Haifawi’nin kızı New York’ta ’sanatın google’unu kurdu

Güncelleme Tarihi:

Haifawi’nin kızı New York’ta ’sanatın google’unu kurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2007 00:00

International Hospital’ın kurucusu Sait Haifawi’nin kızı Hale Haifawi Yamakoğlu, New York’ta modern sanatın ve sanatçıların kapsamlı bir network’ünü kurdu.

550 sanatçının 7 bin eseri için pazarlama portalı yaratan Yamakoğlu bir Alman şirketiyle de en ünlü sanat eserlerini, lüks otellerde ve alışeriş merkezlerinde canlı yayınla sergilemeye başlayacak.

TÜRK kamuoyunun ’International Hospital’ın kurucusu olarak tanıdığı Ürdünlü işadamı Sait Haifawi’nin kızı Hale Haifawi Yamakoğlu, babasının şirketinde çalışmak yerine sanatın ve teknolojinin buluştuğu yeni bir iş kurdu. New York’ta modern sanatın, tüm ayaklarını buluşturan ve uluslararası müzayedeler de yapan Unitedcreators M&A Premier Inc. ile bir anlamda "sanatın google’unu kurduğunu" söyleyen Hale Haifawi Yamakoğlu, "Aslında network’ümüz ve yaptığımız işlere bakılınca google’dan çok daha derinliği olan bir iş. Çünkü, sanatçıları, eserleri, sanatseverleri, müzeleri ve sergi alanlarını buluşturduk. New York, Paris, Londra, Prag, Moskova, Tokyo, Madrid ve Milano’dan sanatçılarımız 550 sanatçımız ve onlarca sanat yatırımcılarımız var. Şimdi de bu birikimle dünyanın en değerli sanat eserlerini dünyanın en güzel mekanlarında canlı yayınla sergileyen yeni bir sistem kuruyoruz" dedi ve bir Alman yazılım firması ile geliştirdikleri proje kapsamında, hem sanat eserlerinin birçok yerde aynı anda orijnallerinin sergilenmesini sağlayacaklarını hem de sanateseri yatırımcılarına bol kazanç fırsatı sunacaklarını söyledi.

DUBAİ DOĞUMLU, İNGİLİZ EĞİTİMLİ: Hale Haifawi Yamakoğlu, Dubai’de doğduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çocukluğum orada geçti, eğitimimin çoğu ise İngiltere’de. Ürdün’de de işletme okudum. Babam Ürdün’lü annem Türk. Ben de bir Türk ile evliyim. Babamın hastanesinde çalışırken sanata da merak sardım. Prof. Dr. Süheyl Ünver Vakfı’nda tezhip dersleri aldım. Antikaları ve Türk sanatını çok sevdim. Klasik Türk sanatında icazet aldım. Türk sanatını modern sanata işlemeyi denedim. Mücevher tasarımına geçtim. 2000 yılında Atasay’ın yarışmasında, Dünya Altın konseyi’nin bir başka yarışmasında finale kaldım. İTÜ’de tasarım eğitimi gördüm. Sonra da ABD’ye gittim."

NEW YORK’TA PAZAR BOŞLUĞU VAR: Hale Haifawi Yamakoğlu, kariyer değişikliğine ihtiyaç duyduğu için ABD’de 2.5 sene sanat çevrelerinde arayış içinde ’takıldığını’ belirterek şöyle devam etti: "New York’ta sanat camiasında farklı bir yapı var. O kadar çok yetenekli sanatçı, tiyatrocu, filmci, fine artist var ama ne yazık ki bir çoğunun kendini tanıtma pazarlama imkanı yok. Kendi kendime ’En iyileri arayanlarla en iyileri buluşturmak için teknoloji kullanmak şart. Bunu da bir network kurarak yapabilirim. Hem sanatçıları ve eserlerini toplarım hem de marketing platformu kurmuş olurum’ dedim. Modern sanatta arz fazlası var ama marketing yok. Bu yüzden de inanılmaz yüksek fiyatlar oluşmuş. Sanat eseri arayan, sanatçı bulamıyor, eserini satmak isteyenler onu arayanları bulamıyor. Ben de hem sanatçıya hem de müşterisine bir marketing ortamı yarattım."

Dijital yayınla, orijinal sergilere yakında başlıyoruz

HALE Haifawi Yamakoğlu, bir taraftan resim, heykel, mix medya, resim, fotograf gibi eserlerden oluşan portföyünü pazarlarken birtaraftan da dünyanın en gözdesanat eserleri için hem sanat yatırımcılarına ek para kazandıracak hem de bu eserlerin dünyanın her hangi bir yerinde canlı olarak ilgilenenlere izletilmesini sağlayacak bir projeyi hayata geçirecek. Yamakoğlu şöyle anlatıyor: "Bu konuda da önce pazar araştırması yaptım. Advertising markette çok büyük bir açık var. Biz orijinal sanat eseri sahibi kişi ya da kurumla belli bir ücret karşılığı anlaşacağız. Eserin bulunduğu yere bir kamera konulacak ve bu eseri seyretmek isteyen kişi ya da kişiler dünyanın öteki ucunda da olsa canlı olarak seyredecekler. Görüntü plazma tv ekranında ya da bir duvara yansıtılmış olarak tablo gibi karşılarında duracak. Nekadarsüreyle istiyorlarsa o kadar seyredecekler, tabii ki bedelini ödeyecekler."

Manhattan’da para çok, JP Morgan Merrill Lynch bireysel müşterim

HALE Haifawi Yamakoğlu, www.unitedcreators.com web tabanında sanatçıları ve eserlerini sanat yatırımcılarıyla buluşturduklarını belirterek şöyle konuşuyor: "Burası bir buluşma yeri. Eserleri dünya pazarına arz ediyoruz. Ayrıca çok ünlü galerilerde sanatçılarımızın sergilerini de yapıyoruz. New York’ta sergi yapmak çok zordur ama biz yapıyoruz. Manhattan’da çok para var. Sanata da çok para var. Sanata yatırım inanılmaz boyutlarda. Herkes sanat peşinde. Bu nedenle şirketimi tek başıma kurdum. Şu anda 7 çalışanımız var ama network’ümüzde 550 sanatçımız ve bunların 7 binden fazla eseri var. Her geçen gün de çoğalıyor. Çok güçlü bir sanat jürimiz var. Bugüne kadar yaklaşık 750 bindolarlık yatırım yaptım. Müşteri üyelerimizin çoğu ABD’den Koleksiyoncular, üniversiteler, sanat müzeleri kurumsal müşterilerim. Bireysel olarak da Merrill Lynch, jP Morgan, Birleşmiş Milletler bireysel müşterilerim."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!