Güzel olmuşsa makyajı silin

Güncelleme Tarihi:

Güzel olmuşsa makyajı silin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 12:34

Fransız makyaj uzmanı Fred Farrugia (44), Naomi Campbell ve Carla Bruni gibi isimlerle çalıştı. Vogue dergisi için makyaj yaptı.

Haberin Devamı

Hakan GENCE / hgence@hurriyet.com.tr 
 
Uzun yıllar Lancome’da görev aldı. Şimdi kendi markasını piyasaya sürdü. Kadınlar kadar erkeklerin de kullanabileceği ürünlerin özellikle ambalajına önem verdi. Tasarımcı arkadaşıyla “Palette” isimli bir modül yarattı.

Bu sayede birçok makyaj malzemesi rahatlıkla cepte bile taşınabiliyor. Modüler setiniz isterseniz sadece fondöten ve allıktan, isterseniz 10 malzemeden oluşturabilirsiniz. Sephora mağazalarında satılan ürün için Türkiye’ye gelen Fred Farrugia, kadınlara tüyolar veriyor: "Biri size gelip makyajın ne güzel olmuş derse bu çok kötü bir makyaj yaptınız demektir."

Annesi dansçı, babası müzisyen olan Fred Farrugia’nın çocukluğu kabarelerde geçti. Sahne öncesi anne ve babasını gözlemleyerek makyajı keşfetti. Renk tonlarının bilincine sekiz yaşında vardı. Zamanla kendine ve çevresindekilere makyaj uygulamaya başladı. Bir yandan sahneye de ilgi duyuyordu. Fakat makyaja olan aşkı sahne ilgisinin önüne geçti. 20 yaşında bir makyaj okuluna yazıldı.
Okuldan sonra televizyon makyajına başladı. Bir süre, Fransa’da Canal+’da yayınlanan televizyon programı “Les Nuls”da çalıştı. Plastik makyaj alanında ilerledi. Yepyeni yüzler yarattı. Uluslararası üne sahip Peter Lindbergh, Jean-Baptiste Mondino ve Javier Vallhonrat gibi fotoğrafçılarla çalışarak moda dünyasına adım attı. Vogue, Harper’s Bazaar gibi moda dergilerinde makyaj uzmanlığı yaptı. Naomi Campbell, Carla Bruni ve Laetitia Casta gibi isimlerle çalıştı.

Haberin Devamı

KAMUFLAJ DEĞİL AKSESUVAR

Kariyerinin dönüm noktası, Vogue için yaptığı kapak çekimlerinden sonra Jean Paul Gaultier tarafından keşfedilmesi oldu. Ünlü modacı ilk haute couture defilesinin makyajlarını onun yapmasını istedi. 1997’de Lancome’un ilgisini çekti. Sonraki sekiz yıl boyunca markanın ürün geliştirmesini ve makyaj koleksiyonlarının artistik yöneticiliğini yaptı.
Fred Farrugia, ünlü dergiler ve modeller tarafından tercih edilmesini dokunuşlarına bağlıyor: “Sadece makyaj yapmak için yapmıyorum. Yüzlerde bir hikâye yaratıyorum. Benim için makyaj, kadının kişiliğini tanımlayan ve ifadesini destekleyen, anlam kazandıran bir aksesuvar. Kesinlikle kamuflaj olarak değerlendirmemek gerekir.”
Farrugia, yıllar içinde kadınların ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyice keşfetti. Hayatlarını kolaylaştırıp çok rahat uygulayabilecekleri makyaj ürünleri yaratmak istedi. Ancak hâlâ Lancome için çalışıyordu. Oranın marka imajını değiştiremeyeceği için kendi markasını yaratmaya soyundu: “İşten ayrıldım, elimin altındaki tüm imkânlar bir anda yok oldu. Evimi küçük bir laboratuvara ve fotoğraf stüdyosuna dönüştürdüm. Asıl amacım, taşınabilir bir makyaj seti yaratmak ve kadınlara ayna olmadan bile kolayca uygulayabilecekleri akıllı malzemeler sunmaktı” diyor.

Haberin Devamı

AYNAYA BAKMADAN SÜREBİLİRSİNİZ

Tasarımcı Ora-Ito ile, Palette adını verdiği, kendi içinde yer değiştirebilen modüllerden oluşan bir set ambalajı oluşturdu. Kadınların istedikleri yerde makyaj yapabilecekleri, maksimum ürün bulunan, cebe sığacak bir şeydi. “Ürünlerim kadar ambalajın da yaratıcı olması benim için önemliydi” diyor Farrugia. 250 farklı renk seçeneği sunan akıllı ürünler, aynı zamanda cilde uyum sağlayıp anında eriyor. Bu yüzden aynaya gerek duymadan da kolaylıkla uygulanabiliyor.

KENDİ DE KULLANIYOR

Fred Farrugia, ideal makyajın ciltte belli olmaması gerektiğini söylüyor: “Biri size gelip makyajın ne güzel olmuş derse bu çok kötü makyaj yaptınız demektir. Hemen gidip yüzünüzü silin. Önemli olan size ne kadar sağlıklı görünüyorsunuz demeleri. İşte o zaman doğru makyajı yapmışsınız demektir.” Ardından bize soruyor, “Sizce yüzümde makyaj var mı?” Hayır diyoruz. Masadan bir peçete alıp yüzünü silmeye başlıyor. Kapatıcısı, allığı ve fondöteni peçeteye geçiyor. “İşte işin sırrı bu. Tenle bütünleşen makyaj” diyor.

Haberin Devamı

SAKALLARA YAPIŞMIYOR

Artık dünyada erkekler de makyaj ürünleri kullanmaya başladı. Eskiden bronz bir ten için saatlerce güneşlenirlerdi, şimdi makyaj yaparak bronzlaşıyorlar. Benim ürünlerimi erkekler de kullanabiliyor. Çünkü sakal veya tüylerin üzerine yapışmıyor, tene işliyorlar.

CARLA’NIN CİLDİ MÜKEMMEL

Carla Bruni beni makyaj yaparken en heyecanlandıran isimlerden. Mükemmel bir cildi var. Makyaj yapmak istediğim ama hiçbir zaman yapamacağım isimler de var. Mesela Sinderella gibi Walt Disney karakterleri...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!