Göğüsler birbirine benzemez

Güncelleme Tarihi:

Göğüsler birbirine benzemez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da her gün gece yarılarına kadar ameliyattan ameliyata koşan dünyaca ünlü Plastik Cerrah Prof. Dr. Onur Erol'u bir haftalığına kaçtığı Kuşadası'daki yazlığında da rahat bırakmadık. Önceki hafta kendisiyle yaptığımız röportaj öylesine büyük ilgi gördü ki, sorulardan yolda yürüyemez olduk. Yağmur gibi yağan e-mail'leri, teleksleri çantalara doldurup Kuşadası'nın yolunu tuttuk. Adalılar Sitesi'nde Kuşadası Körfezi'nin ayaklar altına serildiği yazlıklarında Sevinç-Onur Erol çiftine iki gün soluk aldırmadık. Gelen binlerce soruyu tek tek okuyup toplumun her kesimini ilgilendirenlerini tek tek seçtik. Bu arada Dr. Sevinç Erol, yine hepimizi yiyecek içecek bombardımanına tuttu. Laf aramızda, galiba Sinan'la beni eşine müşteri olalım diye şişmanlatıyor Sevinç Hanım. Neyse, işte sorularınız, işte Onur Hoca'nın verdiği cevaplar.

Düşük kaşlar asılır

İstanbul'dan 60 yaşındaki Ö.Y, şöyle diyor: ‘‘Gözlük camlarına değen kaşlarımı makasla kesiyorum. Tıraşlı kaşlarımı görenler bana biraz garip bakıyorlar. Kaş kaldırtmanın riski var mı?’’

- Kadın ve erkek hastalarımızda yeni geliştirdiğimiz ameliyatsız, kesiksiz bir yöntemimizi uygulamaktayız. En fazla 15 dakikalık bir işlemle tamamen gizli dikişlerle düşük kaşlar asılıyor. Kendime de bu yöntemi iki sene önce yaptırdım. Bu yöntemi Brezilya'da takdim ettim, ekim ayında da ABD'deki büyük kongrede takdim edeceğim. Yayınlandıktan sonra bütün dünyadaki meslektaşlarımla paylaşacağız bu yeni tekniği.

Sivilceler kurumadan cerraha gitmeyin

Marmaris'ten R.Y, cildinden yana dertli. ‘‘Bir seneden beri Roeccutene kullanıyorum. Yüzümde sürekli iltihap çıkıyor, sonra da morarma oluyor. Ameliyatla yüzümdeki tabakayı aldırayım mı’’ diye soruyor.

- Aldığınız ilaç çok güçlüdür. Bu nedenle çok uzun süre kullanmamanız gerekiyor. Sivilceleriniz tamamen kurumadan cerrahinin size yapacağı hiçbir şey yoktur. Ancak biz izleri yok etmek için lazerle bu bölgeyi sıyırıyoruz. Bu ilacı bırakmanızın üstünden bir buçuk sene geçmeden yüzünüze hiçbir cerrahi müdahale yaptırmayın, bunun altını önemle çiziyorum. Çünkü yara iyileşmez, sizin için çok tehlikeli olur.

Kaynar sudan kolumda iz kaldı

S.B, Eskişehir'den yazmış derdini: ‘‘9 yaşımda kaynar su dökülmesi sonucu kolum yandı, derin bir iz bıraktı. 27 yaşında estetik ameliyatı geçirdim, bu sefer de dikiş izi kaldı. Ne yapmalıyım?’’

- Yanık izleri, plastik cerrahinin, tıbbın sorunu. Yanık izlerinin kaybolması maalesef mümkün değil. Ancak bazı izleri o bölgeden çıkartarak daha az görünür hale sokabiliyoruz. Mesela izler yüzde saçlı deriye yakınsa, saçlı deriyi o tarafa kaydırıp izi yok ederiz. Kolunuzdaki izler için belki lazerle bir şeyler yapılabilir ama, izler tamamiyle ortadan kalkmayacaktır.

Alınmış göğüsler

hiç sorun değil

İstanbul'dan G.K, binlerce okurumuza tercüman olmuş ‘‘Göğüs kanseri teşhisiyle bir göğsümü aldırdım, estetik ameliyatı olmak istiyorum’’ diyerek.

- Memesi alınmış hanımların bunu sorun yaparak yaşamalarına gerek yok. Çok şükür artık bunu tamir etmenin çok çeşitli yöntemleri var. Karnınızdan ya da sırtınızdan alınan bir deri ve kas parçası buraya getirililip içine bir silikon konabilir. Veya silikonlar konup şişirilerek yapılabilir.

Sarkık göğüslerden

mayo giyemiyorum

S.K, 28 yaşında, 7 yıllık dul bir bayan. ‘‘Göğüslerim çok küçük ve sarkık. Bu yüzden ne denize girebiliyorum, ne de evlenebiliyorum. Karnımdaki çatlaklar da çok fazla. Aman doktor bir çare.’’

- Memelerinizin sarkık ve küçük olması silikon ve dikleştirme operasyonuyla mümkündür. Eğer sadece silikon konursa sarkık büyük meme olur. Onun için dikleştirmenin de beraber yapılması lazım. Çatlakların tedavisi ise ne yazık ki yok. Çünkü çatlak, derinin sağlam tabakası olan dermis'in yırtığıdır. Bunun için boşu boşuna para harcamayın. Ancak çatlak ve gevşek olan karın bölgesinde bir fazlalık varsa o bölge çıkarılıp, karın germe ameliyatıyla üstteki çatlak olmayan deri oraya kaydırılarak biraz düzeltilmiş olur.

Bir memem küçük

İzmir'den A.A, ‘‘Sağ göğsüm diğerine göre 1 beden daha küçük. Bu da bende kompleks yaratıyor’’ diyor.

- Hanımların yüzde 80'inin memeleri eşit değildir. Memelerin biri çok büyük, öteki normale yakınsa o zaman büyük olanı küçültürüz. Böylece silikon kullanmadan sorunu halletmiş oluruz. Eğer biri normalden küçükse onu silikonla büyütürüz. Ancak, tek meme silikonlu, öteki silikonsuz olursa davranış bozuklukları, uyumsuzluklar olur. Bunun için muhakkak öteki memeye de küçüçük bir silikon koyup ikisini de silikonlu yapmakta fayda vardır.

Hipertiroid gözümü

dışarı fırlak yaptı

İstanbul'dan S.Ö, ‘‘Hipertiroid nedeniyle gözlerimde ödem var, göz kaslarım sertleşiylor. Bu nedenle sol gözümde fırlaklık var. Bunlar düzeltilebilir mi?’’ diye sormuş.

- Hipertiroid olanlarda genellikle gözler dışarıya doğru fırlar, bir çeşit patlak göz olur. Hiç üzülmeyin, hipertiroidiniz tedavi edildikten sonra bu bölgeye girilip oradaki yağlar alınarak, hatta kemik genişletilerek o gözün tekrar içerine girmesi mümkün olur.

Göğüslerim hem çok büyük hem de 2 aylık hamileyim

Ankara'dan L.B'nin derdi daha başka: ‘‘Göğüslerimin çok büyük olması nedeniyle hiçbir kıyafet bulamıyorum, bulduklarım da yakışmıyor. Göğüslerimi küçültmek istiyorum ama, şu anda iki aylık hamileyim.’’

- Memeleri aşırı büyük olan hanımlarda sırt ağrıları, meme altında pişikler, askı kesmeleri olur. Uzun seneler sonra da baskı nedeniyle omur kemiklerinde kireçlenmeler, dejenerasyon yapabilir. Bu nedenle çok büyük memelerin küçültülmesini tavsiye ediyoruz. Bu ameliyatlar Amerika'da sigorta kapsamındadır, ülkemizde de böyle olmalıdır. Bu operasyon estetik değil, rekonstrüftik cerrahi olarak algılanmalıdır. Sizin memeleriniz de istediğiniz boyutta küçültülebilir, meme uçları normal yerlerine getirilir. Ancak bu ameliyatı süt vermeyi tamamen kestikten sonra yaptırmalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!