Fortis: Türkiye ’ekşi dünya’nın ’tatlı lokumu’

Güncelleme Tarihi:

Fortis: Türkiye ’ekşi dünya’nın ’tatlı lokumu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

Fortis Türkiye CEO’su Yvan De Cock, Ekonomist’in ödül töreni için gittiği Kayseri’de işadamlarına, "Türkiye’nin dünyanın vazgeçilmezleri arasına girdiğini" söyledi. Fortis Risk Yönetimi Direktörü Marie Victorie De Groote de, "Türkiye ekşiyen dünya ekonomisinde tatlı lokum gibi görünüyor" dedi.

FORTİS Türkiye CEO’su Yvan De Cock, Türk ekonomisinin dünyanın vazgeçilmezleri arasına girdiğini, yabancı yatırımların 2008’de daha da artacağını belirtti. Türkiye’den çok memnun olduklarını, Kayseri’nin Türk ekonomisinde önemli bir yeri bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı çıkartan bu kentin birçok alanda ’Anadolu Kaplanı’nı içinde barındırdığını söyledi. Fortis Risk Yönetimi Direktörü Marie Victorie De Groote de, "Türkiye, giderek ekşiyen dünya ekonomisinde tatlı lokum gibi" benzetmesi yaptı.

TÜRKİYE’NİN LİDERLİKLERİ: Yvan De Cock, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de büyüme hızının 7.4’e ulaşmış olması çok etkileyici. Tekstil ve televizyon yatırımında Avrupa’nın en büyüğüsünüz. Türkiye, Avrupa’nın en büyük ikinci cam üreticisi, turizm gelirlerinde dünyanın sayılı 10 ülkesinden biridir. Türkiye’de 2 yılda yabancı yatırım 3 milyardan 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu daha da artacaktır. Türkiye ekonomik gücünü, dünyada Ağustos ve Eylül aylarında yaşanan ekonomik krizden etkilenmeden atlatarak bir kez daha gösterdi. Şeffaflık, kurumsallık ve ileriye yönelik odaklanma Türk ekonomisine çok şeyler kazandırdı."

1000 KİŞİYE YENİ İSTİHDAM: Yvan De Cock, 73 yeni şube açtıklarını, bu sayede 1000 kişiyi daha istihdam ettiklerini, kredilerini yüzde 25 artırdıklarını anlatırken, "Bankacılık merkezimiz Avrupa ile sürekli iletişim halindedir. Kredi kartı konusunda en düşük faizi uyguluyoruz. 2 yeni korumalı fon ile yatırımcılara daha fazla yardımcı olup katkı sağlayacağız" diye konuştu.

BANA GÜLMÜŞLERDİ: Fortis Risk Yönetimi Direktörü Marie Victoire De Groote, Türk ekonomisini yakından tanıdığını, gelişmeleri Belçika’dan izlediğini belirterek, şunları söyledi: "Türkiye, globalleşen ve giderek ekşiyen ekonomide iyi performans gösteren tatlı Türk lokumu gibi duruyor. Türk ekonomisinde olumlu adımlar atılıyor. O nedenle ekşi dünyada tatlı Türk lokumları deyimim çok abartılı değildir. Türk ekonomisi son dönemde yatırımcıları hayli etkiliyor. Geçen yıl, bankaların likitide bulmak için çabalayacağını, doların düşeceğini, Euro’nun yükseleceğini söylemiştim. Doların geleceğinin sıkıntılı olduğunu ve paritesinin 1.4 olacağını söyleyince herkes bana gülmüştü. 2008’de de dolar düşecek. ABD yeni yılda enflasyon yaşayabilir. Ekonomide ’eski Avrupa’ dediğimiz ülkeler ve Çin, oldukça başarılı. Türkiye, Avrupa ve Çin’den daha iyi performans gösteriyor."

YTL ÇOK DEĞER KAZANIYOR: Türkiye’nin Avrupa’nın önemli ekonomik motorlarından biri haline geldiğini belirten Marie Victoire De Groote, YTL’nin çok fazla değer kazandığını ve faizlerin de çok yüksek olduğunun düşünülmemesini istedi. Groote, şöyle devam etti: "Son 5 yılda Türkiye’de enflasyonun düşmesi çok etkileyici. Türkiye’nin en önemli sorunu bütçe açığı. Hükümet bu konuyu iyi irddeleyip üzerine gidiyor. Türkiye’de ekonomide kesinlikle istikrar var. Türkiye AB müzakereleri sayesinde yabancı sermaye akışı gördü. Güçlü ekonomisi nedeniyle artık yatırımcılar Türkiye’yi spekülatif bir ülke olarak görmüyor."

Anadolu Kaplanları’na Ekonomist ödülü

FORTIS
ve Ekonomist Dergisi’nin geleneksel ’Anadolu’nun en büyük 250 şirketi’ araştırması sonucu ödül alan sanayici ve yatırımcılar Kayseri’de buluştu. 4 kategoride ilk 5’e giren firmaların yöneticilerine ödülleri törenle verildi. Törene Fortis Türkiye CEO’su Yvan De Cock, Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, Fortis Risk Yönetimi Direktörü Marie Victoire De Groote, Kayseri Sanayi Odası Başkan Vekili Nurettin Okandan, Oda yöneticileri, işadamları ve sanayiciler katıldı. KAYSO Başkan Vekili Nurettin Okandan Kayseri’nin Anadolu’nun parlayan yıldızlarından biri olduğunu, son 2 yılda ihracat miktarının 1 milyar dolardan daha yukarılara doğru gittiğini belirtti, "Türkiye olarak rekabet yönümüzü henüz iyileştiremedik. Bu konuda Anadolu kaplanları olarak kendimizi yenilediğimiz takdirde ihracatımız daha da aratacaktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!