Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den

Güncelleme Tarihi:

Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 11:04

Orhan Pamuk, biyografik nitelikler taşıyan ‘İstanbul Hatıralar ve Şehir’ kitabında, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Reşat Ekrem Koçu’dan söz ederken, “Kendimi bu yazarlarla çarpışa çarpışa yaptım” demişti. Ünlü oyuncu Nicole Kidman ise meğer kendisini ‘Dostoyevski ile çarpışa çarpışa’ yapmış. Kidman, Altın Küre’ye aday gösterildiği ‘Rabbit Hole / Tavşan Yuvası’ isimli filmiyle gündemde.
Sefa Kaplan

Haberin Devamı

RABBIT HOLE FİLMİNİN FRAGMANI - WEB TV

Hollywood’da kadın oyuncu olarak ayakta kalmanın güçlükleri üzerine pek çok yazı yazıldı bugüne kadar ve ünlü oyuncular da bu tezi doğrulayan pek çok açıklama yaptı. Ancak, Merly Streep başta olmak üzere, kimileri de her şeye rağmen mağrur edalarını koruyabildiler. Bunlardan biri olan Avustralya asıllı Amerikalı ünlü oyuncu Nicole Kidman, ‘Rabbit Hole / Tavşan Yuvası’ isimli yeni filmiyle kendisinden söz ettiriyor.

ACILAR DİRİ TUTAR
Filminin gösterime girmesi ile ilgili soruları cevaplayan Nicole Kidman, bugüne kadar bilinmeyen önemli bir özelliğini de koyuyor ortaya: Dostoyevski efekti! Kidman, çok erken yaşlarda Dostoyevski’nin kendisi kadar ünlü olan ve biyografik özellikler taşıyan ‘Suç ve Ceza’ isimli romanını okuduğu için esrarlı ve tuhaf insanlara her zaman ilgi duyduğunu itiraf ediyor ilk kez. Bütün o filmlerde canlandırdığı karakterlerle birebir örtüşebilmesinin gerisinde de bu Dostoyevski derinliğinin yer aldığını hatırlatıyor. Bu tür edebiyata daha yatkın olduğunu belirten Kidman, ‘Rabbit Hole’ün de böyle acı dolu bir hayatı anlattığını vurguluyor. Yaşadığımız hayatların da ızdıraplı olduğunu söyleyen ünlü oyuncu, bundan şikâyet etmek yerine, farklı bir felsefi yaklaşım geliştiriyor: “Böyle yaşadıkça canlı olduğumu hissediyorum...”

Haberin Devamı

PRODÜKTÖR DE KIDMAN
David Lindsey-Abaire’nin Pulitzer Ödüllü bir oyunundan sinemaya uyarlanan film hakkında New York Times’a konuşan Nicole Kidman, aynı zamanda filmin prodüktörü. Filmin yönetmeni ise senaryosunu yazmadığı filmlere uzak durmasıyla tanınan John Cameron Mitchell. Kidman’ın yeni kurduğu Blossom Şirketi’nin ilk filmi için Mitchell’i tercih etmesi, Hollywood çevrelerinde ‘Ortodoks bir seçim’ olarak tanımlanıyor. Filmde Kidman’la birlikte Aaron Eckhart da rol alıyor.

Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den
Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den

KUBRICK MUSRİFTİ
4 milyon dolar bütçesi olan filmi ucuza getirmek için her yolu denediklerini belirten Kidman, “Netice itibariyle filmi yaşatan da öldüren de oyuncuların performansıdır” diyor. Filmde bir tür dijital kamera kullandıklarını ve bunun kendilerine inanılmaz bir tasarruf sağladığını belirten Kidman, Stanley Kubrick’le çektikleri filmlerde ise yönetmenin hiçbir masraftan kaçınmadığını, bunun da film bütçesini bir hayli yükselttiğini hatırlatıyor. Senaryoyu ilk okuduğunda çok etkilendiğini ve orada kendi hayatından parçalar bulduğunu vurgulayan Kidman, oynadığı karakterin ruhunun biryerlerinde saklı olduğunu hemen fark ettiğini de söylüyor.

Haberin Devamı

HAYATIMDAN PARÇALAR BULDUM
‘Rabbit Hole’de Nicole Kidman, hem Aaron Eckhart’la başrolü paylaşıyor hem de filmin yapımcılığını üstleniyor. Oğullarını bir kazada kaybeden genç çiftin ilişkisini anlatan filmle ilgili Kidman, “Hayatımdan parçalar buldum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!