Gaziantep kebapkent

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep kebapkent
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK mutfağının önde gelen illeri arasında bulunan Gaziantep'te, 33 çeşit kebap yapılıyor. Turizm Müdürü Mehmet Doğan, Gaziantep mutfağının bir hazine, bir güzel sanat, aracı, gereci, pişirmesi, ürünü ve yiyeni ile bir uygarlık ve bir kültür olduğunu söyledi. Türk mutfağı içinde özgün bir yere sahip olan Gaziantep'te, et ile biraraya geldiğinde lezzetini bozmayan her türlü meyve ve sebze ile kebap yapıldığını belirten Doğan, ‘‘Gaziantep kebapları ve diğer yemekleri, gastronomi turizmini sağlayabilecek zenginlik ve lezizliktedir’’ dedi. Doğan, Gaziantep mutfağının, etli yemekler, pilavlar, börekler, zeytinyağlılar, piyazlar, salatalar, cacıklar, turşular, yeşillikler, kızartmalar, tatlılar, yumurtalılar ve mezeler olmak üzere 13 ana gruba ayrıldığını bildirdi. Bu grupların da herbirinin çok sayıda alt gruba ayrıldığını kaydeden Doğan, ‘‘Örneğin, etli yemekler, sade etler, salçalı etler, yoğurtlu etler, etli malzemeler, dolmalar, sarmalar, kebaplar ve köfteler olmak üzere ayrılıyor. Bu ayrılma sonrasında herbirinde ortalama 10 yemek yapıldığı düşünülürse, Gaziantep mutfağının zenginliği daha iyi anlaşılır’’ dedi. Gaziantep mutfağında, halk arasında yapılan 33 çeşit kebap bulunduğunu vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

‘‘Kentte yapılan kebapların besin değeri, emeği, lezzeti ve estetik yapısı çok farklıdır. Kebaplar, mideye olduğu kadar göze de hitap ediyor. Her mevsim çok sayıda ve değişik lezzette kebap, restaurantlarda ve evlerde yapılıyor.’’

33 ÇEŞİT KEBAP

Ali nazik, altı ezmeli kıyma, altı ezmeli tike, altı ezmeli tavuk şiş, Adana kebabı, domatesli kuşbaşı, domatesli kıyma, ayvalı kebap, beyti, döner, elma kebabı, keme kebabı, kıyma kebabı, külbastı, patlıcan kebabı, pirzola, sarımsak kebabı, simit (ince bulgur) kebabı, sebzeli kebap, soğan kebabı, tavuk şiş, terbiyeli şiş, Vali kebabı, vişneli kebap, yeni dünya kebabı, yoğurtlu kebap, mantar kebabı ve yarım tava kebabı ile sakatat grubunda böbrek, yürek, ciğer, koç yumurtası ve cartlak kebapları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!