Eşinin çalışma yasağı yemek kitabı yazdırdı

Güncelleme Tarihi:

Eşinin çalışma yasağı yemek kitabı yazdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 00:00

Amatör aşçı ruhunu, her gördüğü yemek kitabına saldırarak dindirenlerdenseniz, Alev Kaman’ın hazırladığı Modern Türk Mutfağı biçilmiş kaftan. Petrolcü eşi çalışmasına izin vermeyince bu işe el atan Kaman’ın kitabı, sessiz sedasız ikinci baskıyı yapmış bile...

Kitabı bir benzin istasyonunda gördüm. "Yazarı bir petrolcünün karısı olduğu için reyonumuza koyduk, her yerde bulunmuyor" denince merakım daha da arttı. Meğer Alev Kaman’ın kitabı sessiz sedasız ikinci baskısını yapmış. İki kitabı daha yoldaymış.

Hobisi olmayanların bile anlayabileceği tarifler içermesi, ölçülerin gram yerine, bardak, kaşık gibi pratik yöntemlerle anlatılması Modern Türk Mutfağı adlı kitabın cazibesini daha da artırıyor.

Üstelik kitap zor bulunan malzemelerle değil, her daim el altında bulunabilenlerle hazırlanacak tarifler içeriyor. İstasyon çalışanı, "Her yerde bulunmuyor" dese de Modern Türk Mutfağı’nı kitapçıların yemek kitapları reyonlarında bulmak mümkün.

TARİF DAĞITACAĞIMA KİTAP YAZDIM BEN

Alev Kaman ile görüşmek için kapısını çaldığımda, beni kendisinden önce yaptığı nefis yemeklerin kokusu karşıladı. Meğer iki ay sonra çıkacak pasta, börek kitabının çekimleri yapıldığı için mutfakta harıl harıl çalışıyormuş.

Hemen lafa girip, "Bir petrolcünün eşiymişsiniz, yemekle ne kadar zamandır uğraşıyorsunuz" diye soruyorum. "Aslında öğretmenim ama evlenince eşim çalışmama izin vermedi. Ben de eskiden beri meraklısı olduğum yemeklerle oyalanmaya başladım. Yaptığım bütün yemeklerin tariflerini eşim dostum istiyordu. Sonunda iş öyle bir hale geldi ki, tek tek hepsine tarif vermektense iş kitap yapmaya kadar vardı" cevabını veriyor.

Amatör aşçıların korkulu rüyası, yemek yaparken ölçüyü kaçırmaktır. Mesela tariflerde verilen 125 gr’ın, hacim olarak neye tekabül ettiğini kestiremez ve korka korka, göz kararıyla doğruyu bulmaya çalışırlar. Alev Kaman buna da çok basit formüller bulmuş:

"Bana yemek sorduklarında gelişigüzel tarifler veriyordum. Sonra baktım ki, kimse kaç gram diye sormuyor. Kaç bardak ya da kaç kaşık diyor. Ondan sonra yaptığım yemeklerde hep ölçüleri yazdım. Kitapta da özellikle kolay olsun, herkes anlasın diye bardak ya da kaşık ölçüleri kullandım."

AŞÇISINI KENDİ YETİŞTİRMİŞ

Alev Hanım, kitaptaki bütün yemekleri tek tek günlerce mutfağında deneyip, pişirmiş. Atölyesi, evinin mutfağı... "Sana bir atölye tutalım dediler ama ben en iyi yemeği kendi evimde yaparım diye kabul etmedim" diyor.

Yemek merakı biraz zorunlu olarak çocukluk yıllarına kadar uzanıyor. Annesi öğretmen olduğu ve bütün gün çalıştığı için evde iş Alev Hanım’a düşmüş, kör topal başladığı tariflerle işi bugünlere kadar getirmiş.

"Güzel yemeğin sırrı, güzel ve doğru malzeme seçmekle başlar" diyen Kaman, yemeklerinde kullandığı tüm malzemeleri, memleketi Adana’dan getirtiyor. Sunuma da en az yemeğin lezzeti kadar dikkat ediyor.

Alev Kaman’ın sadece Adana yöresi yemeklerinden oluşan kitabı şu anda baskıda. Sırada balıklar ve salatalar kitabı var. Yemekleri yaparken yanına kendisinin yetiştirdiği 15 yıllık aşçısını alıyor:

"İlk geldiğinde köfte ve fasulyeden başka bir şey bilmiyordu. Şimdi benim kadar yemek yapıyor. Birlikte hem eğleniyoruz, hem güzel yemekler yapıyoruz."

TATLIDAN TUZLUYA 440 AYRI TARİF VAR

2. baskısı yapılan kitapta 440 tarif, her tarifin renkli fotoğrafı var. Salata, çorba, zeytinyağlı, et/tavuk/balık yemekleri, pilav/makarna, börek, geleneksel tatlı-tuzlu ve yöresel yemek tariflerinin verildiği kitap 440 sayfa. Fiyatı 35.00 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!