Gerçek anadan doğmalar

Güncelleme Tarihi:

Gerçek anadan doğmalar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Centaur grubu değişik İngiliz lokallerinde şovlarına devam ediyor. Bazen bu şova seyirci kadınlar da katılıyor. Vücutlarını formda tutmak için grup üyeleri, spor salonunda saatlerce antrenman yapıyor.

Polis üniformalı dört genç çığlık atan kadınların arasında sahneye çıkıyor. Işıklar yanıyor, aynı anda müzik devreye giriyor. Ve gösteri başlıyor. Eski bir rock parçasının ritmi ile omuzlar sallanıyor. Ceket, şapka, kravat ve gömlek de sahneye atılınca traşlanmış göğüsler ortaya çıkıyor. Tamamıyle kadınlardan oluşan kalabalık pantolonların da inmesi için bağırıyor. Bazıları sonradan gelecek hareketi biliyor, bazıları da merakla olacakları bekliyor.

İtalyan asıllı yönetmen Peter Cattaneo'nun elinden çıkan İngiliz filmi Full Monty'yi (Anadan Doğma) geçtiğimiz sezon sinemada görenler için bildik bir sahne. Hemen hemen herşey aynı, değişen az şey var, başta da isimler.

Ama yukarıda anlatılan herşey gerçek. Sahnedeki dört adam, üç yıldır İngiltere'nin gece kulüplerinde ve publarında şovlarını sergiliyor, hatta bu filme de ilham kaynağı oluyorlar.

HER GECE ŞOVU İZLEDİLER

Yapımcılar tam üç hafta boyunca Centaur isimli bu grubun şovlarını kasete almış, filmin temasını zenginleştirmek için dansçıların hayatları hakkındaki her türlü ayrıntıyı toplamaya çalışmışlar. Onlar da, yani Robert Carlyle, Mark Addy, Rom Wilkkinson, Paul Barber, Steve Huison ve Hugo Speer (filmde sırasıyla Gaz, Dave, Gerald, Horse, Lomper ve Guy) aynı filmdeki oyuncular gibi, fantezileri geniş ama cepleri boş insanlar. Film Centaur grubuna, Ritchie'nin tahmin ettiği kadar olmasa da, belli bir para ve ün kazandırmış durumda.

Grubun başı sayılan 34 yaşındaki Ritchie, spor salonu müdavimi olarak kendine bakmasının doğal sonucu iyi bir vücuda sahip. Striptiz yapmaya karar verdikten sonra çocukluk arkadaşı, kendi gibi parasız ve işsiz olan Barry'yi de ikna ediyor, daha sonra da bir başka arkadaşını. Üçüncünün adını anmak bile istemiyor. Çünkü, birkaç ay önce başka bir grup kurmak için onlardan ayrılmış. Galler’de küçük bir kasaba olan Swansea'da kurulan bu grubun diğer elemanlarından Doc 32, Dale 29 yaşında. Koreografi filmde olduğu gibi gerçek hayatta da Ritchie tarafından hazırlanıyor adımlar kolların hareketleri tek tek gözden geçiriliyor.

Centaur grubu İngiltere ‘‘pub’’larında gösterilerini sunuyorlar. Birgün polis, diğer gün hastabakıcı kılığına giriyorlar. Makinist ya da kamyoncu oluyor, doktor ya da garson taklidi yapıyorlar. Kendi deyimleri ile kadınların hayal güçlerini çalıştıracak yeni fikirler üretiyorlar.

HER GECE BAŞKA MESLEK

Yaptıkları işte oldukça başarılılar. Genç, yaşlı birçok kadın onlara dokunmak için birbirleriyle yarışıyor. Grup elamanları da kadınların bu ilgisinden memnun görünüyorlar. Masaların arasında dolaşırken kadınlar grubun tüm üyelerini cesaretlendiriyor, onlar da seyircilerini coşturabildikleri kadar coşturuyor.

Yaptıkları işi anlatırken Ritchie'nin gözlerinin içi parlıyor:

‘‘Bizim gösterimiz Full Monty filminin bittiği yerde başlıyor. Oyuncuların cinsel organlarını şapka ile kapadıkları andan daha öteye gidiyoruz biz.’’

20-60 yaş arası bir grup kadını eğlendirmekten hoşlanıyorlar. Gösterileri iki saat kadar sürüyor, bu süre içine kadınlar daha da ileri gitmek istiyorlar, bazen yakın temaslar da olmuyor değil!

Centaur grubu, yaptıkları şovun zengin burjuvalara göre olmadığını belirtiyor. Gruba Centaur adını vermenin de bir anlamı olduğunu söylüyorlar. ‘‘Centaur mitolojik bir hayvan. Kadınlar buraya vücudumuzun hangi kısmının insan, hangi kısmının ise at olduğunu bulmaya geliyorlar’’ diyorlar.

Gerçek hayat ve film arasındaki farklardan biri de filmdekilerin utanma duygularının Centaur grubunda olmayışı. Güzelleştirmek için günde 4 saatlerini spor salonunda geçirdikleri vücutlarını göstermekten sakınmıyorlar. Hatta daha ileri gitmekten bile kaçınmıyorlar.

Ama anlattıklarına göre, sevişmek sadece eşleri ya da kız arkadaşları ile mümkün. Ritchie'nin beş çocuğu var. Ve karısının en başından beri kıskançlık krizlerine girmediğini söylüyor.

Bu filmin tekrarı yok

Dünyanın birçok yerinde yılın yönetmeni seçilen Peter Cattaneo, 33 yaşında İtalyan bir göçmenin, İngiliz oğlu. Küçük bir bütçeyle gerçekleştirdiği Full Monty (Anadan Doğma) ile Hollywood sinemasına karşı büyük başarı kazandı. Filminin yarattığı yankıdan biraz bıkkın:‘‘Herkes tarafından söylenen bu sözlerden bıktım. Blair'den (İngiltere başbakanı) makiniste herkes sloganlarında Full Monty'yi kullanıyor. Filmin yakaladığı başarının nedenini gerçekten açıklayamıyorum. Ama bir ikincisini çekmeyeceğimi de biliyorum. Benim için bu bitmiş bir konu, devamının olması gerekmiyor. Eğer Full Monty 2 olursa, bu kesinlikle para için yapılmış demektir. Yapımcılara filmin devamını mı istiyorsunuz, tamam, ama çelik fabrikası açan bir striptiz grubundan bahsedelim dedim, bu fikir hoşlarına gitmedi, kendileri ile dalga geçtiğimi sandılar.’’

Sadece bir hikaye anlattım

Hollywood'dan iş teklifleri aldığınız doğru mu?

- Evet, ama hepsini reddettim, çünkü hiçbiri bana uygun değildi. Hollywood'u bir düşman gibi görmek istemiyorum. Benim hoşlanmadığım, orada sinema ile ilgilenen insanların senaryolar okuyarak, aktörlerden ve yönetmenlerden konuşarak vakit geçirmeleri, sette yaşamaları. Benim filmlerinde ise gerçek insanların öyküleri anlatılıyor. Bunu da normal insanlar gibi yaşamadan yapamıyorum. Benim istediğim bu. Başka ilginç bir öykü bulana kadar yaşamak.

Full Monty'nin politik alanda kullanılmasından neden mutlu değilsiniz? İşsizliğin dramını anlatmıyor musunuz?

- Eğer benim filmim politik bir film ise buradaki ‘‘P’’ küçük harfle yazılmalı, ben sadece bir hikaye anlattım. Kameramı olayların üzerine çevirdim ama herhangi bir çözüm yolu, çıkış önermedim. Sosyal bir film olarak nitelendirebiliriz belki. Kendimi işsizlere yakın hissettim, çalışmak herkesin doğal hakkı olmalı. Bu konuda beni tatmin eden tek şey, Sheffield'da işçi ve işsizlerle dolu bir odada filmimden konuşulmasıydı. İşçi sınıfından bahseden bir filmi zengin Londralılar'ın görmesi hoşuma gitmiyor doğrusu.

Sizce Full Monty hangi açıdan kadın-erkek ilişkilerini inceliyor?

- Bu rollerin nasıl değiştiğini anlatan bir hikaye. Başta çocuklar oldukça sertler. Robert Carlyle sokaktan geçen kızlara numara veriyor. Bacaklarına, göğüslerine, yürüyüşlerine falan. Sonra değişiyor, duygularını farkediyor. İlk başta aralarında bir gay olduğunu bile anlamıyorlar, ama sonunda bu önyargının bile üstesinden geliyorlar.

Brad Pitt’i hiç düşünmedim

Filmde ayrıca vücutla olan ilişkiye de değiniliyor.

- Soyunmak insanın içinden gelen bir korku. Küçüklükten beri okulun ortasında pantolonsuz kalmak en büyük korkumdu. Aktör seçiminde vücutlarında kusurlar olan insanları bulmamın nedeni de bu. Oyuncular arasında Brad Pitt'in olmasını hiç düşünmedim.

Filmi hazırlamaya nasıl başladınız?

- Kadınların çalıştığı striptiz kulüplerine gittim. Özel bir izinle içeri girdim, kimse bana hoşgeldiniz bile demedi. Öyle başladı sayılır.

Grubun şefi iyi aile babası

Grubun şefi Ritchie'nin bir karısı ve beş çocuğu bulunuyor (üstte). Erkek stiriptiz grubu Centaur'un üyeleri, kadın izleyicilerini memnun etmek için oldukça gayretli. Ama sevişmek asla! Onlar sadece eşleri ve sevgilileri ile bu mutluluğu yaşadıklarını özellikle söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!