Frida Kahlo bu kez sahnede

Güncelleme Tarihi:

Frida Kahlo bu kez sahnede
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2003 13:12

Yapıtlarının yanısıra ilginç yaşamı ve politik görüşleriyle de ilgi çeken Mesikalı ressam Frida Kahlo yaşama veda edeli tam 49 yıl oldu. Ama sanat tarihinin bu sıradışı kişiliği gerek beyazperdede gerekse tiyatro sahnelerinde yaşamayı sürdürüyor. Ünlü ressamın yaşamını konu alan "Frida Yaşasın Hayat" adlı oyun yeni bir oluşum olan Ateş Tiyatrosu tarafından sahnelenecek. Bu tek kişilik oyunda ünlü ressam Frida Kahlo'yu Jülide Kural canlandırıyor.

Haberin Devamı

1907-1954 yılları arasında yaşayan uluslararası üne sahip Meksikalı ressam Frida Kahlo, mücadeleci kişiliği, kırık bedeni, ölümle yaşam arasındaki ince çizgide gidip gelen hayatıyla 20.yüzyılın büyülü kadın kimliklerinden biri oldu.

47 yıllık kısa yaşamına sığdırdığı teatral kişiliği, politik tavrı, çekincesiz kadın kimliğiyle tiyatro sahnesinde. Frida "Yaşasın Hayat" adlı oyun yeni bir oluşum olan Ateş Tiyatrosu'nun da ilk projesi. Resim, tiyatro, dans, müzik, sinema gibi farklı disiplinlerin birbiriyle ilişkilenmesiyle oluşturulan proje bir oyuncu ile bir danscının performansları olarak tasarlandı. Beliz Güçbilmez'in kaleme aldığı oyunu Jülide Kural hem sahneye koyuyor hem de Frida Kahlo'yu sahnede canlandırıyor. Bu arada oyunun adını Kahlo'nun yaptığı son tablodan aldığını da hatırlatalım.

Haberin Devamı

Kalabalıklar içindeki yalnızlığı, yalnızlığın içindeki kalabalığıyla hep bir ikilemin adıydı o. Meraklı, şaşırtıcı, tutkulu çocukluk sürecinde, henüz yedi yaşındayken geçirdiği çocuk felci, bedeninin acıyla ilk tanışmasıydı.
 
18 yaşındayken geçirdiği korkunç trafik kazası yaşamı boyunca bedenini ne kadar tutsaklaştırdıysa, ruhunu o kadar özgürleştirdi aslında. Yaşamı boyunca taşımak zorunda kalacağı çelik korseler, onlarca ameliyat, kesilen sağ bacağına rağmen "yürüyemiyorsam dans ederim ben" diyebilecek kadar umut dolu oldu hep. Bedensel acısını renklerin tüm canlılığında kalıcı bir yaratıcılığa dönüştürdü.

Frida Yaşasın Hayat oyun programı:
Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu
28 Mart Cuma 2003
29 Mart Cumartesi 2003
4 Nisan Cuma 2003
5 Nisan Cumartesi 2003
Saat 20:00

atestiyatrosu@hotmail.com
fridaistanbul@yahoo.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!