Gündemden düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Gündemden düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 00:00

Bertuğ Cemil, ilk albümü Duygusal Tuzaklar’dan çıkan üçüncü şarkısı Yağmur ile radyolarda en çok istek alan isim oldu.

Şarkıcıyla Yağmur’un sırrını, 15 yılın ardından yaptığı albümü konuştuk.

Yaptığınız işle geçinebiliyor musunuz?

"Tamam çektim altıma Jaguar’ı" diyemem ama hayatımı devam ettirebiliyorum. Hep de böyle yaptım aslında. Müzik dışında hiçbir şeyle uğraşmadım, uğraşmayı da düşünmüyorum. Cumaları Salsanat’tayız ve onun sayesinde bir kooperatife yazıldım mesela.


Albüm çıkalı epey bir zaman oldu. Ara ara durup tekrar patlıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?

Albüm çıkalı 1 yılı geçti. Aslında bu kadar uzun süre gündemde kalabilen şarkı pek olmuyor. Çok çabuk tüketiliyor. Ama Yağmur dalga dalga 1-2 ay ilgi görüyor, sonra duruluyor. Tekrar başlıyor. Şarkının anlattığı şeylerle ilgili olsa gerek. Genel hayata dair pozitif mesajlar içeren bir şarkı olduğu için tekrar tekrar gündeme geliyor.

Albümde birçok şarkı var halbuki ama niye Yağmur sürekli gündemde?

Şarkı çektiğimiz kliple de iyi örtüştü. İyi bir video oldu. Sanıyorum onun da etkisi var. Biz de açıkçası o yürüdükçe başka bir klip de çekmeyi düşünmüyoruz. Gittiği yere kadar gidecek.

"Tek şarkı çok fazla tutuldu, acaba bu albümün devamını yapabilecek miyim? Diğer şarkılarım tutulmadı mı? Bir şeyler hatalı mı" gibi düşünceleriniz var mı?

Endişe yaratmadı ama çok sorguladım. İlk iki şarkı Yağmur’un yaptığı etkiyi yapmadı. Bu da biraz doğal, şarkıdan şarkıya fark var. Mesela ilk ’Ben Hiç Sevemem’ çıktı. Kızgınlık üzerine yazılmış bir tepki şarkısıydı. O daha kısa bir sürede tüketildi. Zaten çıkış şarkısı olarak seçmemizin nedeni de oydu biraz. Bu karmaşık piyasa ortamında dikkat çekecek, beni ortaya çıkaracak bir şarkı olarak düşündük.

Bu albüm için "15 yıl sonra bir tanışma albümü" dediniz. 15 yıl önce neredeydiniz? Hangi noktadaydınız? Sonra neler oldu da "Artık bir albüm çıkartayım" dediniz - ki dönem çok kötü bir dönemken?

Tabii ki albüm çıkarma fikri bende 15 sene sonra gerçekleşmedi. En başından beri vardı. 15 sene önce ben lise öğrencisiydim. Tek tük akorları öğreniyordum. Okulun yatakhanesinde arkadaşlarla çalışıyorduk, söylüyorduk. O dönemde Kaygı’yı yazdım. Üniversitede de aktif olarak müzik hayatının içindeydim. Bir yandan biz sürekli demolar yaptık bu yıllar içerisinde değişik kadrolarla. Grup olarak ya da tek başıma. Bu yüzden de doğru adrese ulaşmam, bu albümü hakikaten çıkarmaya cesaret edecek birilerini bulmam, güçlü bir şekilde arkamda durup tanıtımıyla her şeyiyle bu işi yapmamda bana yol gösterecek ve yardımcı olacak doğru adrese ulaşmam 15 senemi aldı. O 15 senede boş geçmedi tabii ben de kendimi geliştirdim. Aslında iyi de oldu. Bugün bakıyorum 2 şarkı yazmış, 3 konserde çalmış arkadaşlar albüm yapma şansı yakalıyorlar.

Genele mi hitap ediyorsunuz yoksa takip edilmek istediğiniz özel bir kitleniz var mı?

Genele hitap etmek benim müziğim için çok faydalı değil ama mümkün olduğunca geniş bir kitleye hitap etmek isterim. Türkiye’de sadece kalıplaşmış, klasik rock dinleyicisi beni ilgilendirmiyor. Çünkü onun dışında da potansiyel bir rock dinleyicisi var. Bir sürü mesaj alıyorum ben. "Nefret ederim rock müzikten ama sen rock müziği sevdirdin bana" diyen var. Benim için bir hedef varsa eğer sevdiğimiz müziği mümkün olduğunca fazla insana sevdirmek. Ama bu da asla olmayacak, bu müzikle ilgilenmeyen insanlara ulaşmak için de taviz vermek, ödün vermek demek değil. Üniversite gençliği özellikle çok seviyor. Bazen benim yaşlarımda ya da benden daha büyük 38-40 yaşlarında insanlar "Ailecek seviyoruz" şeklinde gelebiliyor. "3 yaşındaki çocuğum, ’yağmur yağmur’ diyerek televizyonun önünden ayrılmıyor" gibi şeyler de duyabiliyoruz.

Başlangıçta ne kadar beste vardı elinizde?

6 defter şiirim var birikmişti. Onların içinden şarkı sözü olabilecek çok fazla malzeme var ama şarkı olmuş akorlarıyla melodisiyle belirlenmiş 40 tane falan şarkı var. Şimdi de ilk albümümle 15 şarkı aradan çıkmasına rağmen, 50-55 şarkım var. Cover fikirlerim de var. Enteresan yapılmamış şeyler deniyorum. Mesela İngilizce şarkılar deniyorum Türkçe sözler yazıp. Aranjman dönemine geri döndüreceğim Türkiye’yi. Yani her şey hızlanarak devam edecek. Bizim çizgimiz yukarı doğru gidiyor. Öyle gitmesi için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!