GiriÅŸimci simidi keÅŸfetti

Güncelleme Tarihi:

GiriÅŸimci simidi keÅŸfetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2004 00:00

Simit Sarayı, Simitçi Dünyası, Simithane derken büyükÅŸehirlerde bir simit fırtınası esiyor. Hamburgeri, lahmacunu tahtından indiren Türk fast food’u simit her gün on binlerce kiÅŸinin ucuza karnını doyuruyor.SÄ°MÄ°T SARAYIÇay-simitle günde 3.5 milyar lira ciro yapıyorlarÄ°ki yılda franchising sistemiyle 23 ÅŸubeye ulaÅŸarak, kurucularını simit kralı yaptı. Simit Sarayı’nın ortağı ve genel müdürü Bayram Kök, baÅŸarılarını ürünün ülkedeki sosyo-ekonomik realiteye uymasına baÄŸlıyor. Simit fiyatları 400-750 bin, bir bardak çay ise 500 bin lira.Simit Sarayı’nın kurucusu Mehmet Tarakçı, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Okuldaki simit-çay tutkusundan yola çıkıp Hisarüstü’nde bir arkadaşıyla Çıtır Simit’i kurmuÅŸ. Daha sonra emekli memur amcası Salih Tarakçı’yla Mecidiyeköy’deki Simit Sarayı’nı açmışlar. Taksim’deki ÅŸubelerini ise arkadaşı Bayram Kök ve Mahmut Alper TuÄŸsuz açmış. Diplomalı Mahmut Alper TuÄŸsuz ve Mülkiyeli Bayram Kök de ÅŸirketin ortakları. GÃœNDE 2.6 KM SÄ°MÄ°TTaksim’deki ÅŸubeye günde ortalama 2 bin 300 kiÅŸi geliyor. Tüm ÅŸubelerde bu rakam 20 bini geçiyor. ÇeÅŸidine göre (sade, kaÅŸarlı, sucuklu, kaÅŸarlı-sucuklu, zeytinli, kaÅŸarlı-zeytinli, tulum peynirli ve örgü) çapı ya da uzunluÄŸu 13 santimetre olan 20 bin simit yan yana dizildiÄŸinde ulaÅŸtıkları toplam uzunluk 2.6 kilometre.Ortakları Simit Sarayı’nı ‘modern kıraathane’ olarak görüyorlar. Bazen sendikacılar, bazen gazeteciler gruplar halinde burada toplanıyor. Bazı chat gruplarının tanışma noktası da Taksim Simit Sarayı. Hatta kadınlar gün bile düzenliyorlar. GeçtiÄŸimiz günlerde Taksim’de bir otelde kalan KKTC BaÅŸbakanı Mehmet Ali Talat da simit keyfi yapmaya gelmiÅŸ.Bayram Kök, ayda 13 bin dolar kira verdiÄŸi beÅŸ katlı binanın ilk katını ‘sabahçı kahvesi’ diye niteliyor. Birinci kat çiftlerin, ikinci kat gençlerin katı. Üçüncü kat ise sigara içilmeyen kat. Daha üst katlarda yönetim ofisleri var. ‘Her birinin 1.5 milyon lira bıraktığını düşünseniz 3.5 milyar lira ciromuz var. Haftada 25 milyar lira ediyor.’Simit Sarayı ÅŸubesi açabilmek için yabancı fast food zincirlerininkine benzer bir giriÅŸ parası ödemek ya da aylık aidat vermek gerekmiyor. Satış yapabileceÄŸine inanılan yerler ÅŸube oluyor. Ana ÅŸirket, undan çaya tüm ürünleri toplu alıp, ÅŸubelere dağıtıyor. Yıl sonunda ÅŸubenin yerine göre brüt kazancından yüzde 2.5 ya da 5’i ana ÅŸirkete veriliyor.Hedefleri, Avrupa ve Amerika. TÃœBÄ°TAK ve FAGEM (Fırıncılık AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Merkezi) ile tek tip, dayanıklı üretime geçip, ‘ideal miad’ süresini belirlemek için çalışıyorlar. Sonrasında merkezde üretilecek simitler, piÅŸirilmek üzere Türkiye ve yurtdışındaki ÅŸubelere gönderilecek. Yani simit, ÅŸimdi Türkçe ismiyle dünya markası olma yolunda.SÄ°MÄ°TÇİ DÃœNYASIHADEP’ten CHP’ye oradan da AKP’ye geçen AÄŸrı milletvekili Cemal Kaya’nın Simitçi Dünyası, Ä°stiklal Caddesi ve Ortaköy’de. Yedi çeÅŸit simit yapıyorlar. Ankara simidi tek burgu, Ä°stanbul simidi ise iki burgu ile ÅŸekillendiriliyor. Ä°stiklal Caddesi’ndeki ÅŸubede günde yaklaşık 2 bin simit satılıyor. SÄ°MÄ°THANETaksim’de Han Restaurant adıyla hizmet veren 500 metrekarelik kapalı, 150 metrekarelik açık alanın üçte ikisi Simithane adıyla yeni akıma uydu. Odun ateÅŸinde piÅŸirilen gevrek simit 400 bin lira. Sosisli, sucuklu, kaÅŸarlı, kavurmalı, tulum peynirli ve sucuklu-kaÅŸarlı çeÅŸitlerin fiyatı ise 750 bin lira. Günde 2 bin simit satan Simithane’nin sahibi Ali Cengiz Kılıç. Kılıç’ın oÄŸlu Hüseyin Kılıç, alım gücünün düşmesinin, kendilerini de çaÄŸa uymaya zorladığını anlatıyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!