hastalıklarına karşı biraz daha tehlikeli olduğunu belirten Dr. Vural, şunları vurguluyor:

Grip sisli, kapalı ve yağışlı geçen günlerden sonra birden bire artıyor. Küçük çocuklar ve gençler daha çok yakalanıyorlar. Erişkinler hastalığı birkaç kez geçirdikleri için vücutlarında belli bir bağışıklık bulunuyor. Özellikle toplu yerde yaşayanlar, kalp hastaları, yaşlılar, şeker hastaları ve küçük çocuklar daha riskli gruplar. Hastalık, virüsle temastan sonra 1-3 gün içinde başlıyor. Ateş yükseliyor, şiddetli halsizlik, titreme, baş ve boğaz ağrısı, kaslarda, eklemlerde, belde, sırtta ağrı, mide bulantısı, göğüste ağrı ve yanma hissi, kuru-sert bir öksürükle kendini gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!