Gezen’i yakan film

Güncelleme Tarihi:

Gezen’i yakan film
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2010 00:00

Müjdat Gezen, usta oyunculuğunu bu kez “Memlekette Demokrasi Var” filminde konuşturuyor. Alevler içinde yandığı sahneyi gerçekçi oynamak için ayna karşısında elini yakan Gezen’le, “Okuduğum en iyi senaryoya sahip yapım” dediği yeni filmini ve ‘akıllı deli’ Baradan rolünü konuştuk.

Haberin Devamı

Yeni filminizde ‘akıllı deli’ Baradan rolünü üstlendiniz. Neler geliyor Baradan’ın başına, anlatır mısınız biraz?

- Baradan, bir gün rüyasında Adnan Menderes’i görüyor. Menderes ona “Gel beni kurtar. Bunun için bin tane kibrit çöpü bulman lazım, bomba yapımında kullanılacak” diyor. Baradan “Ama bu deli işi” dediğinde, Menderes’ten “Ben de o yüzden seni seçtim” yanıtını alıyor. Ve hikâye böyle başlıyor. “Memlekette Demokrasi Var” için yakın tarihi mizahi dille anlatan bir sinemasal diyebiliriz. İzlerken gülüp eğleniyorsunuz ama bittiğinde boğazınızda bir şey düğümleniyor. Mizahın da işlevlerinden biri budur zaten. Filmde Deniz Gezmiş’in de adı geçiyor, Adnan Menderes de görülüyor ama ikisi de ne övülüyor ne de yeriliyor.

Peki bu Baradan nasıl biri, gerçekten deli mi?   

- Hem akıllı hem deli. Sokaktaki herhangi bir deli gibi değil ama. Delirmesinin sebebi, oğlunun Kore’de şehit düşmesi. Amerikalılar bu adama bir ‘demokrasi madalyası’ takmışlar, o gün oynatmış kafayı. Gördüğü rüyadan sonra da bir dehlizden geçerek Yassıada’ya gidip Menderes’i kurtarmaya çalışıyor. Bu yaptığı bir çılgınlık. Ama filmde bunun anlatımı çok naif.

PARA PUL KONUŞMADAN FİLME ‘EVET’ DEDİM

Sizi bu akıllı deliyi oynamaya ikna eden neydi peki?


- Filmin senaryosu elime geldiğinde, “Şimdiye kadar okuduğum en iyi senaryo” diye düşündüm. Kafa yapıma, düşüncelerime, sinemanın yapısına ve hikayesine uygun bir film olduğunu gördüm. Para pul konuşmadan ‘evet’ dedim. Çekimler boyunca da çok keyifli çalıştım. Ama ilk iki gün çok zorlandım.

Neden?

- Ateşim çıktı ve korkunç bir bağırsak sancısı yaşadım. Buna rağmen çekimleri gerçekleştirdik.

O ilk iki günden sonra, çekerken sizi zorlayan sahneler oldu mu?

- Ben 50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ama bu filmde bir sahnem vardı ki, nasıl oynayacağımı bilemedim. Sahnede hem alevler içinde yanıyorum hem de çok mutluyum. Çekimden önce geçtim aynanın karşısına, suratımı mutlu yaptım, elime de bir çakmak aldım. Yaktım kendimi. O acıyla o gülümsemeyi bir arada gördüm ve onu oynadım. Görmeseydim oynayamazdım. O sahneyi yaşamak zorundaydım.

Yanma sahnesinde dublör kullanıldı, değil mi?

- Evet, kullandık. Alev alev yanacaktı çünkü Baradan. O sahne için dublör özel bir işlemden geçirildi. Üzerinde yanmayan maddeler kullanıldı.

7 KOCALI HÜRMÜZ İYİ TANITILAMADI

Filmde Adnan Menderes’i kim canlandırdı?


- Emrah Kolukısa... Emrah, NTV’de editörlük yapıyor. Bir makyaj yapıldı, Menderes’e inanılmaz benzedi. Çok da güzel oynadı.

Filmde aşk da var mı?

- Evet, İlker Ayrık’ın oynadığı Uzatmalı karakteri, Baradan’ın kız kardeşi Huriye’ye aşık oluyor. Çünkü karısı fil hastalığına yakalanmış, hiçbir cinsel ilişkileri yok. Huriye de köyün fettanı, Uzatmalı onun ağına düşüyor. Huriye’yi Gülçin Santırcıoğlu canlandırıyor.

Sizce gişede başarılı olur mu “Memlekette Demokrasi Var?”

- Sinema ve tiyatroda bir laf vardır; “Neyin tutacağını önceden bilsek, hep o işleri yaparız, olur biter”. Ben de bu filmin tutup tutmayacağını bilemem. Ama tutarsa da şaşırmam. Bu film gösterime girdikten sonra, “Keşke ben de oynasaydım” diyen çok oyuncu olacak.

Son zamanlarda izleyip de çok etkilendiğiniz bir film var mı?

- En son “Hokkabaz”ı izledim. Biraz geç izledim ama çok beğendim. Benim de rol aldığım “7 Kocalı Hürmüz”ü de çok beğenmiştim ama nasıl olduysa tutmadı. Film iyi tanıtılamadı, halbuki neler vardı içinde...

Haberin Devamı

DİZİLER BANA KONFEKSİYON GİBİ GELİYOR

Sizi yakında bir dizide de görebilecek miyiz?

 
- Dizi çekerken birkaç kez baş dönmesi yüzünden sette düştüm. Çünkü çekimler haftanın beş günü, sabahtan gece yarılarına kadar sürüyor. Benim de iki tane okulum var. Şimdi haftada iki gün çalışmak şartıyla, İzmir’de çekilecek bir diziye evet dedim. Diziler bana konfeksiyon gibi geliyor, sinema ve tiyatro ise daha butik.

Takip ettiğiniz diziler var mı?

- “Ezel”e bakıyorum arada bir. Ama aynı gün maç varsa, maç izlerim. 50 yıldır ben insanları eğlendiriyorum, beni eğlendiren şeyler konusunda da seçici davranıyorum. Tartışma programları, belgeseller, spor programları izliyorum. Boks maçlarını izlemeyi çok seviyorum mesela. Hayatımda hiç kavga etmedim. Belki de boks maçı izlerken alt beynim haz duyuyor, “Ne güzel vurdu, hak etmişti, bak o da ona vurmuştu” diyor! (Gülüyor)

Haberin Devamı

KORKUYORUM DİYENİN ÜZERİNE GİDİLMEZ

Usta bir mizahçı olarak, genç komedyenleri nasıl buluyorsunuz?


- Cem Yılmaz’ı beğeniyorum. Ama “Neden politik işler yapmıyor, sosyal bir yaraya dokunmuyor” da demiyorum. Çünkü bir toplumda herkes bir şey yaparsa, bütün işler tornadan çıkmış gibi olur, hiçbir işe yaramaz. Ama bizim ülkemizde de hiç kimse yapmıyor. Erol Günaydın bir gün Beyaz’a “Neden politik işler yapmıyorsunuz?” diye sordu, “Korkuyoruz abi” yanıtını aldı. Korkuyorum diyen adamın üzerine gidilmez. Şimdiki gençleri kırmak da istemiyorum ama bunları gençlik hatası olarak görüyorum. Akılları erdiği gün, “Elimizde bu kadar imkan varken biz de bu ülkenin sorunlarına parmak basmalıyız” diye düşünecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!