Harlem Shake’in kısa tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Harlem Shake’in kısa tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 17:05

Simpson’lardan Snoopy’ye, basketbol yıldızı LeBron James’ten Norveç Ordusu’na herkes bu dansı yapıyor. Gangnam Style’ı tahtından eden, sanal dünyada 1 milyar takipçisi olan yeni dans fenomeni, nasıl bu kadar popüler oldu?

Haberin Devamı

“Garip kostümler içinde arı saldırısından kurtulmaya çalışır gibi hareket eden bir grup insanın video klibi imkanı yok iş yapmaz” diyenlerdenseniz, bir daha düşünün: bir ayda 700 milyon kişinin izleyip benzerilerini yüklediği Harlem Shake’in, Gangnam Style dansını demode etti.

Harlem Shake’i Gangnam Style’dan ayıran en büyük özellik, dansın hem parçadan, hem de şarkıcıdan daha meşhur olması. Yani tıklanma rekoru. Gangnam Style’ın yaratıcısı Psy gibi tek bir şarkıcıya ait değil. Parçayı yapan Baauer adlı 23 yaşındaki bir DJ, dansı meşhur eden Avustralyalı beş gençten oluşan ‘The Sunny Coast Skate’ adlı grup.

Peki Harlem Shake dansının gerçek mucidi kim? Bu başarı kime ait?

Fenomen dansı bulan isim, Al G lakaplı Albert Leopold Boyce adlı bir alkolik. 1980’li yıllarda New York’taki Rutcher Park’ta oynanan basket maçlarındaki aralarda para kazanmak için dans eden Al G, Harlem Shake figürleriyle kalabalığı coşturuyordu.

Haberin Devamı

2006’da 43 yaşındayken alkol komasına bağlı kalp krizinden ölen Al G’nin annesi Sandra Boyce o günleri şöyle anlatıyor:

“Oğlum sahaya sarhoş çıkıp Harlem Shake yapmaya başladığında önce herkes alay eder, güler, sonra da dansı yapmaya başlardı. Oturduğumuz çevrede ufak çaplı da olsa ünlü olmuştu. O zaman dansının patentini almasını söyledim, ama beni dinlemedi. Neyse, en azından bir şekilde anılıyor.”
 
Amerikan Billboard listesinde iki haftadır zirvede olan, İngiliz Top 40 listesinde de 3’ncü sırada yer alan Harlem Shake, Al G’ye yaramasa da, parçanın bestecisi Baauer’i zengin etti. Geçen sene 22 Mayıs’ta parçayı piyasaya sürdüğünde olumlu bir tepki alamayan 23 yaşındaki DJ, parça YouTube’da her izlendiğinde aldığı telif hakkı sayesinde servet sahibi oldu.

Bir dans 30 günde nasıl fenomen olur?

2 Şubat: Avustralyalı 5 gençten oluşan The Sunny Coast Skate, evlerinde dansın amatör klibini çekip YouTube’a yükledi. 20 milyon izleyici (Rakamlar sürekli artış göstermektedir)

7 Şubat: Çizgi karakter Snoopy’nin Harlem Shake videosu internette paylaşıldı. 1 milyon 338 bin izleyici.
7 Şubat: Amerikalı itfayeciler, Örümcek Adam ve dev tavuk kostümleri içinde dansın klibini çekti. 6 milyon 674 bin izleyici.
10 Şubat: Norveç Ordusu kendi Harlem Shake videosunu yayınladı. 56 milyon 490 bin izleyici.
11 Şubat: Amerikan Olimpik Yüzme Takımı sualtında kendi kliplerini yaptı. 31 milyon 532 bin izleyici
15 Şubat: Frizbi takımı uçakta Harlem Shake videosu çekti.4 milyon 810 bin izleyici
20 Şubat: Manchester City futbol kulübü oyuncuları soyunma odalarında dans etti.6 milyon 579 bin izleyici
28 Şubat: Mısırlı protestocular, Hükümet Binası’nın önünde Harlem Shake gösterisi yaptı. (Tam rakamı bilinmiyor)
1 Mart: Çizgi dizi Simpson’ların ‘Homer Shake’i olay oldu. 25 milyon izleyici

Dans figürleri

Haberin Devamı

1) Kafanıza kask geçirin ve kalçalarınızı bir ileri bir geri sallamaya başlayın.
2) Kollarınızı ve başınızı tıpkı elektrik akımına kapılmış gibi sallayın. Çevrenizdekiler hareketlerinize ilgisiz kalsın.
3)Muhtelif kostümler içindeki kalabalık, dansınıza eşlik etsin. İşte Harlem Shake!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!