Göze yaşlılık testi

Güncelleme Tarihi:

Göze yaşlılık testi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜM dünyada 50 yaş üzerindeki kişilerde körlük nedenlerinin başında gelen ve daha önce düzeltilemeyen yaşa bağlı ‘Maküla Dejeneresansı’ için yeni bir tedavi geliştirildi. Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Durlu, ‘Fotodinamik Tedavi’ yöntemi ile yaşa bağlı ‘maküla dejeneresansı’ denilen körlüğün, engellenebileceğini söyledi.

Toplam 15 dakika süren tedavinin nisan ayında FDA (Food and Drug Adminstration) tarafından onaylanmasının ardından ABD, İrlanda ve AB ülkelerinde uygulanmaya başlandığını belirten Dr. Durlu, Türkiye'de kurum olarak tedaviyi ilk uygulayan hastane olduklarını bildirdi. Doç. Dr. Durlu, ‘‘Ağustos ayında 10'da 2 görme oranı olan bir hastada uyguladım. Şimdi görme oranı 10'da 5 oldu. Şu anda hastanede 10 hastamız tedavi görüyor. Tedaviden 15 ya da 20 gün sonra görme oluşuyor’’ dedi.

Doç. Dr. Durlu, 40 yaş üzeri herkesin yaşa bağlı görme kaybı olup olmadığını öğrenebileceği ‘Amsler Grid’ adlı testin nasıl uygulanacağını anlattı:

Yandaki şemayı iyi aydınlatılmış bir odada, uygun okuma mesafesinde ve ortadaki nokta tam göz hizasına gelecek şekilde duvara asınız.

Okumak için kullandığınız gözlük ya da kontaktlens varsa takınız.

Bir gözünüzü elinizle kapatın ve açık olanla tam ortadaki noktaya odaklanın. Şemadaki büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat edin. Her iki gözünüz için uygulamayı tekrarlayın.

Her köşeyi göremiyor ya da çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız sizde, yaşa bağlı maküla dejeneresansı belirtileri olabilir. Hemen retina hastalıkları uzmanı bir göz hekimine başvurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!