Gerçek aşkı ODTÜ bilir

Güncelleme Tarihi:

Gerçek aşkı ODTÜ bilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 00:27

MR kullanarak beyin sinyallerini takip edip duyguları sınıflandırabilen bir bilgisayar programı geliştiren ODTÜ uzmanları, aşk, nefret gibi duyguları okumayı başardılar.

Haberin Devamı

ODTÜ’lü araştırmacılar, beyin verilerini kullanarak, duyguları sınıflandırabilen bir bilgisayar programı geliştirdi. Yöntem, MR’la beyin sinyalleri görüntülenen kişinin mutlu, yılgın, sinirli ya da huzurlu olup olmadığını da kestirebiliyor. Sistem, aşkın ya da diğer duyguların yoğunluğunu da derecelendiriyor. Projelerinin bir bakıma “akıl okuma” olarak da adlandırılabileceğini ifade eden proje yürütücüsü ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş T. Yarman Vural, bunun için MR makinesinde birtakım deneyler yaptıklarını, beyin sinyallerini kaydettiklerini ve bu verileri bilgisayar ortamında modellediklerini belirtti.

HER DUYGU OKUNUR
Bilgisayar yazılımının soyut duygu durumlarından kişinin mutlu, yılgın, sinirli olup olmadığını, tiksinti, nefret, huzur, mutluluk gibi ruh hallerini yaşayıp yaşamadığını belirleyebildiğini ifade eden Vural, “Bu testleri MR’da yapıyoruz. Örneğin; kişide stres yaratacak korku filmi ya da yangın gibi resimler gösteriyoruz. Başka bir deneyde ise sevgi, aşk ve beğenme gibi güzel duyguları yaratacak görüntüler gösteriyoruz. Beynimizin bu duygularla ilgili bölgeleri aktive oluyor, diğer kısımları daha suskun kalıyor. Her iki durumda da beynin sinyallerini ayırabiliyoruz” dedi. Vural, “Bir aşkın gerçek olup olmadığı bu şekilde anlaşılabilir mi?” sorusına ise şu yanıtı verdi:

‘BİR TESTTE ÇIKAR’
“Evet, bir kişinin aşkının gerçek olup olmadığını bir takım deneylerle test edebiliriz. Ona bir takım resimler göstererek beyninin sevgiyle ilgili davranış biçimini buluruz. Ondan sonra bu sevgisinin derecesini bile ölçebiliriz. Aşk dediğimiz duygu, beynimizin bazı bölgelerindeki elektro-kimyasal bir aktiviteye karşılık geliyor. Bu aktiviteleri bir dereceye kadar ölçebilen cihazlar var. Biz bu cihazlardan elde edilen sinyallerin matematiksel modellerini çıkarabiliyor ve bilgisayara tanıtabiliyoruz.”

NEFRETİN İÇİNDE MANTIK DA VAR

Haberin Devamı

PROF. Dr. Vural, sevgi ve nefret duygularının birbirine oldukça benzediğini, ancak aralarında temel bir fark olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Sevgi ve nefret duyguları sırasında beynimizin hemen hemen aynı bölgeleri aktive oluyor. Ancak, nefret duygusunda, ürettiğimiz sinyale ek olarak, beynimizin mantıksal bazı bölümleri de aktive olarak nefret sinyallerini kontrol etmeye çalışıyor.” Vural, deneylerde tahmin oranlarının yüzde 70-90 arasında olduğunu bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!