Finale kaldı Peugeot’dan bursu kaptı

Güncelleme Tarihi:

Finale kaldı Peugeot’dan bursu kaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2005 00:21

Son haftalarda Emre Hüsmen isimli 18 yaşındaki bir Türk genci hakkında yazdıklarım belki dikkatinizden kaçmamıştır. Hüsmen’in Peugeot’nun bu yıl üçüncüsünü düzenlediği uluslararası tasarım yarışmasına katılıp, 3 bin 800 proje arasında ilk 10’a kalması önemli bir başarıydı.

Açıkçası kendisiyle konuşup bu başarıya hangi şartlarda ulaştığını öğrenince, Hüsmen hakkında yazdıklarımın tasarıma meraklı gençler içinde önemli bir örnek teşkil edeceğini düşünmüştüm.

Hüsmen bugüne kadar hiçbir tasarım daha doğrusu çizim eğitimi almadan, amatör çizimler yapa yapa kendini geliştirmiş bir genç. Düşünsenize, Peugeot’nun yarışmasına kadar çizimlerini neredeyse kuru boya ile renklendirip, ilk kez bu yarışmayla photoshop programını öğrenmiş. Sonuçta Hüsmen büyük bir başarı gösterdi ve ilk 10 finalist arasında yer aldı. Aslında ilk 30’a kalan tasarımları gördüğümde Hüsmen’in ilk 10’a kalacağına çok fazla ihtimal vermemiştim. Ama ilk 10 halk oyuyla belirlendiğinden, Türk otomobilseverler Hüsmen’e büyük destek vermişti. Hüsmen’le, ilk 10’a kaldıktan sonra yaptığım görüşmede, bunun bile kendisi için büyük başarı olduğunu ve ilk üç arasına giremeyeceğini bildiğini söylemişti. Evet gerçekten, Hüsmen ilk 3’e giremedi, ama bundan daha büyük bir ödül kazandı.

İMDADINA YARIŞMA YETİŞTİ

Hüsmen, bundan 6 ay önce ailesiyle Kanada’ya göç etmişti. Anne-babası umduklarını bulamayıp, Türkiye’ye geri dönünce, Hüsmen ablası ile eğitim almak için bir süre daha kalmaya karar vermişler. Hayalindeki işi yapmak için tasarım eğitimi alacak parası olmadığından Hüsmen, ancak Kanada devletinin verdiği sınırlı imkanlarla istemediği bir okulda okumak zorunda olduğunu söylemişti. Ama tam bu sırada imdadına Peugeot yarışması yetişti. Hüsmen, ilk 10’a kaldıktan sonra ‘tasarım eğitimi alacak param yok’ açıklamasını yaptığında, Peugeot Türkiye yetkilileri hemen harekete geçmiş.

Hüsmen ile geçtiğimiz hafta yaptığım görüşmede, ‘Size güzel bir haberim var. Üstelik sizin sayenizde’ diye konuşunca hemen anladım. Bir yerden burs bulmuştu. Hüsmen, ‘Peugeot Turkiye yetkilileri Otoyaşam’daki röportajı gördükten sonra benimle irtibata geçtiler. Bana tasarım eğitimi almam konusunda finansal destek, yani burs vermek istediklerini belirttiler’ diyerek, açıkçası ilk kez bana önemli bir iş yaptığım hissini verdi. Düşünsenize gencecik bir kişinin hayallerinin gerçekleşmesinde bizim de Otoyaşam olarak bir katkımız bulunuyor. Ama buradaki en büyük katkı kuşkusuz Peugeot Türkiye ekibinin. İnşallah Peugeot Türkiye’nin bu hareketi bir başlangıç olur ve yeteneği olup durumu olmayan gençlere verilecek bu tip desteklerin sayısı artar. Bugün Türkiye’de bir çok uluslararası firma var ve her biri kendi çapında destek verebilse, Türkiye tasarım konusunda dünyada söz sahibi olabilir.

YILLARCA PEUGEOT İÇİN ÇALIŞABİLİRİM

Herneyse, Hüsmen’e geri dönersek, Peugeot Türkiye kendisini hem burs durumunu görüşmek hem de tanışmak için Cenevre Otomobil Fuarı’na çağırmış. Ben de kendisiyle fuarda yüz yüze görüşme imkanı bulacağım. Ama Hüsmen’in bu davet karşısındaki sevinci inanılmaz. Heyecanlı bir şekilde bana şu açıklamayı yaptı: ‘Uçak, konaklama bütün masraflarım onlara ait. Toplam 2 gün 2 gece kalacağım. Şimdiden çok heyecanlıyım, çünkü benim tasarımım da orada sergilenecek, oradaki tasarımcılarla tanışma fırsatı bulacağım. Belki Murat Günak’ı görürüm. İnşallah herşey yolunda gider.’

Bu fırsatla belki Eylül’de bir tasarım okuluna başlayabileceğini söyleyen Hüsmen, Cenevre gezisi için portföyünü ve birkaç Peugeot tasarımı daha hazırlayacağını ifade ediyor. Hüsmen, ‘İnşallah bir şeyler olur. Çünkü tasarımcılık benim hayalim. Eğer böyle bir imkan sağlarlarsa mezun olduktan sonra Peugeot için yıllarca çalışabilirim’ açıklamasıyla duygularını dile getiriyor.

İmkan sağlanırsa Avrupa’da okuyabilirim

Cenevre Otomobil Fuarı’nda Peugeot yetkilileri ile tasarım okulu konusunda görüşeceklerini ifade eden Emre Hüsmen, ‘Ben okullarla ilgili bilgileri topladım. Portföyümü de hazırladım. Ama herhalde büyük ihtimal Kanada’da Humber koleje başlarım. Çünkü bu okulda Endüstriyel tasarım var ve 4 yıllık. Bachelor degree veriyor. Ama imkan sağlanırsa Avrupa’da da okuyabilirim. Neden olmasın ki’ diye konuşuyor.

Diğer taraftan Emre Hüsmen’e destek vereceğini açıklayan Peugeot Türkiye yetkilileri, bu destek için Fransız şirketin genel merkezinde de onay almış. Fransız şirket, Türkiye’ye 18 yaşındaki Hüsmen ile ilgili her türlü desteği verebileceklerini söylemiş. Ne diyelim, darısı diğer yetenekli Türk gençlerine.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!