Fit ye, fit ol

Güncelleme Tarihi:

Fit ye, fit ol
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 01:31

Dün 7’den 70’e herkesin açık hava parklarında uygulayabileceği temel egzersizleri kaleme almıştım. Bugün ise ‘fit gurme’ kimliğimle bir restorana gideceğim, mönüden vücuda yararlı, kas bakıcı, yağ yakıcı nasıl bir öğün yaratabileceğime bakacağım. Bu ziyaretimin görüntülerini, web sayfam murattavman.com’dan da izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Fit yemek seçimi: Öğle vaktinde sindirimi daha hızlı bir protein kaynağı seçmem gerektiği için, tercihim ya balık ya da tavuk olacak. Mönüde ızgara tavuk göğüs ve but tabağı var. But, içerik olarak göğüsten daha yağlı ve sindirim süresi uzun. Bu nedenle göğüs tercih ettim. Yağ ihtiyacımı buttaki yağ yerine daha sağlıklı olan sızma zeytinyağı ile karşılayacağım. Ayrıca tabaktaki sebze çok az olduğundan, bir de haşlanmış sebze tabağı siparişi verdim.

* Fit yemek analizi: Bu siparişimle kaslarımın tamamlanmış protein ihtiyacını tavuk göğsünden, lif ve vitamin ihtiyacını sebzelerden ve uzun süreli enerji yakıtını zeytinyağından alıyorum. Enerji vermesi için yağı tercih ettiğimden, öğünümde ekmek, pirinç, makarna, patates gibi karbonhidrat kaynaklarına yer vermedim. Hem gereksiz insülin yükselmesin hem de vücut ideal yağ yakımı ve kas yapımını alkali bir seviyede halletsin.

Haberin Devamı

* İçecek seçimi: Eğer “ödül günümde” değilsem, içecek tercihim kesinlikle soğuk su olur. Su, vücudun hidrasyon seviyesini dengeler, kas hücre su hacmini ve gücünü arttırır, yemek öncesi tok tutar, besinlerin çabuk parçalanmasını ve kana karışmasını sağlar, tok tutar. Soğuksa, vücut onu kendi bünyesindeki su derecesine indirmek için ekstra enerji harcar. Bu hileyi de kullanarak, daha fazla metabolik ritim elde etmiş olurum.

* Besin değerleri: Profesyonel bir sporcu, model, aktör, sunucu ve yazar olarak vücudumun her daim formda kalması benim için çok önemli. Dolayısıyla yediklerimin besin değerlerine dikkat etmeliyim. Yılların getirdiği alışkanlıkla yemekleri tıpkı “Matrix” filmindeki gibi bilgisayar kodu şeklinde görmeye başladım! Örneğin bugün tükettiğim tavuk göğsü, 200 gr. civarındaydı. Bu da ortalama 40 gr protein eder. Sebzede yaklaşık 5-10 gr. lif, yani 50 kalori vardı. Sebzenin üzerine gezdirdiğim 1 çorba kaşığı zeytinyağı ise 15 gr. kaliteli yağ, yani 135 kalori ediyor. Sonuç olarak bu öğünde besin değerlerim:

* Mönüye bakış: Mönüye detaylıca göz gezdirdiğimde, 4N1Y (Neyi, ne zaman, ne kadar, niçin yiyorsun?) kuralıma uygun iki seçenek buldum...

Haberin Devamı

Yarınki yazımda ne bir egzersiz olacak ne de bir yemek... Hayal gücünüzün sınırlarını zorlamaya hazır olun. Sıra dışı bir yazıyla karşınızda olacağım...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!