Evlerde Feng Shui modası

Güncelleme Tarihi:

Evlerde Feng Shui modası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2001 00:00

Haberin Devamı

Taocu düşüncenin Çince'de ‘Rüzgar-Su’ anlamına gelen Feng Shui felsefesi ile modern hayata uygulanması için, ev ve işyerlerinin ruhsal dekorasyonuna binlerce dolar harcanıyor.

Çin'de 4500 yıllık geçmişi olan Feng Shui felsefesinin, ABD'deki en ünlü uygulayıcılarından biri olan Angi Ma Wong'a göre kişinin kalbi temiz değilse, dekorasyona dökülen bunca para hiçbir işe yaramıyor. Feng Shui sadece iyi kalpli insanların ev ve işyerlerine mutluluk, bereket ve sağlık getiriyor.

Rüzgar, su ve ışığın doğal enerjisinin ev ve işyerlerinde kişinin mutluluk, refah ve sağlığı için kullanılmasına dayanıyor bu felsefe. Evinizin Feng Sui'sinin iyi olması için 3 ana kavram ile tanışmanız gerekiyor: Enerjinin akışı, ‘yin ve yang dengesi’ ve 5 ana unsur (toprak, metal, su, ağaç ve ateş) arasındaki etkileşim. Angi Ma Wong'a göre, enerjinin akışı kavramını anlamak için doğaya bakmanız yeterli. Doğa yasasına göre rüzgar, kaynak suyu ve dağlar örneğinde görüldüğü gibi, enerji dalgalı çizgiler halinde akıyor. Enerji, düz aktığı zaman ise felaket getiriyor. Feng Shui felsefesi bu gözlemden yola çıkarak, tünel, sokak lambası, köprü, otoyol gibi insan yapımı düz hatların negatif enerji taşıdığını ileri sürüyor. Feng Shui'ye göre, bu insan yapımı düz hatların yaşadığınız mekanın üzerine üzerine gelmesi iyiye alamet değil.

‘Yin ve yang dengesi’ kavramına gelince: Çince'de ‘yin’ dişi, ‘yang’ erkek anlamına geliyor. Yin yumuşak, karanlık, ay, çift numaralar ve vücudun sağ tarafını simgeliyor. Yang ise sert, ışık, güneş, tek numaralar ve vücudun sol tarafını simgeliyor. Başarılı bir ‘ruhsal dekorasyon’un kilit noktası ‘yin ve yang’ın uyumunda yatıyor. Mermer ve camın baskın olduğu bir dekorasyon ‘fazla yang’ oluyor ve yumuşak malzemelerle dengelenmesi gerekiyor. Koyu renk mobilyalar ağırlıktaysa bu sefer ‘çok yin’ bir sonuç elde ediliyor ve ‘yin-yang’ dengesinin açık renk kullanımı ile sağlanması gerekiyor.

Sayılar önem taşıyor

Toprak, metal, su, ağaç ve ateş arasındaki etkileşimin ise ‘ateş toprağı, toprak metali, metal suyu, su ağacı, ağaç ateşi, ateş toprağı, toprak ... doğurur ya da besler’ diye sonsuza dek devam edecek üretici bir etkileşim içinde olması gerekiyor. Bu unsurların ‘Ateş metali eritir, metal ağacı keser’ şeklinde tahrip edici bir etkileşime girmesini önlemek gerekiyor. İlk anda karmaşık görünebilir. Angi Ma Wong, ‘‘Mutfağınızdaki ocak ateşi ve dolayısıyla ailenizin servetini simgeler. Her zaman temiz ve iyi çalışır durumda tutulmalıdır. Musluklardan uzağa yerleştirilmelidir. Çünkü su ateşi, yani aile servetinizi söndürür’ deyince anlaşılır hale geliyor.

Feng Shui felsefesinin derinliklerine inebilmek için bir çok rakam, hayvan ve sembolün ne anlama geldiğini, günlük yaşamda enerjiyi kendimize karşı değil de kendimiz için kullanmamıza nasıl yardımcı olduklarını anlamak gerekiyor. Kabaca bir örnek vermek gerekirse, 8 rakamı en şanslı rakam. Refah anlamına geliyor. 5 olumsuzluk, 2 ise kolay demek. Hal böyle olunca, 528 rakamını Çince ‘refah kolay değil’ olarak okumak gerekiyor. Bu yüzden de Singapur ve Hong Kong'da insanlar ne kadar zengin olursa olsu BMW'nin 5.28 modelini asla satın almıyorlar.

İyi etkileri

Bir bina almadan ya da yaptırmadan önce arazisine dikkat etmelisiniz. Arazide dolaşırken çevrede kuşların ötüştüğünü duyuyor musunuz? Otlar ve çimenlerden hoş bir koku yayılıyor mu? Hoş bir esinti yüzünüzü okşuyor mu? Temiz bir su şırıl şırıl akıyor mu? Toprakta böcekler geziniyor, ağaçlar arasında hayvanlar zıplıyor mu? Bu soruların cevabı 'evet' ise iyi Feng Shui'nin en önemli 4 kuralı olan (doğal yaşam sürekliliği, temiz su, temiz hava, bitkiler ve hayvanların varlığı) yerine getirilmiş demektir. Bu aşamada kararınızı vermeden önce dikkat etmeniz gereken nokta bu arazinin ve üzerinde kurulu binanın geçmişi. Daha önce burada yaşayanlar mutlu olmuşlar mı? Boşanmışlar mı? Evin kadını düşük yapmış mı? Evde yaşayanlardan biri doğal olmayan nedenlerden dolayı mı ölmüş? Son kararınızı vermeden önce bütün bu detaylara dikkat etmelisiniz.

Kötü etkileri

Durgun, pis su. Karanlık. Evinizi dik olarak işaret eden köprü, cadde, tünel, bina köşeleri gibi evinize olumsuz enerji taşıyan insan yapımı düz hatlar. Örneğin, iki caddenin kesiştiği noktada bulunan ya da bir caddenin sona erdiği noktada yer alan evin Feng Shui'si kötüdür. Herhangi bir unsurun, kum ya da soğuk gibi, doğal yaşamın dengesini bozacak kadar çok miktarda olması da kötü Feng Shui kaynağıdır.

Üç altın kural

Kırılmadıysa tamir etmeyin: Mutlu, sağlıklı iseniz, dekorasyonunuzda büyük değişiklik yapmayın.

Görülmeyen şey yoktur: Sükunet dolu bir yer olması gereken yatak odasında enerjiyi harekete geçiren aynaların üzerini örterek görünmez kılın.

Haberin Devamı

Herşeyin çaresi vardır: Giriş kapınız, evinize negatif enerji taşıyan bir yol ağzında ise kapınızın önüne ağaçlar, çiçekler yerleştirerek, önleminizi alın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!