Gülşen gibi sıfır beden olma yalanı

Güncelleme Tarihi:

Gülşen gibi sıfır beden olma yalanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2006 00:00

Pop şarkıcısı Gülşen’in ’0’ beden olduğunu açıklaması, gençler arasında yeni bir akım yaratırken, bilim dünyasında da tartışmalara yol açtı. ARENA ekibi, ’0’ beden furyasını görüntüleyebilmek için, İstanbul’daki güzellik merkezlerinin kapısını çaldı. Fazla kilolu Arena elemanları, bir ayda iki beden incelme garantisi aldı. Bazı güzellik uzmanlarına göre ise 40 beden birinin bir buçuk ayda 34 bedene inmesi işten bile değil!

ARENA ekibi, yaz aylarında giderek alevlenen ’0’ beden furyasını araştırmak için güzellik merkezlerini mercek altına aldı. Arena elemanlarının başvuruları sırasında güzellik merkezlerinin vaat ettiği incelme ölçüleri akıl alır gibi değildi. Örneğin hemen her merkez, genç kızlara bir ayda iki beden incelme sözü veriyordu. Eğer 40 bedenden 34 bedene inmek konusunda ısrarcı iseler, sadece 15 gün daha zayıflama programına devam etmek yeterliydi. Kısacası bir buçuk aylık zayıflama programı sonunda üç beden incelmek hiç de zor değildi!

İşte İstanbul’un Anadolu yakasındaki bir güzellik merkezinde yaşananlar:

- Arena: Ağustos’a kadar benim zayıflamam lazım, ben bir ayda ne kadar kilo verebilirim?

Güzellik Uzmanı: Kilodan hariç biz beden inceltmesi yapıyoruz. Siz kiloyu vermek için evde diyet yapacak ve diyetle beraber makineye gireceksiniz.

- Arena: Ama tahmini bir şey vardır..

G.U.: 15 kez makineye, 15 kez de saunaya girdiğiniz zaman, iki beden inceliyorsunuz.

- Arena: Siz diyet reçetesi veriyor musunuz?

G.U.: Herkese uyguladığımız bir diyetimiz var, onu uygulayabilirsiniz. (Bu sırada kendisini "estetiysen" olarak tanıtan firma yetkilisi, Arena elemanının sağlık durumu ile ilgili bilgileri sadece sözlü olarak alıyor ve herhangi bir muayene ya da tahlil yaptırmaya gerek görmüyor)

G.U.: Uyguladığımız o diyeti veririz... Tabii tansiyonunuz ve bir sağlık probleminiz yoksa...

- Arena: Hayır bir sağlık problemimiz yok.

G.U.: Şeker, guatr tarzı bir şey tiroid falan düzgün çalışıyordur inşallah!

- Arena: Şu ana kadar bir şeyim yok yani. Şimdi 40 bedeniz ya, 34 beden olabilir miyiz burada?

G.U.: 38-36 tabii... Üç santim, üç santim daha, eder altı santim... Bu da iki beden yapıyor zaten...

- Arena: Ben kesin iki beden inceleceğim değil mi?

G.U.: Kesin!... Düzenli olarak geldikten sonra, bir rahatsızlığınız yoksa yüzde 100 garantili olarak iki beden inceleceksiniz!

- Arena: Bu arada bu arkadaş da 34 istiyor! Bir şey olmaz değil mi?
/images/100/0x0/55eb41eef018fbb8f8b57dd2

G.U.: Yok, bu konuda şüpheniz olmasın.

- Arena: Yan etkisi filan olmaz herhalde?

G.U.: Yok!

ELLE KİLO KONTROLÜ

Arena ekibi Avrupa yakasındaki bir diğer merkezde ise hayret verici bir uygulama ile karşılaştı. Öyle ki, güzellik uzmanı, yağ ve kas dağılımını kontrol edeceğini söyleyerek genç kızların bedenlerine dokunmaya başladı. İşte o sırada kaydedilen çarpıcı konuşmalar:

- Arena: Bir ayda ne kadar verebiliriz?

G.U.: Bir ayda normalde iki beden incelirsiniz!

- Arena: İki beden kesin mi?

G.U: Bir bedenini ben inceltirim benimki kesin!..Bir bedenini de siz inceltirsiniz!..

- Arena: Peki benim bir ayda 36 beden olma şansım nedir?

G.U.: Olabilirsin! Eğer azmedersen niye olmasın?

- Arena: Bize ’bir ayda şöyle yapacağım’ gibi bir şey lazım.

G.U.: Ben size söz veriyorum, bir ayda iki beden inceltirim diyorum! Daha ne diyeyim yani!

500 YTL’ye bir ayda üç beden

İstanbul’daki güzellik merkezlerinde yosun masajları, elektronik cihazlar ve sauna gibi yöntemlerle kısa sürede zayıflama vaadinin bedeli 350-750 YTL arasında değişiyor. İşte 500 YTL karşılığında bir ayda üç beden incelmenin sırları:

Güzellik Uzmanı: En önce boyunuz, yaşınız ve kilonuzun oluş nedenini araştırıyorum. Aldığım tüm bilgileri yaşam şeklinizle birlikte diyetisyenime aktarıyorum. O da sizin yaşam şeklinize ve metabolizmanıza uygun bir diyet veriyor. Daha sonra ben sizin ölçülerinizi alıyorum. Termoster battaniye içinde peeling yapıyorum. Arkasından yosunla paketliyorum sizi. Battaniyenin içinde 40 dakika terliyorsunuz.

- Arena: Benim 34 beden olma olasılığım nedir?

G.U.: Kaç bedensiniz?

- Arena: 40!

G.U.: 34 beden olma şansınız çok yüksek! Çünkü sizin diğerlerine göre yaş avantajınız var...

- Arena: Evet 34 beden olmak istiyorum.

G.U: Bir ayda benim seanslarım devam ederken, artı zamana gerek duymadan bunu yakalarız.

- Arena: Sahi bir ayda 34’ü yakalayabilir miyiz?

G.U.: Evet! Ama siz benim söylediklerimi yaparsanız! Aynı ev ödevi gibi olur!

- Arena: Fiyat ne kadar?

G.U.: 500 YTL.

Kenan Doğulu ve Tarkan bile bunu kullanıyor

Arena ekibi, çeşit çeşit zayıflama ürününün satıldığı eczanelerde de ilginç görüntüler kaydetti. Sekiz günde sekiz kilo gibi, kısa sürede zayıflama vaadiyle eczane raflarında yer bulan ürünleri satan bazı eczacılar, bu ürünleri Tarkan, Kenan Doğulu, Seda Sayan gibi ünlü isimlerin kullandığını söylüyor. Ancak Arena’nın sorularını yanıtlayan ünlü pop şarkıcısı Kenan Doğulu bu ürünleri kesinlikle kullanmadığını belirtti. Kenan Doğulu, isminin reklam amaçlı kullanılmasından çok rahatsız olduğunu söylerken hayranlarını da mutlaka bir doktor ve diyetisyen kontrolünde zayıflamaları konusunda uyardı.

Çin’de 13 kişi zayıflamaya çalışırken öldü

Uzmanlar Arena’nın görüntülerini hayretler içinde seyretti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr.Taner Damcı’ya göre, bu tür uygulamaların insan sağlığına büyük zararları var.

Prof. Damcı, şişmanlığın estetik bir sorun olmaktan çok, bir hastalık olduğunu ve zayıflamak isteyen kişinin bunca para sarfiyatına hiç gerek kalmadan, bir endokrinoloji uzmanına başvurması gerektiğini söylüyor.

Bitkisel ürünlerin de söylendiği gibi doğal ve tehlikesiz olmadığını belirten Prof. Damcı, sadece geçtiğimiz yıl Çin’de 13 kişinin bitkisel zayıflama ürünleri nedeni ile öldüğünü hatırlatıyor. Peki bu kadar kısa sürede bu kiloyu vermek mümkün mü? Diyetisyen Dilara Koçak’a göre bir ayda 10 kilo vermek mümkün ama bu sadece vücuttaki kas ve su kaybıyla sağlanabilir. Aslolanın ayda beş kilogram yağ eritmek olduğunu söyleyen Koçak, kas ve su kaybının vücutta geri dönüşü olmayan tahribata yol açtığını söylüyor. Koçak ev ya da araba alırken en küçük detayları araştıran insanımızın kendi vücuduna da aynı özeni göstermesini istiyor.

Son yıllarda üç aylık kurslara giden birçok kişinin kendisini diyetisyen olarak tanıttığını söyleyen Koçak, vatandaşların bu tür merkezlerdeki sözde diyetisyenlere diplomalarını nereden aldıklarını sormalarını öneriyor. Çünkü sözde diyetisyenlerin sağlıksız uygulamaları ölümlere bile sebep olabiliyor...

Arena’nın güzellik merkezlerinde kaydettiği çarpıcı görüntüler ve uzmanların bunlarla ilgili yorumları, bu akşam 22.15’te CNN TÜRK’te izleyebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!