Genetik hastalığını yendi üstelik şimdi hamile

Güncelleme Tarihi:

Genetik hastalığını yendi üstelik şimdi hamile
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 16:15

Ramize Klavuz 28 yaşında, 7 aylık hamile. Ameliyat olmasaydı evlenmeyi hatta hamile kalmayı düşünemezdi bile. Genetik olan hastalığı ilk farkedildiğinde 12 yaşındaydı. Boyu yaşına rağmen bir türlü uzamıyordu. Üstelik nefes darlığı çekiyordu. Nefes darlığı için gittiği doktor fark etti rahatsızlığını. Sebebi skolyozdu ve Ramize'nin boyu da bu yüzden uzamıyordu.

Haberin Devamı

cigdemisler@hurriyet.com.tr

Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında görülen eğilmelere deniyor. Normalde vücut yapısında bu yönde bir eğrilik bulunmuyor. 

Çiğdem İŞLER yazıyor
hurriyet.com.tr

Çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Kız çocuklarda daha sık ve ilerleme daha fazla. 9-10 yaş civarında başlıyor ve 17-18 yaşına kadar ilerleyebiliyor. Bu çocukların ailelerinde de skolyoza rastlanabiliyor. Bu yüzden genetik nedenler ile omurganın asimetrik büyümesi gibi etmenler söz konusu.

Ramize hikayesini konuşmak üzere görüşmeye annesiyle birlikte geldi. Gözlerinin içi gülüyor, iki ay sonra kızını kucağına alacak çünkü. Nasıl mutlu olmasın ki, 1994 yılında yapılan ameliyatı çok başarılı olmuş ve daha sonraki yıllarda hiçbir sorun yaşamamış. En başından anlatıyor:

"Uzamıyordum. Evde televizyonun üstünü göremiyordum. Anne tarafında var skolyoz. Tabii o zaman bende olduğunu bilmiyorduk. İncirli Hastanesine muayeneye gittik. Orada ortaya çıktı. Ameliyat olmam gerekiyordu. Bizden de 60 bin lira istediler. 2 doktor girecekti ameliyata. Hiç unutmuyorum, bizim oturduğumuz ev, satacak olsak o zaman 30 bin lira ediyordu. Annem evimi satarım yine yaptırırım diyordu ama düşünün evin satılması bile yetmiyordu"

- Belirgin bir eğrilik, kamburluk var mıydı?

Belirgin bir kamburluk yoktu. Daha dışa vurmamıştı. Biz bu parayı ödeyemeyeceğimizi söyleyince bizi doktorumuz Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne yönlendirdi. Hastaneye geldik, yatacaksınız dediler. Bize bir gün verdiler, o gün gittik, ben ağladım, olmak istemedim. Hatta şanslıydık tek kişilik oda vermişlerdi bana. Cuma günüydü ama biz o gün hastaneden kaçtık.

Haberin Devamı

- Korktunuz sanırım...

Tabii, ben çok küçüğüm, çok korktum. Çok ağladım. Hatta ben anneannemlere giderim onlarla yaşarım bundan sonra dedim. Annem hafta sonu beni ikna etti, Pazartesi yeniden geldik, tabii o tek kişilik odayı başkasına vermişler. 8 kişilik odada bir yatak verdiler. 15 gün bekledik.

- Ameliyat olmak için neden bu kadar beklediniz?

Esnek platin yeni çıkmıştı. SGK kapsamına da yeni alınmış. Prosedürün tamamlanması için beklettiler bizi. Sonra Mustafa Caniklioğlu, ameliyatımı yapan doktorum, gelip durumu anlattı.

Haberin Devamı

TELEVİZYONUN ÜZERİNİ GÖREBİLMEK BÜYÜK MUTLULUKTU

- Ameliyattan sonra kaç gün kaldınız hastanede?

Ameliyattan sonra iki hafta daha kaldık hastanede. Eve geldikten sonra da aylarca yattım. Sonra bir kalktım, nasıl bir mutluluk, boyum sanki birden uzadı. Televizyonun üzerini de görebiliyordum artık. Boy atmaya başladım.

- Ameliyattan sonra bir sorun yaşadınız mı?

Hayır, izi haricinde bir sorun yok. Esnek platin 16 yıldır bende ve duracak da. Kontrollere gittim, hala gidiyorum da.

- Peki hamile kalmak için çok düşündünüz mü?

Tabii çok düşündüm. Çünkü herkeste benimkine benzer bir iyileşme olmuyor. Bazı durumlarda beden platini kabul etmeyebiliyor. Ben şanslıydım o bakımdan. Sonra sakıncası olmadığını görünce hamile kaldım.

Haberin Devamı

- Doğum nasıl olacak?

Tabii hassas bir durum, doktorumun tavsiyesiyle sezeryan olacağım. Hamileliğimi normal hamileler gibi yaşayabiliyorum. Ama bazen çok iş güç yaparsam ağrı oluyor. Dikkat etmek zorundayım.

- (Annesine) Siz de var mı? Anneanne nasıl bu arada?   

Anneanne yaşıyor ama kalça kemiği yukarda. Annemin annesi de aynı şekilde çekmiş, hep 2 büklüm kalmışlar. 25/30 yaşını geçince kalça kemiği yukarı çıkmaya başlıyor. Ben de de başlangıcı var. Doktor mutlaka egzersiz yapmam gerektiğini söylüyor. 

Ramize'nin doktoru Ortopedik ve Travmatoloji Kliniği Şefi Doç. Dr Mustafa Caniklioğlu da Ramize'ye uyguladığı tedavi hakkında şu bilgileri verdi.

Haberin Devamı

İYİ BİR SKOLYOZ TEDAVİSİ KAYGILARI ORTADAN KALDIRIR

İdiopatik skolyoz kızlarda erkeklere nazaran 10 kat daha fazla. Kızlarda ve ailelerinde skolyoz tedavisindeki en önemli nokta estetik kaygı ve buna bağlı olarak ileride yuva kurup çocuk sahibi olma açısından duyulan endişedir. İyi bir skolyoz tedavisi bu kaygıları ortadan kaldırabilir.

Özellikle kızlarımızda ve ailelerinde kambur yada yamuk damgası yemek en büyük korkudur. Bu tedaviyi 22 yıldır uygulamaktayız. Yaptığımız yüzlerce skolyoz tedavisinden sonra evlenmiş, elinden tuttuğu çocuklarını bize getiren veya kontrol ettiren kadın hastalarımızın varlığı iki kız babası ve kız torun sahibi olarak beni çok mutlu ediyor.

Haberin Devamı

Ramize de bu korkularla yaşarken bize 1996 yılında başvurdu. Gerekli tetkiklerden sonra ameliyatına karar verdik. Tabii ameliyattan sonra uzun bir kontrol süreci yaşadık. Skolyozlu kızlarımızın ve ailelerinin en büyük endişesi çocuklarında da bu rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali. Bu korkularının yersiz olduğunu ve bu ihtimalin diğer popülasyonla nenedeyse aynı olduğunu, hatta sosyal yaşamlarının evlilik ve cinsel yaşamlarının skolyoz olmayan kızlarla aynı olduğunu anlatıyoruz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!