Genel Müdür’ün hayatı nasıl saflaştı

Güncelleme Tarihi:

Genel Müdür’ün hayatı nasıl saflaştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 00:00

Hayatının büyük bir bölümünü iş hayatının çetin yollarında geçirmiş biri nasıl olur da kendini sağlıklı beslenmeye, detoksa, çiğ yemeklere adar. Ersin Pamuksüzer’den bahsediyorum. Yıllarca Ericsson’ın genel müdürlüğünü yaptı. Turkcell’in Yönetim Kurulu üyesiydi. 2002’de işi gücü bıraktı, iyi yaşamak üzerine kafa yormaya başladı.

18 kilo verdi ve yeni bir iş edindi. The Life Co adında bir yaşam destek şirketi kurdu. Detoksla başladı, vitamin ihraç etti, konuyla ilgili kitapları Türkçe’ye çevirdi, burun temizleyicisi, dil sıyırıcı bile sattı. Son olarak bir çiğ yemek restoranı açtı. İstanbul Asmalımescit’teki mekanın adı Saf. Peki Ersin Pamuksüzer’in hayatı nasıl bu kadar saflaştı?

Yıl 2002. Ersin Pamuksüzer, "bu hayatta istediğim ne varsa yaptım galiba" diye düşünür ve Ericsson’ın genel müdürlüğünü bırakır, Turkcell’in yönetim kurulu üyeliğinden ayrılır. Dinlenmeye, yenilenmeye ihtiyacı vardır. Bir arkadaşı hayatında hiç duymadığı bir kelimeyi zikreder: Detoks. Onun önerisiyle Tayland körfezinin içindeki Koh Samui Adası’na gider. SPA Samui’de detoksla tanışır.

Bu merkezde kendiyle ve yaşamla ilgili birtakım enteresan şeyler keşfeder. Su niye içilir, hangi yemek ne işe yarar, zihin nasıl çalışır, vücudun esnekliği nedir, duygusal zeka nedir gibi... Aydınlanır! Geri kalan yaşamında bu işlerle daha fazla ilgilenmeye ise yedi gün boyunca hiç katı yiyecek yemediğinde karar verir. Ağzına lokma koymamıştır ama aç değildir. Enerjisi azalmamıştır, durum tam tersidir. Bugüne kadar yaptığı performansa dayalı sporları bir kenara bırakır, yoga, plates gibi sporlara yönelir. Bir kere detoksa gitmek yetmez.

Hemen hemen her ay bir haftasını bu tip işlere ayırır. İnsanın bir yere kapanıp yalnızca içini dinlediği meditasyon kamplarına da katılır, gidip bağırsak temizleme operasyonları da yaptırır, enerji transferini de öğrenir. Hiç boş çıkmaz. "Ben o kadar boştum ki, gittiğim her merkez bana bir şeyler kattı" der.

Yıl 2005. 60-70 kişilik gruplarla değişik merkezlere gidip, gelmektedirler. Sonunda "Yahu biz bunu Türkiye’de yapalım, gidip gelmeyelim" diye düşünür, Bodrum’da "Detoks Turkey"i açar. Ama yalnızca detoksla olmayacağı kesindir. "Nasıl iyi yaşanır"ı iş kolu yapar. "Yeni bir yaşam reçetesi" sloganıyla "The LifeCo"yu kurar. Kitaplar yayınlarlar, vitaminler ihraç ederler, Himalaya dağlarının Karakurum bölgesinde elde edilen, dünyada bulunan toplam 92 elementten 84’ünü içeren Himalaya tuzunu getirirler, kurdukları internet sitesinden dil sıyırıcı, burun temizleyici satarlar.
/images/100/0x0/55eab0f2f018fbb8f8908d26

Ancak detoks bir haftadır, geriye 51 koca hafta kalır. İnsanlara farklı deneyimler yaşatmak şarttır. Saf Restaurant böyle doğar. "2004 yılında New York’ta bir restoranda yediğim yemek ciddi şekilde hayatımı değiştirdi. O güne kadar akşam yemek yediğim zaman mümkünü yok rahat uyuyamıyordum. İlk defa o yemekten sonra rahatlıkla uyudum. Seyahatim boyunca dört gün üst üste aynı restoranda yedim. Bütün mönüyü test ettim ve bu işi yapmaya karar verdim. Lokantanın sahibiyle görüştüm, ortaklığa niyetlendik. O ilk ortak şubenin Amerika’da ben ise Türkiye’de açılmasını istediğim için ayrıldık."

Ersin Pamuksüzer bu noktada yeni bir işbirlikçisi arar ve Chad Sarno ile tanışır. Sarno kendini şöyle anlatan biridir: "Lokantaları olan kalabalık bir İtalyan ailesinden geliyorum. Yemeğe olan tutkum, özellikle de İtalyan mutfağı, ailemle başladı ve devam etti. Çok küçük yaşlardan beri astımla boğuşurken bir aile dostumuz süt ürünlerini kesersem astımdan kurtulacağımı söyledi ve gerçekten de süt ürünlerini diyetimden çıkarttıktan sonra bu rahatsızlığım kalmadı. Vejetaryen mutfağıyla böyle tanıştım. Yememeniz gereken birçok şey varken kendinize elinizdeki malzemelerle zengin mönüler yaratmak zorunda kalıyorsunuz. Ben de zamanla sebzelerden zengin bir mönü yarattım."

FELSEFE: YÜZDE 75-25

Ersin Pamuksüzer, bir yaşam tarzı destek şirketi olan LifeCO’cuların yaşam felsefesinin yüzde 75, yüzde 25 üzerine kurulu olduğunu söylüyor. Yani yaşantılarının en az yüzde 75’inde daha sağlıklı seçenekleri tercih ediyorlar. Geri kalan yüzde 25’inde de normal yaşam standartlarını koruyorlar. İçki de içiyorlar, cips de yiyorlar, canları istiyorsa hamburgerin de tadına bakıyorlar. Bu sebeple Saf’ın iyi bir bar mönüsü var. Barın ismi Organik Şarap ve Martini barı. Tam natürel, yüksek kaliteli şaraplar kullanılıyor, taze meyve sularıyla kokteyler hazırlanıyor. Bu işin başında Joe Mc Canta adında bir miksolojist var. O da ne mi? Deneyimli barmen ve şarap garsonu olarak tanımlanıyor.

SAF’TA NE YENİYOR

Saf mutfağında işlem görmüş, konserve ve pastörize ürünler kullanılmıyor. Yani et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri yok. Karnıbaharlı dolma, karamelize soğan ve kaparili çeşni, lezzetli salatalar, fıstık humusu gibi farklı lezzetler tatmanız mümkün. Organik şekerle yapılan tatlılar çok özel. Kakaolu Mermer Turta, Hindistancevizi Köpüğü, naneli dondurmanın tadına bakmalısınız. Unutmadan, Saf aynı zamanda Türkiye’nin ilk sigara içilmeyen restoran ve barı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!