Hangisi daha çok Nâzım Hikmet

Güncelleme Tarihi:

Hangisi daha çok Nâzım Hikmet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 00:00

Biket İlhan’ın yönetmenliğini yaptığı ve Yetkin Dikinciler’in başrolünü oynadığı Mavi Gözlü Dev’den sonra, Tarık Akan’ın şairi canlandıracağı “Karşı Yaka Memleket” adında yeni bir Nâzım Hikmet filmi daha çekilecek. Mavi Gözlü Dev, Nazım’ın hapishane dönemini yani 1938-1950 arasındaki 12 yılı anlatıyordu.

Karşı Yaka Memleket ise 1935’ten şairin öldüğü 1963’e kadar olan dönemi işleyecek. Nâzım Hikmet hapse girdiğinde 36 yaşındaydı, çıktığında ise 48. Tarık Akan’ın canlandıracağı Nâzım karakteri, Dikinciler’den daha uzun bir dönemi kapsıyor: 33 yaşından 61 yaşına kadar olan dönemi. Dikinciler sadece hapishanede geçen yılları oynuyordu. Oysa Tarık Akan, hapishane öncesinden başlayacak, ölümüne kadar şairin serüvenini beyazperdeye taşıyacak.
Yetkin Dikinciler’in makyajını Derya Ergün tasarlamış ve Bilay ve Besey adlı iki makyöz uygulamıştı. Tarık Akan’ı ise ünlü makyajcı Corci hazırlıyor. Tarık Akan, makyaj sonrası Nazım’a benzediğine kanaat getirirse oyunculuk ücreti almayacağını söylemişti. Corci, günler süren hazırlıktan sonra, makyaj masasına oturttuğu Akan’ı beş-altı saat içinde Nâzım’a benzetmeyi başardı. Tarık Akan, Nâzım’ın vücut dili üzerine hazırlıklarını sürdürüyor.

TARIK AKAN
Nâzım’a benzersem oynarım demiştim makyajdan sonra rahatladım

/images/100/0x0/55eafb2df018fbb8f8a338e8

Nâzım Hikmet, meslek hayatımda en büyük heyecan duyduğum karakterlerden bir tanesi. Bu oyunculuğun altından hakkıyla kalkmak için çok çalışıyorum. Ali Özgentük’le yıllar önce yaptığım bir filmde Nâzım’la ilgili bir film yapmaya çalışan bir yönetmeni oynuyordum. Nâzım Hikmet’in adı geçtiği için Anadolu’da birçok şehirde film yasaklanmıştı. Bu filmle yeni nesillerin gerçek Nâzım Hikmet’le tanışacaklarını düşünüyorum.
Bu proje ilk teklif edildiği anda, ilk şartım ben Nâzım Hikmet’e benzersem oynarımdı. İkincisi, senaryoyu beğenme şartım vardı, üç beni Nâzım Hikmet’e benzetebilirseniz bu projeden oyunculuk parası istemiyorum demiştim. Bu gördüğünüz makyaj yapılınca çok rahatladım. Bu kadar çok benzeyeceğimi tahmin etmiyordum. Artık ikinci aşamada film için gereken bütçenin tamamlanması var. Sonra da benim ustamı canlandırmam kalıyor. Bunun için çok çalışıyorum. O dönemde çekilmiş filmlerden yararlanıyorum. Umarım bu oyunculuğun altından rahatlıkla kalkarım.

MAKYAJ UZMANI CORCİ
Burnunda 50’li yaşlarında deformasyon olmuştu, defalarca kalıp çıkardım


Tarık Akan’a makyaj yapacağım söylendiğinde çok heyecanlandım. Telaşlandım da. Çünkü ciddi bir sorumluluk demekti. En önemli sorun şuydu: Nâzım’ın ellili yaşlarında burnunda çok ciddi bir deformasyon oluşmuştu, bunun için defalarca kalıp çıkardım. Onun dışında Tarık Akan’ın yüz şekli, bakışları, çizgileri çalışmada işimizi çok kolaylaştırdı. Üç saatlik uygulamanın sonunda makyaj odasına girenlerin yüzlerindeki tepkilerden ön çalışmanın başarılı olduğu anlaşılıyordu.

YETKİN DİKİNCİLER
Saçlarımdaki dalgalar artırıldı, kaş ve bıyık rengim bir ton açıldı

/images/100/0x0/55eafb2df018fbb8f8a338ea

Derya Ergün’ün tasarımıyla başlayan Nâzım Hikmet makyajını Bilay ve Besey adlı iki makyöz hanım uyguladı. Fakat asıl hazırlık, duygusal hazırlık. Zaten Nâzım Hikmet’e benziyordum. Kaş ve bıyık rengim bir ton açıldı, saçlarımın dalgaları da biraz artırıldı. Ötesi oyunculuk olarak yapılmalıydı. Nâzım’ın boynunda hafif kırık bir duruş var. Vücut dili böyle. Oysa omurgası dik. Diri, güzel, heykel gibi. Ama insanlara bakarken hafif boynunu büküyor. Hayata karşı boyun eğmek değil, var olan her şeye saygı gösterme çabasının dışavurumu... Bu nedenle Nâzım’ın beden dili çok hoşuma gidiyor. Sadece ona benzeyeyim diye uğraşıp taklide kaçarsam çok tehlikeli olur; onu ne kadar sindirirsem o kadar ikna edici olabilirim diye düşündüm. Nâzım Hikmet, eğer bir gün beyazperdede yorumlanacaksa, oyuncunun kendisine özgürce yaklaşmasından yana olurdu. Dolayısıyla ben köprümü kurdum, onunla birlikte yolculuğa çıktım...

ALTI YILLIK PROJE

Filmin çekimleri İstanbul, Ankara, Bursa, Kırklareli, Sofya, Varna, Leipzig Paris ve Moskova’da yapılacak. Kültür Bakanlığı’nın da desteğini alan Karşı Yaka Memleket projesi için 2003’ten bu yana 15 kişilik bir ekip çalışıyor. Projenin sahibi olan Fazilet Çulha aynı zamanda senaryoyu da yazdı. İlk ortaklı anlaşması Bulgaristan’daki Bulgaria Film Association ile yapıldı. Alternatif Sinema film şirketi tarafından yapılacak olan filmin yönetmeni henüz belirlenmedi. Görüntü yönetmenliğini Hayk Kırakosyan üstlenecek. Filmin müziklerini Fazıl Say besteleyip icra edecek. Nâzım Hikmet’in oğlu ve varisi olan Mehmet Hikmet Borzecki ve eserlerini yayınlayan Yapı Kredi Yayınları’yla da bir protokol yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!