Evde şarj et, ayda 30 liraya kullan

Güncelleme Tarihi:

Evde şarj et, ayda 30 liraya kullan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00

Haftalık otomobil dergisi Auto Show, bu hafta dünyada popülerliği her geçen gün artan elektrikli otomobillerin ülkemizdeki ilk temsilcisi e-Zone EV’i test etti. 30 TL elektrik faturası karşılığında 1 ay boyunca yolculuk etmeyi garanti eden aracın, satış fiyatı konusunda ise şu an için biraz sıkıntı yaşanıyor.

Çünkü ülkemizdeki yasalarda elektrikli araçlarla ilgili bir mevzuat bulunmadığı için araç 1600 cc motor hacmine sahip otomobillerle aynı ÖTV oranı üzerinden işlem görüyor. Her ne kadar aracın herhangi bir silindiri olmasa da, mevzuattaki bu boşluk nedeniyle aracın Türkiye distribütörü Ertex Oto, bu sorunu aşmaya çalışıyor. Eğer sorun çözüme kavuşursa 18 bin TL karşılığında bu sevimli aracı yollarda görmek mümkün olacak. Yaşanan bu sorunlar nedeniyle ithalatına Haziran ayından önce başlanmasının pek mümkün olmadığı belirtilen e-Zone EV’ler, bir yılda yaklaşık 5 bin adetlik satış hedefiyle ithal edilecek.

Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç, kısa bir süre önce tanıtılan Etox isimli ilk yerli spor otomobilden sonra, Türk malı elektrikli otomobille bir diğer hayalini gerçekleştireceğini açıkladı. Kişiye özel olarak hazırlanan ve ilk olarak geçtiğimiz yıl tanıtılan Etox’tan sonra, bu yılki hedefleri arasında e-Zone’un üreticisi CT&T ile irtibata geçerek, bu aracın elektrikli motorunu alarak Etox’a adapte edeceklerini belirten Malkoç, bu sayede bir ilki gerçekleştireceklerini belirtti. Ayrıca e-Zone’un düşük satış fiyatı ve çok cüzi olan kullanım maliyetleri sayesinde herkesi otomobil sahibi yapmayı aklına koyduğunu belirten Malkoç, bu hedefinin önünde birkaç küçük engel kaldığını ve kısa bir süre sonra bu engellerin aşılacağını belirtti.

Araçla ilgili ayıntıları ve sürüş izlenimini bu haftaki Auto Show dergisinde okuyabilirsiniz. Auto SHOW ayrıca, bu haftadan itibaren Avrupa testlerine de start verdi. İlk test edilen araç Peugeot’nun 407 1.6 HDi modeli olacak. Peugeot 407 HDi, Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Almanya ve Fransa yollarında test edilerek detaylı raporları derginin sayfalarında yayınlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!