Evde de pilates yapmak mümkün

Güncelleme Tarihi:

Evde de pilates yapmak mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 00:00

Madonna ve Julia Roberts’la başlayan pilates fırtınası Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Gülben Ergen, Sezen Aksu gibi isimlerin de merak sardığı, uzmanların "yogadan sonra formda kalmanın en iyi ve eğlenceli yolu" olarak tanımladığı pilates, sanıldığı gibi aletlerle değil, basit birkaç prensibe uyularak evde de yapılabiliyor.

Pilates nedir?

Pilates, 20. yy başlarında Yunan asıllı bir Alman olan Joseph Pilates’in keşfettiği eklem, kas ve kemikleri hayat boyu korumak ve güçlendirme esasına dayalı bir fitness sistemi. Kayak, jimnastik, dalgıçlık ve savaş sanatları gibi birçok egzersize ilgi duyan Joseph Pilates, bu egzersizlerin bedenini ileri derecede geliştirdiğini fark etmiş ve hepsini harmanlayarak bu egzersiz sistemini oluşturmuş. Adı o gün bugündür pilates olarak anılan sistem, 20 dersten sonra tamamen farklı bir vücuda sahip olmayı vaat ediyor.

Pilatesin amacı

Pilatesin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmak.

Yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 8’i yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorunlarıyla karşılaşıyor. Vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları yorgunluk ve strese neden oluyor. Bütün bunları önlemenin birçok yolu var ama fitness uzmanları şimdilik en etkili yöntemin pilates olduğu konusunda hemfikirler.

Çalıştırmayı hedeflediği ana bölge, karın ve sırt kasları olduğu için omurganın daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Pilatesin diğer bir özelliği ise tüm vücudu esneterek omurların arasını açmak. Böylece vücutta zamanla meydana gelen yığılmalar yok oluyor, hatta omurların açılmasıyla boy, 2 cm. kadar uzayabiliyor.

1Yarım şınav: Yüzüstü yere yatın, kollarınızı bükün ve avuç içlerinizi yere sabitleyin. Vücudunuzun sadece bacaklarınız yerde kalacak biçimde hafifçe kaldırın. Kollarınız düzleşinceye kadar kendinizi yukarı itin. Bu hareketi iki kez yapın.

2Karın hareketi: Kollarınızı yavaşça bacaklarınızın yanına yerleştirin ve ellerinizi bacaklarınıza yapıştırın. Sadece göğsünüzü kaldıracak şekilde belinizden yukarısını kaldırın. Bu arada yüzünüz de yukarı baksın.

3 Yan bacak hareketi: Yan yatıp başınızı da kolunuzun altına alın ve tek bacağınızı hafifçe yana doğru kaldırın. Bu arada bacağınızın düz olmasına dikkat edin. Bu hareketi yaparken, bacağınızdan başka hiçbir yeriniz hareket etmemeli. Hareketi üç kez tekrarlayın.

4 Bacak bükme hareketi: Omuzlarınızı hafifçe kaldırın ve kollarınızı kafanızın altına yerleştirin. Tek bacağınızı bükün. Sol dirseğinizi sağ bacağınıza doğru, sağ dirseğinizi de sol bacağınıza doğru bükmeye çalışın.

5Çift bacak: Omuzlarınız yine aynı pozisyonda kalsın, bacaklarınızı birleştirin. Yavaşça kaldırın ve indirin. Bu arada kafanız yere değmesin, her zaman biraz yukarıda tutmaya özen gösterin. Bacaklarınızı indirdiğinizde yavaşça nefes verin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!