Gençler ‘doğru ilkyardım'ı öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Gençler ‘doğru ilkyardımı öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi'nde düzenlenen ‘Acil Durumlarda Yaklaşım ve İlkyardım’ konulu toplantıda, gençlere ilkyardım dersleri verildi. Hastanenin Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Sabriye Güvenç, ilkyardımın, kazazedeye ek zarar vermemesi ve ek kazalara yol açmamasının önemini vurguladı. Dr. Güvenç, beynin oksijensiz kalma dayanıklığının 5 dakikayla sınırlı olduğunu belirterek, yapılacak doğru ilkyardımın ölüm ve sakatlıkları azaltabileceğini söyledi.

Haliç Rotaract Kulübü'yle düzenlenen uygulamalı toplantıda, Dr. Güvenç, ilk müdahaleden sonra mutlaka sağlık ekibinin çağrılması gerektiğini söyledi. Omurga yaralanması ihtimaline dikkat edilmesini öneren Dr. Güvenç, ‘‘Nefes yolunu açma, yapay solunum ve kalp masajını ekip gelene kadar doğru yapabilmek, sakatlıkları azaltır, yaşama şansını arttırır’’ dedi. Nabzı atanlara kalp masajı yapmanın tehlikeli olduğunu belirtti.

Dr. Sezer Sağlam da dahiliyecilerin sık karşılaştığı acil olayları anlattı. 30 dakiyayı aşan, dilaltı ilaçla geçmeyen, göğüs ve sol kola yayılan ağrıların kalp krizini düşündürdüğünü belirten Dr. Sağlam, ‘‘İlkyardım gelene kadar dilaltı ilacı alınmalı veya iki bebe aspirini çiğnenmeli. Yüksek tansiyonda da benzer belirtiler görülür. AsBenzer belirtiler yüksek tansiyonda da görülüyor. Bu nedenle tansiyon ölçülmeli. Çok yüksek çıkarsa, aspirin veya dilaltı kullanmak son derece sakıncalı’’ dedi. Dr. Sağlam, yüksek ateşin aspirinle düşürülmeye çalışılmasının doğru olmadığını, ılık duşun işe yarayacağını söyledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hakan Yardımcı da yanıklarda yaranın üstünde hiçbirşey sürülmemesi, soğuk suya tutulması gerektiğini belirtti. Yabancı cisim yutulması halinde de önce hastanın sakinleştirilmesini öneren Dr. Yardımcı, arkasına geçilip, göğüs kafesinin altından kolların birleştirilmesini, daha sonra da bastırılarak cismin atılmasının sağlanabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!