Gözlemevine teleskop almak için bağlama çaldı, albüm yaptı

Güncelleme Tarihi:

Gözlemevine teleskop almak için bağlama çaldı, albüm yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2009 00:00

Alihan Yalçındağ, Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi son sınıf öğrencisi. Hem okulunda başarılı, hem de amatörce uğraştığı müzikte... İyi bağlama çalıyor. Ayrıca da 17 yaşında olmasına karşın sosyal sorumluluk projelerinde de çok aktif bir öğrenci. Daha önce Çerkezlere ait Kasenlik adlı geleneği incelemiş.

Yaptığı bu araştırmayla 2007 yılında TUBİTAK’tan “Teşvik Ödülü” sahibi olmuş. İki yıldır da okulundaki yeni bir sosyal sorumluluk projesi üzerinde çalışıyor. “Penceresiz Evden Gökdelene Bir Ev Yapalım” adını taşıyan bu proje için Çatalhöyük’te amatör bir gözlemevi yapıldı. Fakat gözlemevinin bir teleskopa ihtiyacı var. Teleskop parasını toplayabilmek için Alihan bu kez stüdyoya girdi, bağlama çaldı. DMC’den çıkacak CD’nin geliriyle de hem teleskopun parası ödenecek hem de Konya Alibeyhüyüğü Atatürk İlköğretim Okulu’na bilgisayar alınacak.

Alihan Yalçındağ “Penceresiz Evden Gökdelene Bir Ev Yapalım” adlı projede 2 yıldır lider öğrenci olarak görev yapıyor. Bu yılın “Dünya Astronomi Yılı” olması nedeniyle de projenin bu yılki adımının “Bir Gözlemevi Yapalım” başlığını taşıdığını söylüyor: “Bu projenin gerçekleşmesini tarih öğretmenim Rukiye Şengül’e borçluyum. Tarih öğretmenimle araştırma, tarih ve farklı kültürlerle uygarlıklar hakkında bilgi edinmek gibi ortak ilgi alanlarımız var. Bu proje kimileri için sıradan küçük bir adım olabilir. Nasıl yorumlanırsa yorumlansın ‘Bir Gözlemevi Yapalım’ projesi ekip olmanın, yeni şeyler üretmenin, okul sırasında edindiğimiz bilgilerin yaşama dönüştürülmesi açısından çok önemli.

Bunun için ekip olarak Çatalhöyük’ün Alibeyhüyüğü kazasına gittik. Burada 6 gün kaldık. Yaz olduğu için okulda eğitim yoktu. Atatürk İlkokulu’nun bahçesine kurduğumuz çadırlarda kaldık. Bizim oraya gitmemizle birlikte çocuklar gündüzleri okula geldiler. Kısa sürede onlarla kaynaştık. Okulda drama dersleri verdik, onlara Çatalhöyük’ü tanıttık. Sadece 20 dakika uzaklıkta olmalarına karşın birçoğunun dünyaca ünlü bu kazı yerinden haberi yoktu. Sonra onlara projemizi anlattık. Çocuklara, anne ve babaları da eklendi. Bizi ağırlamak için birbirleriyle yarıştılar. Birlikte kerpiç kardık, bize kerpiçten duvar yapmasını öğrettiler. Mezopotamya’ya özgü bir yapı olan Ziggurat’ları kerpiçten yaptık. İlk gözlemevi çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda her şeyin ötesinde ekip kurmanın, bir proje oluşturmanın, onu yaşama geçirmenin heyecanını yaşadım, önemini kavradım.”

PROJE SOSYAL SORUMLULUK OLDU
/images/100/0x0/55ea3d02f018fbb8f87344b1

Alihan Yalçındağ, Konya Ovası Hasan Dağı’nın altındaki kampta kalıp geçmiş medeniyetlerin altında yattığı o aynı gökyüzüne bakabilmenin kendisi için muhteşem bir deneyim olduğunu kanısında: “Geçmişte yaşayanlar da tıpkı Çatalhöyük çocuklarının teleskopu getirmeden önce baktığı gibi, gökyüzüne çıplak gözle bakıyordu. Artık onlar da, biz de bunun daha iyisinin mümkün olduğunun farkındayız. Onlara yanımızda götürdüğümüz teleskopla gökyüzüne baktırdık. Hayatlarına getirdiğimiz bu farkındalığın ve bu sayede uyanan merakın tatmin edilmesi gerektiğini biliyorum. Bunun için de onlara bir teleskop ve bilgisayar sistemi kurulması gerektiğini kararlaştırdık. Karşımıza finansman sorunu çıktı tabii. Ben bağlama çalıyorum. Neden bir albüm yapıp gelirini bu işe harcamayayım diye düşündüm. Proje benim için sosyal sorumluluk oldu.”

DEDEM SEVİYOR DİYE BAĞLAMAYA BAŞLADIM

Müziğe 7 yaşında başlayan Alihan Yalçındağ’ın, bağlamayı seçiş öyküsü de oldukça ilginç: “Ben gitar istiyordum. Anneannemle birlikte bir müzik mağazasına gittik. O sırada bana ‘Deden bağlama sever, gel sana bağlama alalım’ dedi. Ben de itiraz edemedim. Bağlama ile dükkandan çıktık. Sonra ders almaya başladım. Dedemin çok sevdiği Burası Muş’tur, Sarı Gelin ve Kara Tren’i çalmaya başladım. Bağlamayı sevdim ve hobi olarak devam ettiriyorum. Teleskop ve bilgisayar sistemleri parası için de DMC’de stüdyoya girdim. Burası Muş’tur türküsünün etnik ve chill out türünde 2 ayrı enstrümantal versiyonunu çaldım. Mustafa Ceceli de bu iki versiyonu seslendirdi. Türkünün 4 ayrı versiyonunun CD’si basıldı. Önümüzdeki günlerde Gökyüzüne Ulaşmak adı altında müzik marketlerde yerini alacak.”

PROJE ABD’DE SUNULMAYA HAK KAZANDI

Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi tarih dersi öğretmeni Rukiye Şengül, “Penceresiz Evden Gökdelene Bir Ev Yapalım” projesine 2007 yılında başladıklarını söylüyor: “Projemiz bilgi kaynaklarını ve kanıtlarını, farklı disiplinlerin bakış açılarıyla eleştirel olarak değerlendirmeyi hedefleyen bir eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk projesi. American Astronomical Society’de (AAS) sunulmaya hak kazanmış bir proje oldu. Proje gereği Alibeyhüyüğü Atatürk İlköğretim Okulu için kitap topladık, okul kütüphanesine hediye ettik. Lider öğrencilerden Alihan Yalçındağ’ın yanı sıra Atilla Aknil, ilköğretim birinci kademe sınıflarına öğrenci dolabı yaptırdı, Ergun Erdoğan ise öğretmenlerin okulda kullanması amacıyla küçük ev aletlerini temin etti ve okul kütüphanesi için kitap bağışı yaptı.”

PROJEYİ KİMLER ÜSTLENDİ?

Alihan Yalçındağ lider öğrenci olduğu projede beraber çalıştığı ekibine müteşekkir: “Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeynep Gürel ve Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi tarih dersi öğretmeni Rukiye Şengül başkanlığında öğretmenlerimiz Figen Alp ve Dilek Tarkan da projemizde danışman. 3 yıl önce başlayan projemizin benle birlikte diğer lider öğrencileri ise arkadaşlarım Atilla Aknil ve Ergun Erdoğan. Projemizde Sabire İpek Demir, Alpkaan Çelik, Ali Tiner, Suzan Tepe, Gizem Özgören, Çağrı Kaan Yıldırım, Sercan Mihmanlı, Selin Ergenç, Ezgi Eren, Cansu Oksal, Noyan Songür, Mehmet Ali Deniz, Tanju Yiğit Zarbun, Batıkan Erdoğan, Esra Özdemir, Zeynep Ünal, Begüm Toksoy, Polen Kiziroğlu adlı arkadaşlarımız da yer alıyor. Ayrıca Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nden doktora ve yüksek lisans öğrencisi abi ve ablalarımız da var. Projemizin mimari danışmanı ise Özge Ünlü.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!